Arımı çama hazırlamak için yumurtlamasını arttırmak istiyorum.
Koloni yönetimiyle ilgili sorduğumun farkındayım.Ancak anlamadığım bir konu var.Forumda anayı, yavruya yönlendirmek ,koloniyi bala yönendirmek gibi ifadeler kullanılıyor.Bu yönlendirmeler nasıl oluyor ben bunu anlayamadım.Bunun için ne yapabilirim. Geç kaldığımı biliyorum.Ama yapabileceğim bir şeyler varmı .
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
arı ne durumda? yeni oğul mu, kaç çıtada? hepsi aynı ayarda mı?
kek veya akşamları 2/1 şurup verebilirsin
esas sorum şu.benim 13 13 ve 12 çıtalık 3 kovanım var.
Şu zamanda benim amacım bal değil,çam zamanında cıva gibi 20 çıtalık kovan. O zaman güçlü kovanları , yeni kovanlara ana vererek bölmek bize daha çok yavru kazandırmaz mı?14 çıtalık bir kovanın anası tabiki 4 4 4 3 çıtalık 4 kovan kadar yumurta randımanı veremez.Bal sezonunda da bize yavru veren anaları emekliğe ayırıp 80 binlik kovanlarla çama girilemez mi.
Belki bu soruyu koloni yönetiminde de sorabilirdim.Ama bunu bir ana arı sorunu olarak gördüm.
Ayrıca ana arı neye göre yumurta bırakıyor.Güçlü kovanın anası mı daha çok yumurta atar, zayıf kovanın anası mı.Kovandaki bal miktarı yumurta miktarını belirler mi.Kafamda bu tip sorular var.Bunları cevaplayamayınca kovan başında da öyle acemilikten rahat rahat işlemleri yapamayınca insanın canı sıkılıyor.
Ana arının yumurtlama hızı koloni gücüyle ve mevsimle direk alakalı…
Örnek vereyim…
Koloni gücü 15 çerçevelik bir kolonide diğer şartlar sabitken haftada 3 çerçeve yumurtlar.
Koloni gücü 5 çerçevelik bir kolonide diğer şartlar sabitken haftada 1 çerçeve yumurtlar.
Olay yumurta atmakta değil, o yumurtalara kuluçka yapmakta…
Siz bakmayın cehalet kumkumalarının bir arı ırkını öne çıkarmak için EXCEL tablosu yapıp yumurta hesabı yaptıklarına…
14 çerçevelik bir koloninin ana arısı ile 4 / 4 / 4 / 3 çerçevelik 4 koloni ana arısının yumurta toplamları arasında fark var mıdır?
Sistemi kurulu 14 çerçeve ile sistemi kurulu 4 / 4 / 4 / 3 çerçeveler arasında fark elbette vardır…
Ama işte püf noktası sistemin kurulu olması…
Siz 14 çerçeve arıyı 4 koloniye böleceksiniz ve 3 tane ana arı kabul ettireceksiniz…
Daha sonra da devşirme yöntemi ile bunları toplayacaksınız…
Sizce hiç aksilik olmaz mı bu işlemlerde?
14 çerçevelik 1 koloni yerine 7 / 7 çerçevelik 2 koloni daha etkin olabilir mesela…
Erken baharda bu işlemler daha olumlu sonuç veriyor.
Bu arada ana arıların maliyetini de yok saymayın…
Deneyin ve bizi de bilgilendirin…
İşin aslı ben katlı kovanla çama gidildiğini görmedim. Benim bildiğim tek kat ile gidilir. Arı her zaman sardığının bir çıta eksiğinde tutulur. Arı 3-4 çıtaya düştümü acilen sıcak bölgeye beslemek üzere kaçırılır. Aslında çam olayı ile ilgili fazla bir bilgim de yok. Hüseyin Bey’e sormalı. Çam uzmanı o…
Hakan bey, siz hep Muğlalıları görmüşsünüz. ![]()
Katlı kovan taşımaz ki onlar…
Ben çama gidecek olsam…
12 yavru / 20 çerçeve arının altında gitmem…
İşte bende tam bunu söylüyorum buradaki usta arıcılara ama kim dinler bizi sakalımızda yok. ![]()
Burada kimseyi eleştirecek değilim.zaten dün işe girmiş biri olarakta haddime değil.Ama ben güçlü koloninin daha sağlıklı çalıştığını gözledim.Güçlü kovandan arının çıkışı bile farklı oluyor.Ama neden bilmiyorum Muğlalı arıcılar sanki güçlü kovan istemiyor.Belki oğul korkusundan hemen bölüyorlar.
Çam arıyı yıpratıyorsa o zaman yapılacak iş zayıf kovanla değil güçlü kovanla girmektir.Arı zayıflarsa arkadan yeni tarlacıların düşenin yerini alması gerekli.O zaman en güçlü arıyla gidilmeli.Zaten çam bitince koloni zayıflamış olacak, polende bulunmadığı için herhalde anada yumurta atmayı azaltacak. Kış hazırlıkları arkasından gelecek.
geçen sene çama 13 15 çıta giren 9 kovan arıdan 7 tanesi bahara çıkmadı çamdan sonra 4 çıta kalmışlardı arkadaşımın 8 arısı benim arılıktaydı sağımdan sonra kemalpaşa ovasındaki köyüne götürdük hepside bahara eksizsiz çıktı nasipse bu sene ikinci sağım sonrası bende arılarımı ovaya indirecem.
