Aparat petek gözlerini bozmadan bulunduğu yerden çıkarmak için.
Halil beyin bahsettiği konuya bende ilave yapayım.
Tuzaklarla elde ettiğimiz(polen) çiçektozları kurutularak veya yaş halde derin dondurucuda belli bir süre özelliği kaybolmadan saklanabiliyor.
Kurutma esnasında uygulanan sıcaklık değeri yüksek olursa, havasız serin bir ortamda depolama yapılmazsa besin kaybına sebep olur.
Aynı durum yaş olarak derin dondurucu için de geçerli.
Dondurulmuş gıdaların soğuk zinciri kopmadan istenen yere ulaşması ve tüketilmesi gerekir.
Bahse konu olan arı ekmeği (perga) her türlü ortam sıcaklığında uzun süre besleyici özelliğini koruyor.
Tabi çiçektozu hasadında elde edilen miktarlarda arı ekmeği toplamak mümkün değil ama daha değerli bir ürün olduğu kesin.
Biz arı ürünü olarak hala bal ile meşgul olurken, Avrupa ülkeleri arı ekmeğinin daha değerli olduğunu keşfetmiş ve arıdan elde edilen ürün çeşitliliğini artırmış.
Şu an için bizde pazar olmamasına rağmen, faydalı olduğunu bilmek ve en azından kendimiz için üretmeye başlamalıyız.
Petek gözlerinin genişliği sabit. Mesela aynı anda 50 petek gözünün merkezini ortalayabilecek hassaslıkta ekipman üretebilecek ustalarımızın olduğuna da inanıyorum.
Arı ekmeği adı da benzer birkaç isim gibi, arıcılığın cahiliye dönemlerinde şekline, kıvamına bakılarak verilmiş olmalı. Çünkü ekmek denince benim aklıma gelen karbohidratlar…
Oysa arı ekmeği denen şey, arının protein ve vitamin, mineral deposu…
Ekmek adı da ekmek yakıştırması da çok hafif kalıyor.
(Antrparantez belirteyim:
Ne yazık ki, bizzat ‘‘Arı Çiçektozu’’ için de benzer yakıştırmalar yapılıyor…
Oysa, olsa olsa ‘‘Arı Çiçektozu, arının eti; bal ise arının ekmeği olabilir’’, olmalıdır.)
Perga adını yeni duydum. İnternette aradığımda ilk gördüklerim Anadolu Uygarlıkları ile ilgili konulardı.
‘‘Arı ekmeği’’ terimi öylesine yerleşmiş ki, değiştirmek mümkün görünmüyor… Dolayısıyla ‘‘perga’’ terimi üstünde durmak gerek. Tescil ettirilmiş bir ticari isim değildir, umarım!
Halil bey hastalık mı olur diyorsunuz? Ben zaman zaman yiyorum. O zaman ballarını alıp kek yapımında kullamama lazım.
“Perga kırallığı” diye bir tarihi kırallık olacak.