Ben de dedim ki kendi kendime 1 tur transfer yaptın.
Bütün kutulara ana arın yetiyor,artıyor bile.
2.tur transfere gerek yok.
Bir şans ver bu analara.
Düz mantıkla ne kadar kolay değil mi?
Bak şimdi acilen ana memesi lazım.
En az 6 tane bel ki daha da fazla.
Keşke beklemeden 2.transferi de yapsaymışım.
Benim iki başlatıcı kolonim vardı. Başlattığımı diğerine transfer edip yeniden meme başlatmayı planlıyordum. İşler iyi gidiyordu taki ana arılar başlatıcı koloniye doğana kadar :o
Diğer işler yüzünden yetişemedim. Şimdi zayıf bakıcı bir koloni oluşturacağım, başlatılan memeler buna transfer edilecek.
önümüzdeki baharda kendi ana arılarımı kendim üretmek maksadındayım. bunun için bazı planlar yaptım fakat ne kadar doğru ne kadar yanlış bilmiyorum. yapacağım işlem yalnızca kendi kolonilerimi böldüğümde hazır ana vermek için. aslında sadece bu işi ne zaman yapmam gerektiğini soracaktım. ama hazır başlamışken kafamda oluşan fikrin doğru bir işlem olu olmadığını da tartışmaya sunmak istiyorum.
asıl mesleğim ahşap doğrama öncelikle belirteyim. yani kovan çerçeve vs. yapımında hiç bir sıkıntı yok.
normal çerçeveleri birbirine geçmeli olarak iki parça halinde yapacağım. birleştiğinde normal çerçeve olacak ayrıldığında ise ana arıyı üreteceğim asıl kovana uyacak şekilde olacaklar.
bu çerçeveleri belli zaman aralıklarıyla normal kovanlara hazır kabartılmış petek takarak dağıtacağım. aralarında zaman olmasının nedeni içine atılacak yumurtaların arasında zaman farkı olması ve yavru zinciri oluşturmak için.
çerçevelerde yavru kapatılınca üzerindeki arılarla beraber yeni kovanlara yarım çerçeve olarak dağıtımını yapacağım. tabi bu dağıtım farklı çerçevelerden alınmış olacak yani kapanan yavrular belirli aralıklarla doğmaya başlayacak. bir çerçeve iki yarım olarak aynı kutuda yer almayacak.
kutulara dağıtım işini bitirdikten 4-5 saat sonra anaç olarak seçtiğim ve meme yapması için anasını ayırdığım koloniden ana memelerini alıp kutulara dağıtacağım. bu yöntem ile yeterli ana arıyı ürettikten sonra bu çerçevelerin bir kısmını tekrar birleştirip ruşet kovanda birleştireceğim. böylelikle hem arılar gelişimlerine devam edecek hem de kutuları arılandırmak için elimde her zaman arılı çerçeve olacak.
elbette elimde 2-3 tane yedek ana arı olacak kutularda fakat fazlası bana lazım olmadığı için kalan kutulardaki arıları birleştirerek bir sonraki sene için bir ruşete almayı düşünüyorum.
buna göre
1- bu yöntemle başarı elde etmem mümkünmüdür. eksikleri yada yanlışları var mı?
2- bu çerçeveleri kovanlara dağıtma işini baharda yapmakta bir sıkıntı olur mu? bu seneden bu çerçeveleri arılandırıp ruşete almak daha mı iyi olur?
Yapılabilir…
Çiftleştirme kutularını farklı zamanda yumurta atılmış çerçevelerle oluşturmaya gerek yok. Yavrulu çerçevelerin üzerindeki arılar yeterli olmaz, ilave arı silkelemeniz gerekir.
Üretim yapacağınız zaman kutuları oluşturur, üretim bittikten sonra ister parçaları birleştirip normal kovanlara verirsiniz, isterseniz de analı olanlardan kışa sokarsınız.
genç nüfusun devamı için bir hafta aralıklarla çıkacak şekilde 2 şer çerçeve yavrulu kutular hazırlamak niyetindeydim. yani aslında planım 2 edet kapalı yavrulu mini çerçeveyle bir kutu oluşturmak bu kutuya 1 adet boş kabarmış petekli 1 adet te tamamen boş ya da temel petekli çerçeve vermek. bu çerçevelere de ana memesi takmak. ana hasadı yaptığımda aynı kutuya tekrar meme vererek ana üretebilirim böylelikle kutunun genç nüfusu devam edeceğinden dolayı sorun çıkmaz. yanılıyor muyum bu konuda ?
Çiftleştirme kutusu arılandırmada kutuya arı sirkeledikten sonra havalandırmasının açılması ve giriş deliğinin kapalı olarak 3 gün bu şekilde bekletilmesi şeklinde bir uygulamadan bahsediliyordu. Bende denedim. 3. gün sonunda giriş deliğini açtım. 5. gün bakmaya gittim ama sirkelediğim arıdan 5 te biri ancak kalmıştı. Neden geri döndüler. Acaba yapılan hata ne idi. saygılarımla.