Ardıç

Ardıç bal veren bir ağaçmıdır?

Katranlı bir ağaç değil mi? Eğer öyleyse probolis verdiği kesindir :smiley:

Sedat bey bal vermez şeklinde anladım.

Yok nektar kısmını bilmiyorum gerçekten ama katranlı diye biliyorum sadece :frowning:

Anladım efendim.

Bizim ardıç dediğimiz bir çeşit çam türüdür. Cin içkisindeki koku ardıç kokusudur. Kozalağından polen,ağaç reçinesinden propolis alabilir.
Selamlar.

Ardıç ağacının bal vereceğini zannetmiyorum.Bilinen 5-6 çeşit ardıç vardır kimisi epey boy verirken bazıları çalı türündedir.Kozmetik sanayinde,ilaç sanayinde kullanıldığını biliyorum.Yetişmesi için tohum yere düşünce çimlenmiyor,tohumu ardıç kuşunun yemesi gerekir tohum kuşun kursağında olgunlaşıp dışkıladığında çimlenebilir.
Salgı balı verebilirmi? Onu bilmiyorum çam balı konusunda uzman arkadaşlar cevap verecektir.

http://img10.imageshack.us/img10/9051/p1015102.jpg

Ardıç deniz seviyesinden 2000m. yüksekliğe kadar yetişebilen bir bitkidir. Torosların tepesinde diğer bitkiler yetişemezken çöğür tipli ardıçlar kara kışa meydan okumaktadır. Meyvesinden pekmez, yağ çıkarılmaktadır.
Çiçeğine arı konmaz. Salgı balı olduğunu duydum ama ben rastlamadım. Her sene olmaz. Her bitkide salgı olduğu özel senelerde olabiliyormuş.
Kerestesi reçineli değildir (katran çıkarılmaz) ama kokusundan olsa gerek ağaç kurdu yemez. Neme, sıcağa uzun seneler dayanır. Bizim köydeki demirci kömürlerini hep ardıç ağacından yakardı. En kolay tutuşan kömür, ardıç kömürüymüş. Ardıç ağacı dokusu yumuşak olduğu için ayrıca kurşun kalemlerin dışında da kullanılmaktadır.

Ardıç ağacından elde edilen ardıç katranı var, farklı bir şekilde mi elde ediliyor ???

Sedat Bey, olabilir. Yurdumuzun bazı yerlerinde başka bazı bitkilere de ardıç denmektedir. Andız (selvi, servi), diken andız ağaçlarına ardıç diyen yörelerimiz var. Benim yaşadığım köy bir orman köyüdür. Eskiden Sedir (katran), çam ve andız bitkilerinden katran çıkarırlardı. Katranı, reçineli ağaçların çıralı kısımlarından çıkarırlardı. Çünkü bu bitkilerin ağacı reçineli ve yağlıdır. Bu bitkiler iğne yapraklıdır. Oysa resmini koyduğum ardıç ağacının gövdesinde çıra ve reçine yoktur.

Tamam hocam benim dediğim iğne yapraklı :slight_smile:

http://img42.imageshack.us/img42/1845/yaylaardorman.jpg

Merhabalar, burası benim yayla ardıç ormanı bol. Hiç duymadım ardıçtan nektar alındığıı.

http://img94.imageshack.us/img94/3691/1001932gu.jpg

Bizim köyden ardıç resmi,
Tokat/Reşadiye, bu ağaca bizde ardıç derler, bunların bodur ve çalılık şeklinde yayvan olanlarıda vardır, yaprakları iğne gibidir, ağacı hoş kokulu ve dayanıklı bir ağaçtır. Genelde bağ bahçe kenarlarında kazık olarak tercih edilir.

Kavalların ve düdüklerin dil’leri bu ağaçtan yapılırdı. Yağlı bir yapıya sahip olduğu için eskiden kar kızaklarında kızak ayağı olarak kullanılırdı…

Arıların konduğunu pek görmedim ama bu sene dikkat edeyim unutmazsam inşallah…

selam ve sevgilerimle

Bizde ardıçtan yayık yaparlar.Ayrana nefis bir tat verir.

Şefik bal, Tertip bu senin resimdeki dikenli ardıç. Onun meyveleri aktarlarda satılıyor.

Muhterem, bodur calılık tipli olanlarıda aynı, dikenli olmayanı yok ki :smiley:

selam ve sevgilerimle

ARDIÇ çam çeşididir küçük nuhut büyüklüğünde meyveleri vardır sayın Bal üstad doğru tespit yapmış ilkbaharda tozlanma olur ama malesef bal vermez altına tavşanlar keklikler gizlenir avcı arkadaşlar iyi bilir.

Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim.

Bütün ardıçlar dikenli değildir,dikenli ardıç ardıç ailesinin bir çeşididir.Ben de öyle biliyordum ta ki Afyon’da bazı ağaçlara bu ne ağacı deyinceye kadar.Orada dikenli ardıça gıligıli diyorlar, diğer ardıçlar muhteşem…Altına yağmur kar yağmaz altındaki kurumuş yapraklar çobanlar için bulunmaz nimet hemen ateşi yak.Ve kışın doğuda akşamları sobalar yanarken tezek kokar,bulunduğum yerde ise mis gibi ardıç kokardı.Ve o devasa ardıçlar kışın bir süre kuşa ev sahipliği yapar, o yörede alakabak denilen mısır kargası,ardıç kuşu,kara tavuk,boz bakal denilen kuşlar.

http://img201.imageshack.us/img201/2830/21072008076.jpg

Benim arılığımın etrafında da bu ardıçtan var.Dallarından biraz kesip kuruttum ve körük yakacağı olarak kullandım.Çok güzel duman veriyor.