Merhaba arıcı kardeşlerim ve abilerim elimde 10 adet kadar plastik anaarı çiftleştirme kutusu var.İnternette bir çok araştırma yapmama ve youtube da o kadar video izlememe rağmen gerekli bilgiye ulaşamadım ve buraya yazma ihtiyacı duydum.Anarı çiftleştirme kutularına arıyı nasıl koyarak arılandıra bilirim?
Çok kolay oğul verecek kovanı kutuların içine silkeliyorsun ikişer de kapalı ana memesi veriyorsun, kutuların hepsi dolmuş oluyor, Mayıs’ta ara daha detaylı anlatırım.
Teşekkür Ederim.
Merhaba, sanırım kutulara arı doldurmaktan bahsediyorsunuz. Bunun için farklı farklı yöntemler olmakla beraber ben kendi denediğim yöntemden bahsedebilirim. Tercihen geniş bir çuval yada branda parçası kullanabilirsiniz. Burada önemli olan anaarı üretiminde kullanılacak arıların yoğunlukla arı sütü salgılayan arılardan oluşmasıdır. Bu sebeple genç nüfus ağırlıklı olan koloniler tercih etmek mantıklı olacaktır. Yere serdiğiniz çuval üzerine bir iki çıta arıyı silkeleyin, bu esnada dikkat etmeniz gereken en önemli şey takdir edersiniz ki anaarının bu silkelenen arılar arasında olmadığından emin olmanızdır. Bu silkeleme esnasında işçi arılar çoğunlukla uçacaktır, genç arılar çuval üzerinde kalacaktır. Yine de çuvala ufak dokunuşlar yaparak ve biraz daha bekleyerek bu oranı artırabilirsiniz. Bu işlem bittikten sonra çuvalı hafifçe ikiye katlayarak çuval üzerindeki arıları kutuya hafifçe silkeleyerek boşaltabilirsiniz. Kutular standart ise çok fazla arı almayacaktır zaten. Göz kararı sığacak şekilde doldurabilirsiniz. Bu aşamadan sonra dikkat etmeniz gereken bir diğer mesele ise bu kovanda işçi arı yok denecek kadar az. Beslemeyi ihmal etmeyin ve yağma konusunda çok dikkatli olun, çünkü bu kovanlar arılık içerisinde rahatça yağmalanabiliyor.
Kutulara meme verme olayına gelince o zaten başlı başına ayrı bir konu, internette de fazlasıyla kaynak var. Kendinize uygun olan metodu seçtikten sonra takıldığınız yeri sorarsanız ustalar yardımcı olacaktır.
hala araştırıyordum detaylı anlatımınız için teşekkür ederim.Uyarılarınızı mutlaka dikkate alıcam