Mehmet bey son noktayı koymuşsunuz teşekkür ederim …
İnsanların bizlere olan inancıyla bizler onlara ürünümüzü satıyoruz bugün hile satan yarın hile satın alır abilerim en temizi kendi ürettiklerimizdir. Lekelemeden dostlarımızı arkadaşlarımızı yaşayalım arı bitkiden insan gülücükden hoşlanır… Hoşcakalın
Haklısınız aslında en çok rizeli arıcı arılarına şeker verir.Teknoloji bakımından Onlar Ordulu’larıda geçmişler.Adamlarda para bol, Ürettikleri balı çok yüksek fiyatlara pazarladıkları için kendi başlarına her biri lisanslı özel şirket olmuşlar.Yetmediği yerde Komşu Ülkelerden ithal balda getirseler kendi üretmiş gibi pazarlama kabiliyetine sahipler.Ordulu arıcılar olarak diğer şehirdeki arıcılardan tek farkımız arılarımıza şeker verdiysek inkar etmeyiz.Dürüstçe verdik deriz.Biz çok sıkıntısını çektik ,Tüketiciye hakiki bal verince daha çok sorunla karşılaşıyoruz ,Tüccar zaten hakiki bala , hakiki diye daha fazla para vermez.Hiç bir Arıcı zevk için 1 çuval şekere onca parayı heba etmez.Şeker balının parası , Şeker fabrikasına gider arıcının cebine girmez.Hem arıcılık kolay bir iş değildir. Ben Şahsım adına Şeker verenede saygı duyarım vermeyene de---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vaybe biz rizeli aricilar neymişiz.
Teknoloji bakımından orduluları geçmişiz KABUL
Adamlarda para bol .OLABILIR.
Başka sayılan meziyetler ;OLABILIR
şu ençok rizeli arici arılarına şeker verir lafını biraz kaşıyalım.
Şunu yapan bazıaricilar olabilir balım fazla olsun diye bal akımı zamanındada şeker takviye eden rizeliarıcı,bu gibi aricilar heryerde vardır helal olan balını haram yapan .
Allah aşkına rizeli bir arıcıyı peteklı bal satarken gören varmı .
Doğuda ürettiği balı 6 liraya satan bir rizeli arıcı varmı?
Ama sizlerin çoğu gittiğiniz yerde kamyonlarla şeker getiriyor ve petekli bal yapıp pıyasaya 5,6 liradan satmıyormusunuz marketlerin vitrinlerini işgal eden 9 liraya satılan balları kim üretiyör.
Kimse yüğurdum kara demez ama yoğurdun beyazlığını anlatırken başkasının yoğurdunu karalamak doğrumu .
20 seneye yakın gezgin aricilik yapıyorum başka arılıklara gittiğimde oluyor başka bir rizeli aricinin şekerle bal ürettiğini görmedim .sizler görürseniz yanında bidonlarla birlikde resmini çekinde yayınlıyalım.
İsmini yazmayı beceremiyeceğim öğretmen kardeşimizin bahsettiği değişik bir arı cınsı evet var
Saymış olduğu meziyetleri bilemem ama görünüm olarak kafkas arısı gibi büyükçe ama üzerindeki şeritlerin trakya arısına benzerliği olan bir cins arı ,daha çok vakfikebir yöresinde mevcut.
Maalesef ülkemizde böyle arıcılık yaptığını zanneden çok kişi var.
Geçenlerde arıcı bir abimizin oğlu ile sohbet ediyoruz.
Kendisi Bursa da Gıda sektörüne hazır şerbet v.s üretimi yapan bir fabrikada muhasebeci olarak çalışıyor.
Muhabbet arılara gelince, Lazımsa sizlere kestane şerbeti yardımcı olurum dedi.
Tabi bende kendisine normal şerbetin haricinde oda mevsimsel bakımlar harici zaten şerbet vermediğimizi söylerken;
Direk isim vererek emekli bir İmam (kendisini tanırım) bizden devamlı tonlarca kestane şerbeti alıyor demezmi.
Yorum sizlerin… ![]()
Demekki Vakfıkebire bizim laz yılmazlar Ordudan götürmüş. Dedem arıları onlara satmıştı.Hay Allaha razı ol. hala kaldığına sevindim … Ben kimden o arıyı bulacağımı şimdi iyi biliyorum.Dünya arı ırk ve cislerini araştıran biyolog bilim adamlarına bizim hakiki karadeniz arımız kapak olsun…
Arıcıahmet Abi,
Öncelikle ırklardan hiç anlamadığımı belirteyim…
Karadeniz Irkı Arı, başka kaynaklarda gözüme takılmadı ama Türkiye Kalkınma Vakfı Entegre Arıcılık Projesi kısaca TKV, ilk kuruluş yıllarından itibaren ‘‘Kafkas Irkı Ana’’ ve ‘‘Karadeniz Irkı Ana’’ satıyordu.
