Langstroth çerçevenin yarı büyüklüğündeki çerçeve boyutunu kullanıyorum.
Bu boydaki çerçevelerden 5 tane alan kutular yaptım.
2 sene uğraşmama rağmen İNCİ çerçeveleriyle başarıya ulaşamadım.
Şu ana kadar bu boyuttakilerle sorunsuz bir şekilde ilerliyorum, sanırım bahara da rahat çıkacaklar.
Şimdi, bunları arılandırma aşaması yavaş yavaş geliyor.
Geçen haftalarda RAIDCALL’da Sayın Halil Bilen bir yol tavsiye etti. Onu uygulamaya karar verdim.
Hem doğru anlayıp anlamadığımı denetlettirmek için hem de başkalarının da işine yarayabileceğini düşünerek yapılacak işlemleri paylaşmaya karar verdim.
2 adet koloniyi bu iş için tahsis ettim. Yavrucu özelliğinden dolayı 2 İTALYAN anayla bu işi çözebileceğimi düşünüyorum.
BASAMAKLAR:
Kabarmış yarım çerçeveleri birbirine ekleyip (Normal langstroth boyutuna getirip) 2 adet boş kovana çerçeveleri diziyorum. Burada normal bir koloni düzeninde çerçeveleri yerleştireceğim.
Yani ballı, yanına polenli (varsa) ve 2-3 adet de boş kabarmış.
Kovanları bu şekilde 5’er çerçeve yapacağım çünkü silkeleyeceğim arılar da bu miktarda.
Müsait bir havada (Bu ayın ortalarına doğru) arıyı bu kovanlara silkeleyeceğim.
Arının tüm çerçevelerini , diğer kovanlara dağıtacağım.
Yoğun bir şekilde KATI ve SIVI besleme uygulayacağım. Polen desteği de gerekirse yapacağım ama İtalyanlarda pek gerekmiyor.
Arı çerçeve istedikçe kabarmışlardan vereceğim.
çerçeveyi de verince… Arıyı 5km öteye taşıyacağım. 2 hafta orada kalacak. Arı sıkışıklıktan oğul verecek aşamaya gelinceye kadar nüfusun artması için bekleyeceğim.
2 Hafta sonra ANA KUTULARINA, bir ballı, bir boş kabarmış veya ham verip KOVANLARIN yanına gideceğim.
Her kutuya bir kapalı veya açık yavru gelecek şekilde kutuları doldurup ağızlarını kapayacağım.
Bu şekilde 20 olmayacak ama ne kadar yavru varsa o kadar kutu dolduracağım.
Bu aşamada şu da akla geliyor; sadece kapalı yavrulu çerçeve adedince kutu doldurup, 10 gün sonra tekrar gelip diğer kapanmışları da almak gibi bir uygulama da olabilir. Fakat buna göre aşamalı şekilde ana memesi yaptırmak gerekecek.
Kutuları asıl arılığa taşıyacağım.
2-3 gün sonra meme kontrolü yapıp ana memelerini takacağım.
Fark edebildiğiniz yanlışları, eksikleri söylerseniz sevinirim…Teşekkürler
Kabarmış yarım çerçeveleri birbirine ekleyip tek kovanda birleştireceğine küçük çiftleştirme kutularını oluşturmadan 15 gün önce her bir çıtayı farklı kolonilerde yavrulu vaziyete getirip ana yetiştirme kutularına öyle dağıtsan ne değişir abi.
Önümüzdeki 1 hafta boyunca 15 derece civarı hava sıcaklığı tahmin ediliyor.
2 ve 3. Basamakları, yani arıyı yeni çerçevelerine silkelemek için uygun bir zaman mıdır
yoksa biraz daha beklemek gerekir mi…ne dersiniz ?
Acelen ne…diyorsanız; bir an önce yeni çerçevelerinde düzen kursunlar…
Endişen ne…diyorsanız; bu sıcaklıklarda verilen şerbeti alamayıp, düzenlerini kuramazlarsa diye endişeleniyorum…
Çiftleştirme kutularını arılandırırken yavrulu çerçeve verip kutuları arılandırmanın gerekçesini tam olarak öğrenebilir miyim acaba ?
