Merhaba, ben ilk kolonimi 3 ay önce aldım, geçen hafta 2. oğulunu verdi, bende daha fazla oğul vermemesi için ana memesi sayısını 2’ye düşürdüm. Anaların hala çıkmaması üzerine şüphelenip memelerin ucunu kesip baktım ve içindekilerin ölü olduğunu gördüm. Sonuç olarak şu an kolonim anasız ve ana memesi de yok. Ne yapabilirim?
Oğulları kaçırmadı iseniz
- ci oğuldaki çiftleşmiş ananın olduğu kovandan bir yumurtalı çerceve verip ana arısını yetiştirmesini bekleyebilirsiniz.
Ben olsam ilk oğulla birleştiririm.
Yumurtlayan bir ana arıda alabilirsiniz.
Az önce 2. oğulu 2 sayfa gazete kağıdı kullanarak çıktığı anasız koloniyle birleştirdim. Oğul geçen hafta çıkmıştı, umarım sorun olmaz.
Sorun olacağını sanmıyorum,
dün akşam üzeri 10 ar çerçeveli arılarımı kovan arasına sineklik koyarak kapatıp, hatta birinin anasınıda o an içlerinden almıştım
bu sabahta sinekliği aradan kaldırdım bir sorun olmadı,
yinede gazete kağıdının azizliğine uğramamak adına, sineklik daha güvenli vede kontrollü geliyor,
Sanırım birleştirme başarılı oldu, ufak bir delik açmışlar kağıtta, girip çıkıyorlar. Kavga falanda etmiyorlar, en azından şimdilik.
Tekrar merhaba, tam birleşme başarılı oldu derken az önce ana arıyı kovanın önünde ölü olarak buldum. Başka bir ana varmı diye baktım ancak bulamadım. Hiç yumurtada yok. Başka ölü arı yok, yalnızca ana arı, şimdi ne yapmalıyım? Bu arada şunuda söyleyeyim: birleştirmeden önce başka bir kovandan günlük yumurtalı petek vermiştim ancak yumurtaları sökmüşlerdi.
Günlük yumurtalı çerçevede meme yok mu?
kovanda hiç günlük yumurta veya kapalı ana memesi yok. Önceden yumurtalı petek verdim ama yumurtaları söktüler. 1 hafta sonrada iki koloniyi birleştirdim bu seferde anayı öldürdüler. Acaba benim göremediğim bir ana arı mı var?