Çam balı derlemek bambaşka bir sanat…
Hem mevsim itibarıyla hem de polensiz bir süreç…
Bu süreci yönetmek çok zor…
Hele arıcılığa yeni başlamış olanların bu süreci yürütebilmesi…
Kendi adıma o bölgeye gitmeden deli gibi veri toplarım…
O böceğin her türlü yaşam evresini ezberlerim…
Geçmiş yıllar verilerini alırım…
Haydi çama gidelim demekle olmaz velhasıl…
ben çama gitmiyorumki geçensene kirazları döllemesi için arı aldım bahçe çam ormanının kıyısında etrafta hayıt mersin kekik ve bol çiçek var problem nif dağının yamacında olduğumuzdan eylül sonuna kadar çamda arı yavru yapmıyor sonrada sert poyraz var sonbaharda yavru yaptıramıyorum.busene polen biriktiriyorum kışa girmedenbol kekle bir dönem yavru yaptırmayı umut ediyorum.
Demek iş, arıyla olmuyormuş.Arı derken şimdi de basra böceğini öğreneceğiz.Tamam Halil bey benim yeni ödev konum basra böceği olsun.Görüşmek üzere.Saygılar.
Daha dur çamdan çıkan arıyı bir de püren balı almaya götürüyorlar , sonra da kışın arı ölümleri ama ziyanı yok ilkbaharda arı sayısını tekrar aynı sayıya çıkarıyorlar
Basra böceği iklim ile çok alakalı bir gelişme gösteriyor.Yazı çok sıcak geçen yıllarda yaşamıyor ve denizden esinti alan yerlerde çok olduğunu ayrıca sarıca arının basra böceğinin yayılmasında etkili olduğunu duymuştum…
Çam balı almak için bal akımı başlaman önce kovanları güçlendirmek gerekli, çama gidecek arının en az, en az 10 çıta olması gerekli, oda bal akımı varsa gidilmeli eğer yoksa arıyı çama nasılsa bal akımı başlıyacak diye bırakıp gidilmemeli bal akımı başladı bal sağımı yapıldıktan hemen sonra arının gücüne göre 2.ci sağım yapılmalı, yoksa nasılsa bal geliyor diye arının canı çıkarılmamalıdır, ondan sonra benim arım bitti tabiki biter, bazı bölgede çam balı alınırken arı yavruyuda kesmez bulunan bölgede, tavuk otu ve dağ çileği olan yerler, çamdan çıkanlar arılarını genelde arı güçlensin yavruya yatsın diye genelde pürene götürürler.
Dediğiniz gibi Muğlalılardan gördük bu işi ama aklıma da şu soru takılıyor. Bu adamlar çam işinin esas uzmanları. Neden çama tek kat arı ile giriyorlar. Aynı adamlar ayçiçeğine iki katlı arı getiriyor. Çama neden tek kat. Cevabı da kendim veriyorum ama doğru mu değil mi bilmem. Ayçiçeğinde yorduğu arı ancak tek kata sığdığından çama öyle gidiyor. Acaba?
Dediğim gibi Muğla’da olup da yerinde kalanlar nasıl yapıyor oa bakmak lazım. Hüseyin henüz bir şey yazmadı, ben onu bekliyorum aslında…
Sayın Hakan Turan:
Ayçiçeğinde arı yorulsa da çiçek tozu geldiğinden; ana arı yumurtlamayı sürdürüyor.
Ama çam bal özü akım zamanı o bölgelerde yeterli çiçek tozu olmadığından ana arı çok az yumurtluyor.
Yumurtalı çerçeve olmadığından işçi arılar kuluçkalıktaki diğer çerçevelere de bal dolduruyorlar, kısa aralıklarla bal hasatı yapıldığından, ballık katına gerek kalmıyor.
Murat Bey sonuçta çam balı için katlı kovan yerine tek katlı ama güçlü kovan mantıklı oluyor, değil mi?
Muğlalılar…
Mart ayında arıyı cartttt ortadan ikiye bölüp arı normale dönüp yumurtlamalarda başlayınca arıyı kamyona yükleyip geliyorlar İç Anadolu’ya…
Arıyı geliştiriyorlar…
Arı kata çıkıyor…
Boş katları zaten İç Anadolu’da depolarda…
Ayçiçeğine kadar geliştirip katı atıyor. Aslında pek ayçiçeğinin içine de sokmazlar…
Ne varsa süzerler…
Arıyı tek kata indirir ve katları yine depoya…
Tek kat ile kamyona sarar ve giderler…
Çok katlı arıyı kamyona sarmak öyle kolay değil…
Çok sayıda orta güçte koloni daha mantıklı geliyor onlara…
Zaten Muğla arısını öyle çok katlı çalıştırmanın yolunu anlatmaya kalkmayalım… Uzun süreç…
Biz çalıştırırız.
(Kestanedeki 8 kolonim Muğla söylemesi ayıp… 4. katta olanda var içlerinde)
Arıyı taşımak tek katlı olunca kolay…
Bakımı da kolay…
Ayrıca çambalı verince çok güçlü de olsa zayıfta olsa gücü kadar bloke oluyor…
Daha ne?
herkese hayırlı geceler dilerim
çam balı sezonu sonbaharbakımı ile aynı döneme denk gelmesi
bölgemiz için aslıda sıkıntı
ya kış kayıbları oluyor
yada bahara zayıf çıkmaya neden oluyor
bunun için grublandırma yapıyorum
17 arım var ama sadece 4 bala çalışan
çamada kısmetse 4 kovan ile gidecem
Halil abinin 20 çıta arı 10-12 çıta yavrulu gitmek hedefim
çamdan gelenler ne kadar zayıflasada bitsede benim için sorun değil
en kötü birleştiririm