Bu işlemin yapılmadığını farzetsek herhangi bir sıkıntı olurmu?
Ana arı çiftleşip gelene kadar kutudaki arılar yaşlanır, geriden gelen yeni doğanlar olmazsa tarlacılar öldükçe koloni zayıflar. Ana arı çiftleşip yeni yavrular doğana kadar tarlacılar iyice yaşlanır, çoğu ölür.
Ana arı çiftleşip yumurtlamaya başladığında kolonide genç işçiler yoksa kovan içi hizmetlerin hepsi aksar. Sonuçta koloni düzeni bozulur, gelişme geriler, toparlanma zor olur veya toparlanma hiç olmaz söner.
Adem abi gayet açıklayıcı olmuş teşekkür ederim.Anladığım kadarıyla yavrulu çerçeve verince daha garanti oluyor, yavrulu çerçeve olmadan da bu işlem yapılabilir ama riskli olur.
Birde Cem abi inci çerçeveleriyle başa çıkamadığını o yüzden yarım çerçeveye geçtiğinden bahsetmiş. Bu konuda herkes hemfikir mi acaba ?
Marangoza çiftleştirme kutusu siparişi verdim , forumda Kenan abinin paylaştığı boyutlarda , onlara da inci çerçeve boyutunda çerçeve takılıyor.Eğer sıkıntı olacak kesin derseniz kutuları büyüttüreyim.
s.a kıymetli arıcı dostlar…Elimde Çiftleştirme kutusu niyetiyle yaptığım 4 er çerçeve kapasiteli 15 adet ruşet kovan var. Nasip olursa larva transferi ile ana arı üretimi yapıp anaları bu kovanlarda çiftleştirmek istiyorum… Çiftleştirme kutusu olarak kullanacağım bu kovanların arılandırılmasını ise gelişmiş iki kovanı dağıtarak yapmak istiyorum… Sizce nasıl olur… Görüş ve önerilerinizi bekliyorum…Selam ile…
Standart boy çerçevelerle ana çiftleştirmenin ilk kurulum maliyeti diğerine göre biraz fazla.
Örneğin o iki gelişmiş kovan belki de 15 ruşeti arılandırmak için yetmeyecek.
Fakat bu bir kereye mahsus bir iş.
Bu 15 ruşeti arılandırıp onlarda ana kışlattığınız taktirde,
baharda yapabileceğiniz bir uygulama var.
Bizim buralarda yapılmayan fakat dışarıda çok sık gördüğüm bir uygulama :
Adamlar bizim 4 çerçevelik ruşetlerin üzerine, kat atıyorlar.
Daha sonra arı sıkıştığında bunlardan devşirme usulü çerçeve alarak yeni ruşetler dolduruyorlar.
Böylece her sene arınızı katlayarak çoğaltıyorsunuz.
Bu çerçeveleri ister ana üretiminde kullanın ister üretim kolonilerinize destek yapın.
Standart çerçeve kullanacağınız için üretim kolonileriniz ile alışveriş imkanınız da olabilir.
Bu sene 15 olan ana yetiştirdiğiniz ruşet sayısı seneye en az 30 olur.
Bu benim fikrim tabii…Bu işi inci kutularıyla ya da benim gibi yarım çerçeve boyuyla da yapmak mümkün. Ama daha zahmetli !
Sayın Cemoka sizde belirtmişsiniz zaten…Diğer kovanlarla çerçeve alışverişi yapılabilmesi benim için çok önemli… Haklısınız küçük kutulara göre daha fazla arı gerekecek…Ama kaz gelen yerden tavuğu esirgemeyeceğiz… Biraz da usül hakkında soru işaretleri var kafamda …? Mesela iki gelişmiş kovanı bu ruşetlere dağıttıktan sonra geri dönüşleri engellemek için uçuş deliğini kapatmak gerekmez mi?
-larva transferi ile elde edilen ana memeleri bu ruşetlere aynı gün mü verilmeli yoksa ruşetlere çerçeve dağıtımından sonra anasızlığını hissetmesini bekleyip sonra mı verilmeli?