2 kolonimden birisi geçen hafta ve dün olmak üzere 5 ve 4 çıtalık 2 oğul verdi. kovanı dün kontrol ettiğimde 20 den fazla ana memesi tespit ettim ve içleri dolu.öyleki kat atma sırasında verdiğim ham petekleri bile kabartmadan memecik takmış.bunların yanında çıkmış ve petekler üzerinde gezen 4 ana daha gördüm. her çerçevede kapalı ve açık yavru var ama sayı olarak azalmış.bu koloninin tekrar oğul vermesini engellemek için bu memeleri kesmem gerekiyormu.
Tüm memeler kesilmeli…
Doğmuş ana arılar başlı başına bilinmeyenlerle dolu…
Biraz geç kalınmış bir müdahale…
Bu müdahaleleri ilk oğuldan hemen sonra yapmalısınız…
İlk oğulu al…
Geride kalanı gücüne göre 2 veya 3 eşit parçaya böl…
Her bir bölmede 2 adet meme kalsın, tamamdır…
Sonra ana arılar çiftleşip yumurtlayınca birisinde toplarsınız yine…
Peki, şimdi ne yapılacak?
Ana arıları görüyorsanız, hepsini orada bırakın ve tüm memeleri temizleyin.
Ana arılar büyük ihtimalle bir tane kalır… Ama bu kalan ana arının çiftleşme - yumurtlama sürecini de takip etmek gerekir, yoksa yalancılar.
teşekkürler Halil bey,ilk oğulu geçen hafta çarşamba günü verdi.ilk oğul ile ikinci oğul arasında 1 hafta geçer diye biliyorum. çalıştığım için pek vakit bulamıyorum onun için dün memeleri temizleyim diye düşünüyordum.ama sabah 10 gibi oğul çıktı.bugün dediğiniz gibi memeleri temizleyim.temizlikten sonra tekrar meme takma durumu söz konusu olur mu ve kalan ananın çiftleşme ve yumurtlaması arasındaki süreyi nasıl tespit edebilirim.
Meme temizliğinden önce genç ana arıların/ana arının varlığından emin olmalısınız…
Genç ana arılar varsa memeleri temizleyin.
Başka meme yapacak kurtçuk yoktur kolonide…
Hiç ana arı göremezseniz, her ihtimale karşı 1 meme bırakın.
Bu anlattıklarım küçük riskleri olan uygulamalardır.
Çünkü varsa-yoksa dediğimiz zaman var dendiğinde ya yoksa…
Ya da yok dendiğinde ya varsa…
bu konularda o kadar çok bilgi kirliliği var ki. tanıdıklarımın sabah dedikleri akşam başka bir şekil alıyor. forum ve Halil beyin anlattıkları ile gerçekten sade ve net bilgiler öğreniyoruz.çıkmış ve petekler üzerinde gezen 4 tane ana görebildim Halil bey, belki daha göremediklerim vardır.dediğiniz uygulamayı bugün yapacağım inşallah.son bir sorum olacak.bu koloniye kat atmıştım.bu zamandan sonra katı indirmem gerekirmi. kata kuluçkalıktan 2 kapalı yavrulu çıta ve 3 ham petek koymuştum.toplamda 15 çıta var bu çıtaların hepsinde arı var ama.çok sık bir şekilde değil tabi…
Ben olsam…
Böyle güçlü bir koloni beni yolda bıraktı ise…
Vururum tekmeyi…
Ama artık bu çok riskli…
Ana arıları bulurum tek tek…
Arıyı da yavrulu çerçevelerdeki memeleri temizleyerek diğer güçlü kolonilere dağıtırım, ana arılarını tekrar tekrar kontrol ederek…
Bu koloniyi 3 çerçeveye düşürürüm…
Tüm memeleri temizler ve ana arıları atarım içine… (Yiyin birbirinizi.)
Gerçi ben o ana arıları da öldürür, direk bir yumurtlayan ana arı takarım bu 3 çerçeveye ama sizde yedek ana arı yoktur.
benim yaptığım uygulama ise şöyle çıkan ilk oğuldan sonra kovanların yerlerini değiştirmek yani oğul çıkaranla çıkan oğulu boş bir kovana alıp çıktığı kovanın yerine koyuyorum oğul çıkaran kovanıda arılıktaki herhangi boş bir yere koyuyorum daha sonra oğul çıkaran kovandaki petekleri eğer ana memesi varsa temizliyerek tekrar oğula veriyorum bu arada gerekli düzenlemeleride yaparak hem o kovanın oğul vermesini önlemiş oluyorm hemde oğuldan bal almış oluyorum
Halil bey cevap ve yardımlarınız için teşekkürler. iki oğuldan sonra inşallah üçüncü bir oğulun önüne geçerim. Ali bey dediğiniz uygulamayı çerçeve aktarma haricinde bir tanıdıktan bugün sabah duydum.bana kovanların yer değiştirme işleminin akşam arıların çekildiği bir zamanda da yapılabileceğini söylemişti. ama dün çıkan oğul için aradan bir gün geçtikten sonra bu işlem yapılamaz sanırım.
Bu mevsimde sıkıntı olmaz sanırım…
Ali Bey in tekniğini biz de düşünüyoruz… Ancak oğul vermediler ki ? ![]()
Ya da çıkan kaçıyor ( Düşük ihtimal )
aynı gün uygulamanın yapılması gerekiyor çerçeveler bir iki gün içinde verilmeli çünkü oğul çıkaran kovanın yeri değiştirildiğinde yavrulun çerçevelerin arısıs kalma ihtimali var budav yavru üşümesine yol açabilir
selamlar.kolonide bulunan bütün memeleri 1 hafta önce temizledim.dün koloniyi kontrol ettiğimde memeleri temizlerken gördüğüm gibi 5 tane ana gördüm.ama kapalı yavrular haricinde günlük yumurta göremedim.geçen cuma kovan önüne bir anayı kesip çıkarmışlar.koloni bu şekilde bir ana bırakacak ama oğul çıkalı 2 hafta oldu bu zamana kadar günlük yumurta görülmemesi normal mi.yoksa biraz daha beklemelimiyim.
kovanı bugün tekrar kontrol bir ana arı görebildim. ama henüz çıkmamış az sayıda kapalı yavru haricinde günlük yumurta göremedim. ilk oğulu 25 mayısta vermişti. ilk çıkan oğlun anası yumurtlamaya başladı. ilk oğul çıktıktan 4 gün sonra ikinci oğulu verdi. ana arının bu zamana kadar yumurtlamaması normalmidir. yoksa çiftleşmiş ana arı ile eski anayı değiştireceğim. kovan durumu 10 çıta arı mevcudu var. vereceğiniz bilgilere ihtiyacım var. teşekkürler.