merhabalar. kurtcuk aktarımı ile ana arı üretmeye başlayacağım. teorik olarak biliyorsamda pratikde geçmişteki bir başarısız tecrübem dışında bir gelişme yok maalesef. tekrar başlamadan önce aklımdaki birkaç soruyu yöneltmek istiyorum.
si kurtcuk aktarımında mevsimin önemi ile ilgili. daha önceki başarısız girişimimde bal hasadı yapmaya başlamıştık. o tarihlerde tahminimce arılar iyi beslenemedi diye düşünüyorum o yüzden olmadı. ana arı üretiminde verimli tarihler ne zamandır?
larva transferi yaparken larvaları güneş ışığından korumak gerek bozulmaması için. bir gölgelik alana çıtayı taşıdığımda ise bu kez soğuk oluyor. larvayı soğuktan öldüreceğim diye bir düşünceye kapılıyorum. çıtanın kovandan çıkmasından sonra tahminen ne kadar sürede bu işlemi gerçekleştirmek gereklidir? larvalar 1-2 dışarıda kalırlarsa ölürlermi?
larva transferinde sulu aşılama ve serum fizyolojik. örneklerde arkadaşların arı sütü toplamakda zorlandıkları için ( adet çok olduğunda ) arı sütü yerine serum fizyolojik kullandıklarını gördüm. serum fizyolojik arı sütü yerine kullanılabilinirmi? serum fizyolojiğin ne özelliği varki arı sütünün yerini alabilsin? ayrıca kullanılabilinir ise arı sütü üzerine ( arı daha sağlıklı olsun diye ) serum fizyolojik de eklenebilinir verimlilik arttırılabilinir mi? serum fizyolojik kullanım tekniği sulu aşılama dediğimiz olaymıdır? bu serum fizyolojik arıcılıkta başka hangi alanlarda kullanılabilinilir?
arı üretimi ile ilgili kimi fotoğraflarda hastahane ve eczanelerde kullanılan iğne görüyorum. bu iğneyi hangi amaçla kullanıyoruz? arı sütünü toplama amacıylamı yoksa başka bir amacı varmı?
cevaplarınız ve vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.
1- kurtçuk aktarımı nisandan başlayıp ağustos ayına kadar sürsede en uygun mayıs ayıdır.
2 - Rüzgarsızyerde yapmak daha uygundur.
Kurtçuklu ÇERÇEVE taşınırken üzerine az nemli bir bez örtün.sorun olmaz.
Kurtçuk aktarma aynı arılıkta olması daha iyidir.
3 - Kuru aşılama da olsa kurtçuğun altında biraz süt vardır onunla petek dibi
ne yapışması sağlanır. serum fizyolojiğin görevi de aynıdır ama gereksiz bir işlem.
4 - iğne genelde arı sütü toplamak içindir ama su karışımlı süt vermekte de kullanlılabilir.
Müsaadenizle bir sorum olacak bir iki ana memesini beslemek için
Bir çıta arı yeterli midir? Ahmet inci beyfendinin larva transfersiz ana arı üretimi
yöntenminde normal kovanlarda yumurta artırılan çıta üç parçaya
Ayrılarak çiftleştirme kutusuna konuluyor ve kendi memesini yapıyor bu yöntemle
Ana arı üretimi acemiler için ne kadar verimlidir .Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim
larva transferi yapacaksanız en az 30 meme yapın.
larvaları üşütmeyin ama bu havada zaten üşümez, kurutmamaya daha çok dikkat edin
aşılamaya giderken, aşılama esnasında ve kovana götürürken mutlaka nemli bez ile örtü yapın.
süt kullanırsanız başarı şansınız artar ama, hiç süt kullanmadan %50 gibi bir oranı rahat yakalarsınız.
başlatıcı ile bitirici kovanınız ayrı olsun, bitirici kovanınız çok güçlü olmalı, ana ızgarası ile normal çalışan bir kovanı bitirici olarak kullanırsınız. (nektar geliyor olması lazım ama.)
Başlatıcı 5-6 çerçeve bir kovan olsa işinizi görür.
Nisan sonu mayıs başı gibi arılar çok daha iştahlı ana yapıyor.
ana arı yetiştirme kursunda, Hasan Ese hocamız en az 8-10 çerçeveye basan bir arıya 20 memeyi yaptırabilirsiniz demişti.
4 çerçeveye sıkıştıracaksınız bu arıyı.
tam ortaya yüksüklü çerçeveyi verirsiniz, sağ ve solunda açık yavrulu çerçeve olsun. (Ballı polenli ve yavrulu)
Bir de besleyeceksiniz tabi.
İlk etapta 5 citalik bir arida 10 tane ana ari yaptirmak istiyorum. Yarin gidip memeleri kesicem anasini aldigim arinin. Memeleri keser kesmezmi yaptigim transferleri vereyim yoksa 1 gun yada yarim gun bekleyeyim mi? Birde birkez memeleri kabul eden bu ariya ikinci kez yada ucuncu… Kac kez meme kabulu yaptirabilirim? Arada arilar olmesin diye yavru takviyesi yapsam meselaga sezonda 10-15 kez transfer verebilirmiyim? Transferden kac gun sonra memeleri besleyici kovana tasiyayim?
gün ilk denememi gerçekleştirdim tahmini 12 adet transferden 7 si başarılıydı ( ertesi gün baktığımda aslında 6 sının başarılı oldğn gördüm ). bir sonraki gün yani dün gerçekleştirdiğim 18 adet transferin ise 6 sı tutmuş. transferlerde halen soğukdan korunma ve kurumayı engelleme konusunda yetersiz olduğmun bilincindeyim… Bu gün de 12 adet transfer yaparak bir internet sitesinde okuduğum transfer yapılı yüksüklerin yanına kabartılmış bir peteğin üzerine su sürpürterek nem almasını sağladım. tutma oranında bir gelişme olup olmlayacağını yarın kontrol edeceğim… yarınki yapacağım transferler de de transfer öncesi gözeneklere serum bırakarak verimliliği ölçeceğim… tavsiyelerinizi yazabilirseniz sevinirim…
gelişmeleri yazıyormki belki bir faydası olur: son yaptığım 12 adetten yalnızca 3 tanesi tutmuş. verimlilik iyice düştü. sebebinin arıların genç olmaması olarak düşündüm. bugün çıkmak üzere olan bir çıta takviye yaptım. aynı zamanda yüksüklerin gözlerine deneme amaçlı ( 6 tane daha koydm yine ) 4 damla serum damlattım. bakalım yarın tutan olacakmı…