Adı geçen arı, bu arı olabilir mi?
Sayın clup_begga,
Ortada kapak olacak hiçbir şey yok.
Bilim adamlarının ne yaptıklarını izleme olanağınız var mı ve izliyor musunuz; özellikle de ne yapmadıklarını?
Bir ekotip de değil, bir arı ırkının devamını dedemin arılarına bağlayabilsem, ben de heyecanlanırdım.
Tövbe tövbe…
Kapak olsun demek için bugüne kadar ne yaptıysa…
Bu ülkede gel de bu arıcılara bilgi üret…
Cahit bey bende arı cinsinden anlamam.
Rizede arı ve arici var ama baharda arı yetiştirmek çok zor olduğundan satlık arı girişi rizede çok fazladır.
Bildiğim kırmızı arı derler yanı tırakya arısı pek sevilmez herhalde ıklıme uymamasıdır satlık arı geldimi o renkdeki arılara pek yanaşılmaz ama eski arıcılar bilirlerki aynı tırakya arısının rengine yakın, arkası sıvrı deyil,kafkas arısından birazdaha büyükçe bir cinsin iyi bir cins olduğu.
Sayın ordulu öğretmen hemşerimiz turkçe bir ismini lütfetme nezaketini gösterecekmi?
Rizeli aricilar bizden fazla şeker kullanır demişti lütfen şeker kullanan bir rizelinin ismini ve üretim yerini söylede bizlerde özür dileyelim
Ben şeker vermeden bal üreten bir ordulu arici gördümmü kendisinden helallık alıyorum ki bizler sizin için şekerli bal üretirler derdik demekki doğru bal üretende varmış.
Sayın arıcıahmet:
Arının rengi sarıda şu ırktan değil her zaman doğru çıkmayabilir.
Eskiden benim arılarım içinde sarı kuşaklı ve açık kahverenli kuşaklı arılar vardı, şu anda görünmüyorlar veya daha az görünüyorlar.
Şimdi gri kuşaklılarda var ama bir kafkas arısına benzemiyor.
Karadenizliler Trakya arısını sevmezlermiş diyorsun ama bahar gelince her yerde karadenizli arı alıcıları dolduruyor.
Arı malzemesi satan bir firmada ,plastik malzeme üretiçisi inceleme yapıyordu o ara gözüme kovanın üzerini komple kaplayan şerbetlik geldi buda ne dedim çuval derdi yok Ordulu tipi şerbetlik dedi e iyiymiş dedim bu kadar büyük şerbetliğe neden gerek duyulur dedim ve ekledim bol şerbetten bal yapılıyor herhalde.
Olsun dedim şeker şerbetinden olsunda hepsi bana ters baktı haklıydılar,biri üretiçi biri satıçı.
Aklıma japonların ( arının kursağından gecen baldır) sözü geldi Murat Cakır bey aktarmıştı bu sözü , hafif sakinledi ortalık.
yukarıda bahsedilen arı ırkı bugün edindiğim bilgilere göre yığılca ekotipine uyuyor bu gün yığılca ilçesine gittim orada DAGEM (düzce üniversitei arıcılık araştırma enstitüsü ) var yeni kuruldu ayak üstü sohbet etme fırsatımız oldu yığılca ırkının diğer ırklardan gövde ve kanat uzunluğu bakımından bariz üstünlük gösterdiğini en önemlisininde normal polen toplama tuzaklaRINDAN KESİNLİKLE GEÇEMEDİKLERİ GEÇMEYİ BAŞARANLARINSA mutlaka ayaklarının veya kanatlarının koptuğunu belirtiler işin en can alıcı tarafı ise aynı şartlarda yapılan bir araştırmada kafkas karniol bir ırk daha var hatırlıyamadım bu üç ırkla yapılan denemede yığılca ekotipinin bu ırklardan üç kat fazla bal toplaması bana bunu söyleyen merkezdeki araştırma görevlisi
Ali abi, sen her söylenene inanacak adama benzemiyordun, n’oldu sanki Düzce’de bir inanç gelmiş… ![]()
yahu bilimciler söylüyo adamları yerden yeremi vurayım memleketimin en kötü arısı karniole üç çekiyomuş iştahım kabardı ![]()
