7 kovan arim var.2 bölme kovalar bana ait degildi.bir arkadasimdan ödünç almistim ve cok eski idi.yeni kovan siparisi verdim ve bugun 4 citali bolmelerimi yeni kovanlara aktardim.yanlis yaptigimi soylediler.anayi kesebilir dediler.ne gibi sorunlarla karsilasirim? Saygilar…
Merhaba eski kovanda ki arıları yeni kovana aktarmışın,neden ana kesinlerki,yeni temiz güzel evlerine taşınmışlar,bence çok mutlu olmuşlardır.
Tesekkurler abi sagol
Ben de bir kovan böldüm (yapay oğul) 20. gün kontrol ettim anası vardı.Sonra anayı göremedim oğul verse anlardım zaten 2 çerçeve arıydı tahminm anayı kestiler ama neden ? Sonra kovanım yalancı ana oldu.Muhsin Doğaroğluna sordum 1 ay bekleyip açmalıydın dedi
Döllenme uçuşundan dönememiş.
Daha erken bakıp yeni ana için uygulama yapmalıydın.
Ben kraliçe arının, tahmini doğum tarihi sonrasında ortalama haftada bir kovana diğer kolonilerden yumurtalı çerçeve takviyesi yapıyorum. o kovandaki boş çerçeveyi de diğer kovana veriyorum. hem kovan mevcudu korunmuş oluyor, hem de ana arının çiftleşme uçuşundan dönememesi durumunda arıların yeniden yüksük yapması olanağı oluyor. çiftleşme uçuşu beklenilen kovanı pek kurcalayamıyorum. ancak kovan içinde yumurtalı çerçeve koymama rağmen yüksük yoksa kraliçenin kovanda olduğunu da öngörebiliyorum.
Yaptığınız iş biraz sıkıntılı olabilir.
Doğru olan yönü: her yaşta arı bulunması.
Şunu unutmayalım: ana arı kendi yumurtladıklarından yavru çıkıncaya kadar kovanda kokusunun etkili olmadığını bilmek gerekir.
Yani koku açısından kovandaki genç ana arı herhangi bir arı gibidir.
Böyle genç ana arının bulunduğu kovanda günlük yumurta varsa yeniden ana arı memesi yapabilir.
Bu söylediklerinizi aklımda tutucam inş… hocam…
Ana yetiştirme sürecinde kovan kontrolleri ile ilgili farklı süreler söyleniyor hocam. Siz daha erken olması gerektiğini söylemişsiniz. Ortalama kaçıncı günde kontrol edilmeli? (5. ve 7. Gün yapılan meme temizliği hariç)
Bölme işlemi yaptıktan sonra en geç 2 hafta sonra ana arının memeden çıkmış olduğu kpntrol edilir.
Sonra eğer besleme yapacaksan rahatsız etmeden yapılır.
Ana arının çıktığını düşündüğünüzden 2 hafta sonra yumurta var mı diye bakılır. artık arada bir bakım yapılabilir.
Ben de Muhsin Doğaroğlu’nun fikrince hareket ediyor, öyle sanıyordum. 1 ay sonra bakacaktım. Bugün 15. Gün. Kontrol edeceğim. Tabi yeni anayı görme sıkıntısı var bir de…
Ana arıyı göremeyebilirsin Kazım ama memelere bakarak çıkıp çıkmadığını anlayabilirsin memenin ucu matkapla delinmiş gibi düzgün olacak.
iki kovanın anasını gördüm abi fakat birini göremedim ama göremediğim kovanda memelerden biri düzgünce tam tepesinden çıkmış hatta kapak hâlâ duruyordu arılar temizlemiş bile ama öteki yandan açılmış ilk çıkan kesmiş belli ki