slm arkadaşlar bu sezon bitane ogul aldım ogulun ırkını degiştirmek için kafkas ırkı hazır ana verdim kovana yaklaşık1.ay oldu ama ana sürekli erkek arı yumurtası atıyo kovan nerdeyse erkek arı kaynıyo belki düzelir diye bekledim ama hala düzelme yok şöyle bişey yapsam ana arıyı öldürsem ananın atmış oldugu günlük yumurtadan arılar ana dikermi yada erkek arı yumurtası oldugu için ana dikmezlermi bu işin ustalarından yardım beklıyorum ytoksa kovan erkek arıya dönecek
Hazır ana ve erkek yumurtalar…
Nerden aldığınızı da söylemelisiniz bence…
Bu koloniye diğer uygun gördüğünüz bir koloniden yavrulu 1 çerçeve verin ve anayı da iptal edin…
Belki yetişir.
anayı burda arıcılık malzemesi satan veteriner var ana arı satışıda yapıyo ordan almıştım anayı iptal edieyim etmesınede ananın kendi günlük yumurtasından arılar ana dikermi yada erkek arı yumurtası oldugu için bi sorun olurmu
Rahman28 arkadaşım, yaklaşık 1 ay önce verdiğiniz ana arının kovanı erkek arı doldurması ilginç çünkü erkek arılar zaten bir ay zamanda çıkar,ana vermeden önceki yumurtalardan olabilirmi yada çerçeve gözleriniz bozuk olabilirmi?
Düzelmesini bekleyecek zamanı nasıl buldunuzki? ![]()
Sanki acemi gözüyle bakılmış kovanınız var gibi.
Birde diyeceğimki çiftleşmemiş ana vermişsin kovana, o zamanda çiftleşmemiş anayı kabul ettirebilmende yetenek ister, sende kolaylıkla kabul etiirebilmişsin.
çerçeveleri çig mum olarak vermiştim arıya anayıda kovana verirken çerçeveleri kontrol ederek vermiştim günlük yumurta yoktu anayı kabuletiklerinde ana yumurta atmaya başladı ama çıkmaya hazırlanan yavru gözleri hep erkek arı yavrularıyla dolu kovndaki erkek arılarda çıkan yavrular işçi yavru yani kapalı gözler 1/2 tana falan hani nerdeyse 1.5 ay oldu bişeyler yapmasam kovan tamamen erkek arı ya dönecek o zaman kovan söndü anayı iptal etsem ananın bırakmış oldugu günlük yumurtalardan arılar ana memesi dikerlermi yada erkek erı yumurtaları oldugu için bir sorun olurmu benim ögrenmek istedigim konu bu yada bu saatten sonra ana arı düzelirmi
Çifleşme problemi ya da başka nedenlerle erkek yumurtlayan ana arılı kovan sönmeye mahkum.
Bu saatten sonra ana arının düzelme ihtimali yok.
Dölsüz olduğu için erkek arı olan yumurtalardan ana arı meme dikemez.
1.5 aydan beri işçi arı çıkışı olmadığı için, kovandaki bütün işçiler iyice yaşlanmıştır. Bu yüzden başka kovandan verilecek yumurtalı çerçeve ile ana yetiştirmeleri de sıkıntılı olabilir
değerli dostum erkek arı yumurtalarından ana arı olmaz bu birincisi 1/2 tane işçi arı gözümü demek istiyorsunuz almış olduğunuz ana arı ya yaşlı ana arıdır dölü bitmiş arada 1-2 tane döllü yumurta atmakta kovanın 1,5 ay olduğunu yazıyorsunuz kovanda geri den yeni işçi arılar gelmemişse zaten bulunan işçilerin ömrü bitmiştir varsa şayet elinizde başka koloni anayı öldürüp kalan arıları ona ilave etmeniz başka koloniden günlük yumurta dahi verseniz yaşı 1,5 ay olan arılar kaliteli arı sütü üretip kaliteli bir ana yetiştirmeleri mümkün değildir
sayın rahman28 sizin aldığınız ana suni dölenme ile döllenmiş spermlerin ömrü bitmiş ve yeterli döllenme olmamış yada arılığında hava şartlarından dolayı iyi döllenememiş bir ana arı, yada değiştirilmek istenen yaşlı bir ana arı (bu ihtimal çok zayıf) olabilir.
bence o kovanın ana arısı iptal edip erkek arıları komple katledildikten sonra, diğer zayıf bir koloni ile birleştirme yapmalısınız.
Yarı yarıya işçi ve erkek yavrusu var diyorsunuz. erkek yarvularının çerçevelerdeki yerleşme durumu nasıl? komple çerçeve mi? yay şeklinde mi? yada çerçeve alt köşeleri guruplar şeklinde mi? yada seyrek şekilde çerçeveye yayılmış durumda mı? bunlar yetersiz döllenme yada ana yaşlılığı ile durum tesbiti için ufak ayrıntılar.
tamam ozaman ben bu arıları başka bir 3/4 çerçevelik zayıf kovanla birleştirsem olurmu ben kiç kovan birleştirmesi yapmadım bu işi nasıl gerçekleştirecem
birleştireceğiniz kovan konu edilen kovanın sağında yada solunda olmalı yani birleştirmeden önce günbe gün 15- 20 santim yaklaştırmalısınız kovanlarıbir birlerine birleştireceğiniz akşam erkek yumurta atan anayı öldürüp ikisinin içine gül suyu veya oğul esansı sıkıp ertesi bün diğer anaya zarar verme ihtimalini ortadan kaldırmak için esas kovanın üstüne gazete serip kat koyup diğer çıtaları koyabilirsiniz
SAYIN kadıoğlu abım ben yalancı ana gormedım oda normal ana gıbı mı oluyor normal bı arı gıbımı …
muhammet
güzel kardeşim nasılsın sana çok teşekkür ederim bini büyük yüktan kurtardın
sağol varol ben putuci abin yunus kantar
ne demek abıı her zaman gelırım tabı kı… eger senı aydınlata bıldım se ne mutlu bana … saygılar yunus abi…
arkadaşlar benim iki kovanda da aynı olay olmuştu bir ay önce arıyı komple döktüm uzak noktada yalancı ana ise diye ve kovanın yerine boş bir kovan koydum bütün işçi arılar gerisin geri döndü ama içine tam çıtaların arasına başka kovandan günlük yumurtalı çıta attım. ve analar çıktı bugün yarında ilk yumurtalarını yumurtlayacak.
sen o anayı unutabilirsin
ben bu yıl en iyi yumurta atan ana yı (6 çerçeveli 2 çerçeve kapalı yavrusu vardı yumutayıda nerdeyse kesmişti sanırım karniol ama iyi yumurta atıyordu) 3. yılına girmesi nedeni ile kıştan çıkamayacağını hesap ederek dün iptal ettim yarın birleştirme yapıcağım. tabi kovanadaki bütün kuluçkalı ve yumurtalı çerçeveleri dağıtmıştım şimdi ananın yası ve defin töreni geçmiştir.
yarın gelin alma var ![]()