bugun yaptıgım kontrollerde kovanın bırınden vak vak diye ses geliyor ördek sesıne benzer.internetten yaptıgım araştırmalara göre böyle ses cıkaran arı oğul verme eğilimindedir diye bir bilgi cıkıyor.kovanı kontrol ettim günlük yumurta var ana arı sağlam.bu gıbı bır durumla karşılaşan var mı.bu gercekten de ilgi çekici bir bilgi olacak benim için.bilen veya başına böyle bir durum gelen varsa paylaşırsa sevınırım
ses gelen kovanda
ana arı birtane, mi ?
yoksa birkaçtane varda,sizmi görmediniz
ses geliyorsa birkaç ana, veya meme olmalı
kapalı meme içerisinde dahi ,ana ses çıkarabilir
kontrollerinizi meme üzerinede yoğunlaştırmalısınız
büyük ihtimalle gideceğinin narasını atıyor
bahar başlangıcında bu seslerın gelmesı kesınlıkle ogul cıkacagı manasındadır bunu okudum öğrendım duydum.ama bu aylarda bu ses demek kı bu anlayışı değiştiriyor.yaptıgım kontrolde ne ana arı yuzugune rastladım ne de ıkı tane anaya.acaba ben gorememişim midir dıye arkadaşla beraber kontrol ettık sadece geçen sene doğan koç gıbı ana arı var o kadar.
" vak vak " değil de " cıykk cıykk " sesine benzer bir ses olabilir mi?
bu ses baharda ise 2.ci bir ana ( oğul) olma olasılığı genelde yüksektir.
Ana arı da yerinde olduğuna göre ana kesme durumu da olamaz.
Zaten ana kesme durumu olsa; ana daha acı ve sık bir şekilde bağırır.
Ama bu sesi sadece ana arı çıkarır diye bi kaide yok sanırım.
İşçi arılar da aynı sesi çıkarabiliyor bazen…
Hafta sonu arılarıma şerbet verirken, kovanlardan farklı sesler geldiğini gözlemledim. Bazı kovanlar dış etkiye sakin bir ses ile tepki gösterirken, bir kovanımda çok gürültülü ve uğultulu bir ses ile tepki verdiğini gözlemledim. Bazı arılar sakin bir şekilde dolanırken, bazıları kuyruklarını dikip kanat çırpar şekilde gözlemledim. Bu durumlar neyi ifade eder?
O gürültülü ses çıkaran koloninin anasını bir kontrol edin.Anasız olabilir.Ayrıca kuyruklarını değil abdomenini havaya dikerler.
Bu da arıların kızgınlığına işaret.Anasızlık durumunda böyle saldırgan olabilirler. ![]()
İbrahim bey
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Ben de bu durumdan şüphelenmiştim.
Sağolun
Bunu anlamı sizin göremediğiniz bir yerde ana memeleri var ve ana çıkmaya hazır.![]()
Bende bölme yaptığım kovandan böyle ses geldiğini duydum.
İyice inceledikten sonra sesin kapalı olan ve çıkmaya yakın ana arı memesinden geldiğini duydum.