37 kovanımdan 20 si söndü …Sahra tozu arı ölümü ilişkisi kesin mi yoksa tahmin mi?
Tam olarak kesin olmasa da: arı ölümlerinde etkisi var.
Geçmiş olsun.
VIA_A1_1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Geçmiş olsun. Sahra tozu nedir acaba ?
EMRAH ÇITAK
son arı ölümlerinin resmi açıklaması henüz yapılmadı. Ancak, aynı hafta Bursa-Yalova hattında sadece katlı kovanlarda ve kuvvetli kovanlarda her kovanda 2 çerçeve arı ölümü-geri gitme oldu.
Tahmin edilen sebepler
1-Açlık ölümü: arıcı Kovan mevcuduna uygun besleme yapamadı yada eksik yaptı. yada kovan içinde nasıl olsa bal var onu yesinler diye bekledi. Oysa kovan içinde bal olmasına rağmen soğuk havadan dolayı arı sırrını açamadı ve arı soğuk havada kovan içinde salkıma girme davranışı gösterdiği için ballı çerçeveler salkıma çok uzak kaldı, salkımın en dışındakiler kovan dibine çöktü.
2-Mevye ağaçlarına göz ilacı denilen arıya zararsız bir ilaç vuruluyordu her yıl. yani güneşi görür görmez ağaçlar çiçek gözü patlatmasın gece çiçek gözleri donmasın diye geciktirici bir ilaç vuruluyordu ve bu ilaç arıya zararsızdı. Ancak bu yıl, büyük tarım firmaları sözleşmeli alım kapsamında ürün garantili ekim ve meyva yetiştiricili yaptırıyor her bölgede. Ürün garantili olduğu için, meyvelerin iç kurdu ilaçlaması çiçeklenme döneminde yapılıyor mecburen. İç kurdu mücadelesi için yapılan ilaçlamanın arıya zarar verdiği değerlendiriliyor arıcılar tarafından. bölgede geçen yıllardan tek farklılık bu. yani alım garantili ürün tedarikçisi, ilacı tarla sahibine verererek ilaçlatması sağlanıyor, tarım sigortası falan mevzuları da zaten ilaçlamayı zorunlu kılıyor.
Onların ekmek teknesiyle bizim ekmek teknemiz çakışıyor bu durumda. Birçok arıcının haberi olmadan ilaçlama yapıldığı tahmin ediliyor.
İlaçlamadan az etkilenmek için, kuvvetli arılarla çalışılması, ilaçtan etkilenmiş yavrulu alanların kesilerek kovan dışına atılması ve arının kovan içini dezenfekte etmesinin kolaylaştırılması tavsiye ediliyor. Tok arı, ilaçlamadan daha az etkilendiği değerlendiriliyor.
ölen 20 kovanının tamamı italyan cinsi ise, mersin bölgesindeki arıcı arkadaşlarımın da italyanlarının tamamı söndü, kışı çıkaramadılar, kovan stokları sıfıra düşmüş. doyuramamaktan kaynaklanıyor
Muammer Beyyy!
Ne gerek var bu kadar uzun yazmaya yazıyı çooook uzatıyorsunuz.
İnsanlar bu başlıkları açtığında hazır kısa öz cevaplar arıyorlar.
Sizin yazdıklarınız hem okunmuyor, hem de konu sayenizde kapanmış oluyor…
uzunu okuyabilenler de var. gözardı etmeyiniz.
birşeyi tam anlaşılır anlatabilmek için detay açıklama yapmak icap edebiliyor.
Mesela: 1-Senin arın toz bulutundan ölmüş, demek mi doğru?
2-Senin arın toz bulutundan ölmemiş, demek mi doğru? bence ikisi de yanlış şuanda resmi açıklama olmadan.
Nelerden olabileceğini de anlatıyoruz. Arının neden öldüğünü arı söyler. İnsanlar değil. İnsanlar arıya bakarak neden öldüğünü anlayabilir laboratuvarda.biz de kesin konuşmuyoruz.
uzun yazılardan sıkılanlar olduğu gibi, kısa yazılardan sıkılanlar da var bu forumda. kısa yazınca her kes farklı anlayabiliyor, sonra abuk subuk konudan bağımsız cevaplar uçuşuyor havada.
uzun yazıları okuyamayan bir kitlenin bulunduğunun farkındayım.
Uzun yazılarımı görünce direk es geçebilirsiniz ve kaale almayabilirsiniz, diğerlerinin yaptığı gibi. Araba resmi koydum avatara ki kolaylık olsun size. Araba resmini görünce yorumu es geçebilirsiniz, duraklama yapmadan devam edebilirsiniz. kim görecek kim ne diyecek.
14 yaşında üyelerde var yorumları okuyan, 70i geçtir üstadlar da, 55 inde arıcılığa yeni başlayanlarda.
Muammer bey birde yazdıklarınızla tezat düşmeseniz hepimiz için iyi olacak.
