Anaarı hakkında çözüm önerisine ihtiyacım var

Geçen yıl, (2022) ana memesinden çıkmamış arıyı böldüğüm kovana vermiştim. Anaarı çıkmış çokda güzel yumurta atıyordu. 2 çerçevelik arı da anayı ne yaptıysam göremedim.yumurtlama vs hiçbir sıkıntı yok, tek sorun ananın boy olarak küçük olması sanırım.Bu yıl (2023) de havalar henüz tam ısınmadığı için bakamadım.Ananın boyu hala küçük ise yada anayı hala göremezsem koloninin ana arısını nasıl değiştirebilirim.Şuanda 4-5 Çerceve civarında arısı var.

Merhabalar, anladığım kadarıyla kovanda her şey yolunda ana çiftleşmiş gelmiş. Yumurtada atıyor. Mart ayının 1inde 4-5 çerçeve nüfusu da koruyabildiyse bence anaarıyı aramayı boş verin. sağlıklı olsun, güzel yumurta atsın da siz görmesiniz de olur. Üretilen anaarının boyunun büyük olması istenen bir durum ancak tek kriter değil. Yumurtaları belli bir düzene göre atıyor ise bence değiştirmek için acele etmeye gerek yok. Ana arının değiştirilmesi ile ilgili forumda açılmış konular var, kendinize uygun yöntemi seçerseniz takıldığınız yerde yazabilirsiniz. Bereketli bir sezon olması dileği ile…

Haklısınız şimdilik bir sorun yok ileride değiştirmek istediğimde daha kalabalık bir nufusda nasıl bulacağım? Ayrıca boyamak içinde bulmam gerekiyor

Bunun için değişik yöntemler mevcut aslında. Sezon sonunda yumurtayı kesen ana arı fiziksel olarak küçülüyor. Haliyle ana arıyı bulmakta zor oluyor. Bu sebeple havalar tam olarak ısınmadan kovanı açtığınız zaman ana arının varlığına dair işaretleri görüyorsanız bence çok daha fazla rahatsız etmeden günlük yumurta ile yetinmelisiniz. Sezon başladıkça ana arının beslenmesi düzene girecek ve olması gereken boyuta gelecektir. Bu durumda da hala ana arıyı bulmakta zorlanıyorsanız, günlük yumurtanın daha çok olduğu çerçevelere bakabilirsiniz. Taze mum vermişseniz yeni kabartılan mumun üzerinde olabilir. Ana arıyı arayacağız kovana aşırı duman vermeyiz, duman ana arının saklanmasına sebep olabilir. Sanırım Muhsin hocanın yöntemi idi kovan içindeki çerçeveleri 2şerli gruplayıp biraz ara verip daha sonra o çerçevelerin iç kısım taraflarına bakıyordu. Ana arı istisnai olarak kenarları çok sevmez iç kısımlarda yer alır.

Yardımınız için teşekkür ederim, en azından arıyacak alanım daraldı söylemiş olduğunuz yöntemle