Fotosu yayınlanmış ne kadar arı evi (bee house) varsa topladım. Hatta birde kitapçık aldım Mr.Amazon’dan, arı evleri hakkında.
İlginç olan bizim kültürümüzde yok böyle şeyler, bazıları sanat eseri, estetik, kullanışlı, yaratıcı, albenili yani bizden uzak.
Varmı ki aramızda bu işi başarmış olan? Öncü olsada gösterse bize…Onuda bana yaptırmayın… ;D
Scan yapıyor ve yayınlıyoruz değil mi? ![]()
http://www.google.com.tr/images?hl=tr&q=bee%20house&rlz=1R2ADFA_trTR389&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1004&bih=553
Arı korunma yerleri her halde.Bizdede kuş evleri vardı.Tarihi mekanlarda.
Ben bunlardan bahsetmiştim.
Gerçekten güzel şeyler.Ayı bile dokunamaz.İnşallah sizde Türke has şekilde yaptırırsınız.İlginç ve kullanışlı.Devamlı oradamı durur arılar.Bakımıda rahat ve düzenli olur her halde.Selamlar.
Eskiden köyümde, zeytinliklerin içersinde, barınmak için, aynı zamanda arı evi olarak kullanılan kulübeler vardı.
Bu kulübelerde üst üste yığılı kara kovanlar bulunurdu.
Bu arılıklar, resimde görünenler gibi estetik değillerdi ama işlevi çoktu.
Sonra, nemi oldu? bu rüya nereye kadar sürdü?
Taa ki, rahmetli, Umurbey’li hemşerimiz, Cumhurbaşkanı, Sn Celal Bayar beyefendi, hayırsever ve yardımsever Amerika’lı dostlarımızın, tavsiyesiyle, uçaklarla, bölgedeki zeytinliklere ilk DDT’yi atana kadar.
İlk önce ipek böcekçiliği bitti, ardından dut ağaçları odun olarak sobalarda yakıldı, daha sonra da arı evleri ve arıcılık.
En kötüsü de, telafisi mümkün olmayan bir şey, doğal dengeyi devlet eliyle bozduk.
Ağaç üzerinde yaşayan karıncayı öldürdük, kara koşnili denen bir zararlı türedi, kara hastalık denen hastalık hortladı.
Diğer zaralıları saymıyorum.
İlaçla mücadele etmezseniz ürün alamıyorsunuz, siz mücadele etsenizde, mücadele etmeyen bir komşunuz size sürekli hastalık yayıyor.
Ondan sonrasında, ağaçlar, uyuşturcu müptelası gibi oldu, zirai mücadele yapmadan ürün vermez oldular.
Bırakın ürün vermeyi, kendini sağlıklı yaşatmanız bile ilaca bağlı.
Şimdi arılık yapılamazmı? bahçelerden uzaklaşarak tabi ki yapılabilir, biraz orman içesine doğru girmek lazım.
Ormanla arasında bir zeytinlik olan, içersinde yabani kestane, ıhlamur ve değişik orman ağacı bulunan, tapulu, 7 dekarlık bir korumuz var.
Arıyla uğraşmaya başladığımda hedefim orasını çevirip arılık yapmaktı.
Kadastro’dan bir görevli götürüp sınırlarını da belirlememe rağmen, hala özel şartlarımdan dolayı, teşebbüse geçemedim.
Hayallerimi terk etmedim fakat faaliyete ne zaman geçerim belli değil, şu anda bu konu, önceliklerim arasında değil.
Selamlar.
mgencünal’ın yazdıkları düşündürüyor insanı
Vay be!
Bir yandan “geliştik, gelişiyoruz, çağ atlıyoruz…”
Bir yandan da elimizdeki güzel değerleri kaybediyoruz.
Neyseki daha iyiyi, daha güzeli arayan bilinçli, gayretli insanlarımız da var. Bu gayretli insanları ve çalışmalarını görünce bir çalışma isteği, bir çalışma gücü geliyor insanın içine. İyi ki varsınız arkadaşlar.
Sayın Hatkobi,
Buradaki arı evleri genelde yaban arıları için yapılmış. Verilen mesaj: “Arılar doğanın dengesinin vazgeçilmez parçalarıdır. Onları koruyalım, yaşamaları için onlara yardımcı olalım. Yapay yuvalarla onların yaşamalarını çoğalmalarını kolaylaştıralım. Yoksa onlar azalırsa zararını en çok bizler görürüz. Onlara yardımcı olmak aslında kendimize iyilik etmektir.”
Bundan bir süre önce bombus arıları konusunu incelerken Sayın Murat Çakır yapay bir bombus arısı yuvasını tanıtmıştı ve ardından bu yapay yuvalar üzerine tartışmıştık.
Evimin önünde bana yetecek kadar küçük bir bahçe var. Orada yeni düzenlemeler yaparken toprak seviyesinde birkaç da bombus arısı için yapay yuva koydum. (Resimleri daha sonra göndereceğim.)