1 yazdığınız diğer yazdığınıza tezat, hani bir laf vardır ya çok mal haramsız olmaz çok lafta yalansız olmaz.
Bu yüzden kısa ve öz olursanız vede önceki yazdıklarınızla tutarlı olursanız hepimiz için iyi olacaktır.
Lütfen sizde emin olmadığınız konularda fikir beyan ederken eminmiş gibi yazmayın.
stok ve besleme tamamdı…20 şubat civarında çok iyi idi arılar …çöl tozu başladı arı bitti…tabiki başka faktörlerde etkilidir ama esas faktörün çöl tozu olduğu iddia ediliyor…
geçmiş olsun. tez zamanda Allah bereketlendirsin eski sayiya kavuştursun inşallah.
Discovery II Mini cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kerami bey geçmiş olsun.
Sahra tozu bu bölgede de oldu,arabaların üstü çamur yağmış gibi idi.Bizde arı ölüm olmadı ya da benim arılarda ölüm yok.
bizim bölgedede oldu,ölüm olmadı,bence tamamen tarımsal ilaçlamalarla alakalı…
Geçmiş olsun, çok üzücü…
Sayın Muammer Şahin, Özellikle senin yazılarını pkuyorum. Her soruya bir cevabın var. Arıcılık konusunda doktora yaptın herhalde. Forumda yüzlerce tecrübeli arıcı var.Bence sen arıcılıkla ilgili kendi sorunların için çözümler ara. Çok soğuk bölgeler dışında arılar on çerçeveye dayandı. benimkiler neden iki cerçevedeler diye düşün. Selamlar.
Geçmiş olsun
Metin Abi merhaba, Ladik te nerede arıcılık yapıyorsunuz. Bende, anne tarafı Salur, baba tarafı hıllaz(kocapınar). Samsunda 3 kovanım var, birşeyler öğrenmeye çalışıyoruz.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
doktora yapmak harcımız değil, biz bal yiyelim. kendi sorunlarım için çözümler arıyorum ve radikal çözümler bulmaya çalışıyorum. Ancak gördüğüm kadarıyla benim sorunlarımı yaşayan forumda pek kimse yok. Nisan ayında bile 3 yönden fırtına yiyen, alttan yukarı lodos ve karayel yiyen, üzerinde 3 taş olmasına rağmen kapat atıp kovanı yağmurlanan, her tarafını çivilediği koruma örtülerinin bile sökülüp atılan bir arıcıya rastlamadım. hiçbir arıcı da senin bu sorunlarını ben daha önce yaşadım, şöyle yaparsan daha iyi olur demedi.
Evet, benim de hatam var. mesela:nasıl olsa Marmara bölgesi diye yıl boyu polen kaynağı olduğunu düşündüğüm ve tecrübe etmediğim bir bölgeye arılarımı taşıdım. Niye bu köyde daha önce arıcılık yapanlar arılarını sattı diye düşünmedim. niye benden başka bu köyde arıcılık yapan yok onu da düşünmedim.
Sadece yabani mahlükatla mücadele edebileceğime dair kendime güvenim ve cesaretim vardı, herkesin dağda arı kaybetmesine sebep olan besleme eksikliği ve eşek arısı-arı kuşu saldırılarıyla mücadele edebilmeyi göze almıştım.
1-İlk darbeyi sarıcalardan,
2-ikinci darbeyi bombuslardan,
3-üçüncü darbeyi fırtınadan,
4-dördüncü darbeyi kendi arılarımın yağmasından,
5-beşinci darbeyi fırtınadan etkilenmemek için çiftkat kışlatmaya ve üstten beslemeye başlamışken değerli büyüklerimin tavsiyesiyle tek kat kışlatmaya ve yandan beslemeye başlamamdan yedim
altıncı darbeyi yememek için: çevredeki arıcıların 300 kadar kendi kovanlarını aç bıraktıkları için benim sırları açılmış-beslemesi verilmiş kovanlarıma saldırmalarını önlemeye çalışıyorum.
yedinci darbeyi yememek için:arkadan-sağdan-soldan kuvvetli rüzgardan dolayı kovan üzerine-uçuş tahtasına konarken savrulan arıların, tekrar yürüyerek kovana girebilmeleri için 1.65*2 metre çapında tahta platform yaparak kovanlarımı üzerine kovabilmenin çalışmaları içindeyim.
görecez bakacaz. bana da bi akıl veren çıkar heralde bu kadar tecrübeli üstadlar varken aramızda.
Üstad değilim, akıl da vermek haddime değil ama…
Az yazmak ya da hiç yazmamak veya kendi arıların ile kendi arılığında yazmak.
Veeee çooook çook okumak lazım.
Siz foruma gelir gelmez Üstadlık mertebesine atlamaya kalktınız bunu da haliyle kimse kabullenemez.
Çünkü kendi arılğınızda daha bir icraat görmedik…