Anası olmayan kovanda yasananlar nelerdir

Acemiyim oncelikle…Kovanı degistirip arıları başka kovana aldım fakat bayağı arı dışarıda kaldı geceydi uzak bir yere taşıdim (ertesi gün eski yerinde ağaçta oğul şeklinde arılar görülmüş )yani ana arı kovanda değilmiş…yaklaşık 10 gün geçti peteklerde bayağı yerde yüksük/memeler yapmışlar (kovanda 10 kadar petek dolu bal ve yavrulu/)

1-birden fazla ana arı yuksuklerden çıktığında kovanda nasıl bir süreç oluşur
2- benim yapmam gereken bir şey var mıdır

1 Beğeni

Hocam taşıdığınız yer 5 km den az bir uzaklıkta mıydı ? Eğer 5km’den uzak bir yere götürdüyseniz gece dışarıda kalan tarlacıların dışarıda kalmasından ötürü eski yerinde toplanma olmuş olabilir.
1.sorunuz yüzüklerden ana çıkarsa eski ana arı oğula çıkar. Yeni çıkan ana arılar kendi arasında güç savaşına girip yeni bir ana seçilir.
2.sorunuz oğulla uğraşmak zordur bal kaygınız yoksa arıları bölebilirsiniz. daha fazla arınız olur. Bal almak istiyorsanız memeleri temizleyin arınızı bal için dizayn edin. arıları sıkıştırdığınız için oğula meyletmiş olmalı

1 Beğeni

Merhaba. 1. sorunuza yönelik birden fazla ana arı yüksük varsa ilk çıkan ana arı kaliteli ise ve döllenene kadar diğer analar çıkmazsa onları ana arı imha eder. Yaklaşık benzer zamanlarda çıkarlarsa güç savaşı olur. Zayıf olan öldürülür. 2- Yapmanız gereken oğul kontrolünü muhakkak yapın. Arılarınız başkasına kalmasın. Günlük yumurta kontrolünü yapın. Yumurtaların tek ve sütlü olmasına dikkat edin. Bir gözde çok sayıda yumurta var ise koloni yalancı anaya gitmiştir. Kovanı 100-200m. uzağa götürün petekleri çırpın. Kendi yerine yeni kovan ve içi polenli ballı petekler koyun. Geri gelenleri zayıf kovanlara takviye yapın.