acaba ankaralı forum uyeleri abilerim ustalarım ve kardeşlerim
balı ne zaman sağmayı planlıyorlar/ sağım yapıyorlar
hani en azından bir değerlendirme yapmak açısından geç kalmak yada erken sağım yapmaktan çekiniyorum
örneğin
rakım ilçe tarih
1100 yakacık ağustos ilk hafta
Süzme bal yapacak sak yüzde üçü sırlayınca süzüyoruz petek olacak sak ne zaman sırlarsa o zaman alıyoruz
güne aya takılmıyoruz
Muammer abi yüzde üc derken cercevenin yüzey alanının yüzde üçümü abi çok az bir sırlamaya başlayınca alıyorsunuz o zman süzmek için doğrumudur?
Çerçevenin yüzde üçü sırladığı zaman o bal olgun demektir
Yüzde üç derken yanlış ifade olmuş 1/3 sırlayacak
Tamam abi sağolasın ![]()
Şu sıralar tek nektar akımı olan yerdeki arılıkta hasat yapabilirim (rakım 900).
7-10 gün sonra arılar balı tüketmeye başlar.
Nektar akımı olmadan sırlama olur mu? Sırlanmamış gözleri çeker arı, geriye sadece sırlı olanlar kalır.
1200 rakım, ağustos başı planlıyoruz. Az da olsa nektar gelmeye devam ediyor. Dikenler yeni yeni açıyor.
Yer Ankara gölbaşı 1160 metredeyiz gecen sene ilk sezonumda aspiri de bekleyerek eylül başında hasat yaptik
2 yıl önce temmuz başında sağım yapmış birde eylül başında sağım yapmıştım verim güzeldi. gecen sene temmuz 4 te sağım yapmıştım birde eylül gibi yapmıştım ama gecen sene verim yoktu. bu sene daha hiç sağım yapmadım. mevsim çok geriden geldi ve tam geldi ve sırlanmış cerceve yok. çok meme yaptılar. oğula gidemeyen anayı kesti ,bezdim. Not: römorkum var arıyı duruma göre en az iki yere götürürüm.
arkadaşlar şu rakımı nasıl öğreniyoruz mesela bir dağın yamacında konaklıyoruz nasıl tespit ederiz
Bal özü akımı bıçakla keser gibi bitmez az da olsa devam eder.
Azalan bal özü akımında arılar sırlama işini bırakır, sırsız da olsa balı olgunlaştırırlar.
1 / 3 anlatımı ve uygulaması burada geçerli oluyor.
2012 ve 2013 yıllarında temmuz başında sağım yaptım
2014-15 ve 2016 yıllarında daha geç temmuz ortasında yapmıştım.
Bu yıl ise Haziran ortasında yağan yoğun dolu ve yağmur bal akımını durdurdu akabinde aşırı sıcaklar yine rüzgarlı hava durumu kötüleştirdi.
Bal akımı az miktarda devam ediyor.
önümüzdeki hafta sağım yapmayı planlıyorum.
Bazı kovanlara yarı yarıya sırlanma mevcut.
Yakacık için akım biraz daha erken kapanır.
Geçen sene Ağustos başı gibi yaptım.Bu sene ilk sagimi Temmuz 4 de yaptım.Her halde ikinci sağım gene Ağustos ortası gibi olur .rakım bizde internetin verdiği rakım 757.
Bal akımı devam.ediyor yavru faaliyeti iyice azaldı.asıl sağım tarihi bu hafta gidince kontrolde belli olur .
şevket abi internette rakım hesaplama yaz çıkar bulunduğun yer ve rakam…
http://www.tarimziraat.com/tarimsal_harita_uygulamalari/haritadan_yukseklik_rakım_olcumu.asp
bu linki bir dene abi
iPhone telefonlardaki pusula uygulaması rakımı da gösteriyor.
Murat Hocam ben de biliyorum bunu, dikkat çekmek için sordum özellikle.
Petekli bal üreten arıcılar balın sıralanması beklentisi ile hasatı geciktiriyor, biz de bu geçmiş yıllarda aynı uygulamayı yaptık.
Gözlemlediğim kadarıyla nektar akımı azalınca bu beklenti boşa çıkıyor. Arı sırlanmamış balı kuluçkalığa çekiyor ya da tüketiyor. Sonuçta tamamen sırlı hasat yapılıyor ama çerçevenin bir kısmı boşalmış oluyor. Geçen sene çerçeve başı yarım kg civarı azalma olmuştu bu şekilde.
Peki üstatlar bal olgunlaşmadan alınırsa ekşime mi olur balda ?