4-5 yıldır arıcılık yapıyorum.Bu siteden çok şey öğrendim.Bence öğrendiklerimin en önemlilerinden biride yöremizdeki yada arılığımızdaki beğendiğimiz arılarımızdan çoğaltmak.Şu ırk bu ırk diye takıntılı olmamamak.Bu düşünceyle arılarımı kayıt tutamamakla beraber(kayıt tutmak çok önemli) takip etmeye çalışıyorum.Kendimce bir kaç kovan belirledim.Biri tez gelişiyor fakat aynı orandada oğulcuydu.Böldüğüm zamanda her çıkan ana bir avuç arı alarak oğul çıkıyor bölmeler zayıflıyordu çalıştığım için bana uymadı.Bir diğeri aşağı yukarı bu konuda bahsi geçen arıyla benzerlik gösteriyor.Bu arının ilk farkına vardığımda erken baharda diğer arılarda pek haraket yokken onda dikkat çekiçi ve normal bir çalışma düzeni vardı.Kendi kendime birazda arıyla konuşarak sende bi farklılık var ama nedir diyerek ilk fırsatta kovanı kontrol ettim.Kendimi bal sağım sezonunda hissettim.Çok muntazam bal vardı.Diğer arılardan gelişmesi farklı değildi.Benim için fazla zamanımı almayan az olsun benim olsun mantığına uygun arı olması önemliydi.Bu arıyı acemi olduğumdan sıkıştırarak oğula meyletirme çabam sonuçsuz kaldı.Arı köpürmesine rağmen kesinlikle oğula meyletmedi.Bende ana arıyı günlük yumurtalı çıtaları kovanda bırakarak iki çıta kapalı yavrulu olarak bölerek ayırdım.Kalan 7 çıtalık kısmı beslemeye alarak ana memesi yaptırdım.En dikkat çekici durum anaların tam olarak 16 günde çıkmalarıydı.
Biraz uzun oldu ama kusura bakmayın.Bu tür yazıları okumaktan zevk alıyorum.Hoşuma giden yada tespit edebildiğim özelliklerini sıralamaya çalışayım.
1-Kesinlikle oğulcu değil.
2-Bölmelerden kesinlikle oğul çıkmıyor ilk çıkanmı desem koloninin seçtiği anamı desem diğer memeleri anında temizliyor.
3-Oldukca sakin.
4-Bal verimi yüksek.
5-Az balla kışlıyor.Kuluçkalıkta bal sıtoğu çok fazla,hiçbir mevsim besleme gereği duymuyor.
6-Gelişmesi normal
7-İşçi arılar irice
8-16 günden önce ana arı doğmuyor.Her yaptığım bölmede 3 günden önce meme başlangıcı görmedim.
9-Çok az ana memesi yapıyor.Mevcut az olduğunda 2-3 memeden fazla yapmıyor.
10-Propolis az yapıyor.
Bu arının ırkını bilmiyorum arılarımı hiç arı almadan doğadan yakalayarak ve bölerek çoğaltım.Tüm özellikleri benim krıterime uyuyor özel bir arı olduğunu düşünüyorum ana arının fotoğrafını çeksem ırk konusunda bir fikir verirmi saygılar.
Mestan bey Merhaba
İnşallah aradığınız arıyı bulmuşsunuzdur.
Geçmiş yıllarda benimde ırk takıntım vardı. Belkide arıcılık muhabbetleri esnasında duyduğumuz şu ırk iyi şu ırk fazla bal derliyor gibi konuşmalardan etkilenmişizdir. Şu anda hiç bir takıntımız olmadan arılığımızdan seçmiş olduğumuz yerel diyebileceğimiz arılardan larva transferi yaptık.
Sizin seçmiş olduğunuz anaç arı İnşallah kendi anasının özelliklerini taşıyan ve gelecek nesillere bu özelliğni aktarma özelliklere sahip bir anadır.
Sonuçta çiftleşme uçuşunda farklı nitelikte arılarla çiftleşme ve onların nesillerininde etkilenme olacaktır. Fakat bu noktada bizim bir adada veya çok izole bir bölgede olmadığımıza göre yapabileceğimiz hiç bir şey bulunmamaktadır. Zaten sizde, size göre özel bir arı olduğunu belirtmişsiniz. Şu anda anaç olarak seçmiş olduğunuz ana arının anasını biliyorsanız o arıyı anaç olarak kullanın yok bilmiyorsanız elinizdeki mevcut anaç arıyı bir sonraki dönemdede kullanmak için muhafaza etmeye çalışın pğerformansını takip edip ona göre anaçlar seçersiniz. En azından elinizde genç analarınız olur.
Ayrıca, siz resimleri yayınlayın arı cinslerini bilen arkadaşlarımız hangi eko tip bir arı hattı olduğu hususunda bizlere fikir verebilecek arkadaşlarımız forumda mevcuttur.
Sağlıcakla kalın.