Bir komşumuzun bahçesinde bombus arısı yuvası varmış. Çalışırken güya arılar onlara saldırmış. Yakıp imha edeceklermiş. Beni çağırdılar. (Bunların resimleri de gönderilecek.)
“Sakın haaa! Elin adamları para verip bunları alıp bahçelerine koyuyorlar. Siz ne yapıyorsunuz? Yuvayı bozmayın, bunlar her sene buralara yuva yaparlar, bahçenizin bereketini artırırlar.” deyince yuvayı bozmaktan vazgeçtiler. Sonra başka bir gün yuvayı gözlemek için oraya varınca gördüm ki bizim komşu yuvanın önüne bir çanakta şeker şurubu koymuş.
Gönül arzu eder ki o resimde gördüğümüz yaban arıları için yapılmış yapay yuvalar sadece tarihi ören yerlerinde, sadece parkllarda kalmasın, kendi özel bahçelerimizin, evlerimizin önünü de süslesin.
Bahçe ve arı… Birbirinin vazgeçilmez tamamlayıcıları. Bu vesile ile forumda yeni açılan bahçe, meyve sebze bölümünün de hepimize hayırlı olmasını dilerim. İyi çalışmalar dileğiyle
Paylaşım için teşekkürler. Çok güzel modeller. Bizler ancak arılık yapabiliyoruz.
syn basra çine arıcılık müzemizde böylebir kapalı arılık var. ancak müze içerisinde olduğu için ev şeklinde değil buranın dizayn ına uygun şekilde yapılmış bir arılık… hedef hepsinde hemen hemen aynı hiç dışarı çıkmadan işinizi yapabilmek. yolunuz aydının çine ilçesine düşerse bekleriz ziyaretinizi. amacımız arıcılarımızda bir fikir oluşurmak…
syn mgencunal
yazınıza söyleyecek cevap verecek bir kelime bulamıyorum… marshall yardımı ile gelen süt tozlarını içirdiğimiz çok verimli amerikan beyaz bugdaylarını ektiğimiz günlerden beri çocuk felçi aşısı olmadan yaşamıyor çocuklarımız… yazık…
syn hatkobi
o yuvalar tozlaşmanın önemini erken kavradıklarına işaret - özellikle ignesiz arılar için bir çok kaynakta tarla kenarında 2.5 metre dogal alan bırakıyor çiftçiler avrupada… biz hala anız yakıyoruz… anız yakınca şikayet et diyorlar arıyorsunuz yetkiliyi. abi sizin adınızı verelim mi şikayet edilene diyorlar …kesecekleride 200 tl ceza…
Arı evi derken ilginç konular çıktı. Özel orman, ağaçlandırma için devlet bir meşale yakmıştı. Yapanda oldu her halde. Böyle girişimler olsa arı evleride çoğalır. Meşale sönüp külmü oldu???
Arı evine yapılacak yatırımı gereksiz bulduğumu söylesem.
Standart kovan, bilgili arıcı, modern ve sağlıklı ekipman olduktan sonra arı evinin bir gereği kalmıyor.
Uzun zaman düşündüm bu konuda
Kapalı arılığın faydasını arı taşımayan, sabit arıcılık yapacak olan kimseler görebilir.
Ancak çalışmanın belirli bir teknik bilgi gerektirmesi yanında, ilk kurulum maliyeti ve bakım masrafları bence dezavantajları.
Bu yatırım maliyetine çok daha iyi bir sistem kurulabilir.
Devir en az maliyet ile en yüksek verimi gerektiriyor. Heleki sabit arıcılıkta.
İlla kapalı arılık diyerek takılmamak gerek yolumuz çok uzun koloni yönetiminde, zararlı mücadeleisnde, farklı ürünlerin üretiminde, ürün pazarlanmasında,
çok daha iyi olmak zorundayız.
Kapalı arılık karşıtı değilim ama koloni kayıtlarını tutmayan, varroa mücadelesini önemsemeyen, güçlü arı ile çalışmayı özümsememiş arıcının kapalı arılık hayali kurmasına bu alana yatırım yapmasına karşıyım…
O zaman özel ormanda arılık veya arıcılık diyelim. Devlet tahsis ediyormu araziyi.
Sayın hatkobi; Orman alanlarında arı konaklama için eskiden bir miktar para alınırdı ve sezonluk konaklanırdı. Şimdi yıllık konaklanıyor ve hiçbir bedel ödenmiyor. Arıların yanında seyyar baraka kurabiliyorsunuz…
Çok teşekkürler. Özlettiniz.
Allah razı olsun, Unutulmayanlardan olun inşallah. Bu günlerde hayli yoğun tempodayım. Bilgisayarımıda kırdım servisten gelmedi ![]()
Kolay gelsin ve geçmiş olsun. Sağlığınız yerindeyse, ötesi keyfe keder. İçten selamlar.