2011 yılı ilkbaharında arı almak istiyorum. güney marmara yani bandırmada oturuyorum. burda ilk bahar şubat mart ve nisan iyi zaman tecrubeli arkadaşların önerilerinibekliyorum.
Merhaba,
bölgede arı almak için bu bahar uğraştım. 10 nisandan önce arı teslim etmediler. Arı genelde çerçeve hesabı satılıyor. Yeterli çerçeve sayısına ulaşmayınca satıcının işine gelmiyor.
Mart ortası gibi uygun fiyatla arı alabilirseniz çok iyi olur. İyi bir bakımla en azından bu yıl iyi bal alabilme imkanınız olur. Başarılar dilerim
Selamlar
O bölgeyi iyi bilen birisi olarak Şubat ve Mart ayında satın almak üzere arı zor bulursunuz.
Neden?
Çünkü o tarihlerde o bölgede arılar Nisan sonu ulaşacakları kadronun yarı gücünde olurlar.
Örnek olarak Nisan sonu 10 çerçeve olacak arı Mart başı 4-5 çerçevedir.
Size 150 TL. dese Mart başında 4-5 çerçeve arıya çok pahalı diyebilirsiniz.
Arıcılık bilgi altyapısı gerçekten çok önemli…
5 çerçeve arısı olan ve yavrulu çerçeve sayısı 3 ve yavru alanı düzgün, sağlıklı ve genç ana arılı koloniye Mart başında; Nisan sonunda 10 çerçeve arıya vereceğim parayı vermeyi yeğlerim.
Sayın Halil BİLEN’ e katılıyorum.
Erken dönemde çerçeve başına 17,5- 20 TL ödediğimiz yıllar oldu. Bir ay beklemediniz efendim 11 liraya alınırdı bir çerçeve arı diye isyan eden komşularımız bizden bir ay sonra aldıkları arıyı toplamaya çalışırken biz arılarımıza kat atmaya başlamıştık.
tabi ki karışılabileceğiniz sorunlarda vardır.
Yaşlı ana arıyı ayırt edemiyorsanız sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Çok erken uyandırılmış koloniler erkenci güzel havalara çabuk aldanır mart sonu soğuklarında tarlacı kadrosundan kayıp verebilir.
Koloni alınırken besin durumu da önemlidir. Ek besleme ek maliyet olduğu gibi arıcı yeni ise arıdaki besin stresini anlayana kadar koloni kayıpları yaşaya bilir.
Arıyı erken almak hemen çerçeve vererek arıda yavru faaliyetine hız vermek anlamına gelmemeli
Bu konuya akşam müsait olunca bir şeyler daha eklerim umarım saygılarımla
Ana arının genç olduğu yumurtlama düzenliliğindenmi anlaşılacak.Besin stresini biraz açarmısınız.Şimdiden herkese hayırlı sağlıklı bayramlar.
Koloni ölümlerinin çoğu erken ilkbaharda olduğunu biliyoruz.
Havaların ani ısınması , koloninin yavruya hızlı girmesi ve açlık sıkıntısı.
Zaten koloniyi en iyi yöneltme burda başlasa gerek. Arı alırken ana arıda boya yoksa
sıkıntımız başlar. Satıcının vicdanı veya cüzdanı devreye girer.
Selamlar olsun.
Ne ana arılar gördüm pırıl pırıl genç ana gibi… Ama en az 2 yaşında…
Ne mavi renkli analar gördüm ama en az 2 yaşında…
Vicdan önemli…
Bir çok kaynakta bir çok bildirim geçiyor ana arının yaşını anlamak için. Ama Halil ağabey özetlemiş kısaca. Ana yaşlı ise de verimli olabilir o anki durumda. fiziğine bakarak da ayırt edilmesi herkes için mümkün değildir. O zaman sonuç mümkün olduğunca kendi ürettiğiniz ana arıyı kullanmak ve belirli bir takip mekanizması geliştirmek. ama bu zor iş ben hazır ana alacağım diyorsanız bildiğiniz güvendiğiniz yerden almak.
Besin stresi kelimesini kolonideki besin miktarının arzu edilen gelişme için gerekenden az olması durumudur. Martta 5 çerçeve arı. 4 pupalı 1 ballı açık yavrulu olursa sizce o besin çıkacak arılara yeter mi?
Burada birde arıcıların çok yaptığı bir hatayı söylemek gerek her oğlu her doğada bulunan arıyı olduğu gibi kabullenip arılıklarına alıyorlar… en azından ana kontrolü yapıp mümkünse ana arısını bildikleri bir ana arıyla değiştirmelerinde fayda var. Tabii ki yüksek verim almak isteyenler için konuşuyoruz. Doğal ana arı en iyisidir. Kimse ona ellememiş en kaliteli budur yaklaşımı bence yanlış. ancak öyle düşünenlere de saygı duyuyorum… Saygılarımla
Doğada bulunan oğul ya da koloniler uzaydan gelmedi ya. Sonuçta senden benden kaçan arılar… Bu genel bir tanımlama…
Ancak Sivrihisar bölgesini görünce doğal koloniler kendi başlarına uzun yıllardır doğal ortamda varlıklarını sürdürüyorlar.
Gel de değer verme o ana arılara…
işte o yorumu yazarken çekindiğim tek konuyu söylediniz… bende buranın yaylalarında deli gibi arı aradığım günleri biliyorum… herkes tatile giderken ben arı arıyordum sırf anası için hemde… bölgesinde temiz kalabilmiş arıları bulmak bizler için çok da önemli. ama işte her bulduğumuz arıyı kontrolsuz arılığa almaktan farklı birşey bu. özellikle varroa konusuda güvendiğim arılarımız iki oğulu bilinçsizce arılığa sokmamızdan sonra varroa doldu… dikkatli olmakta fayda var…
kardeşim bu işden anlayan biri icin evet mart ayında alınan arı avantajlı olur ama işi bilmediğinden dolayı kar yapayım derken zarar edersiniz onun icin bence nisanda gelişmiş arı almak ama yanınızda işi bileninde olması gerek aksi halde önüne gecmek zor olabilir sizin icin saygılarımla