5 çerçeve arının 2 bardak şerbeti alamayıp ekşitmesi normal değil.
Ben 2-3 çerçeveli arılara haftasonu 1.5 litre şerbet veriyorum, 2-3 gün sonra dibi bile temizlenmiş oluyor.
Olası sebepleri.
Yemlikte ya da şerbette arının beğenmediği bir koku vardır. Şerbete katılan vitamin vs gibi katkılar (önermediğimiz) bazen arının almasını engelliyor. Bu tür katkılar hem kokusu hem de şerbeti çabuk ekşitmesi sebebiyle arıların alımını engelliyor.
Aşırı bal stoku ya da dışarıdan yoğun nektar akımı vardır.
Ana arı kaybı ya da ana arının dölsüz yumurtlama sorunu vardır. Gelecekleri riske giren koloniler stres sebebiyle verilen gıdayı almayabiliyor.
Normal şartlarda, 3-5 çerçevelik arılar 1-2 bardak şerbeti 2-3 saat içinde siler süpürür.
murat abi anlatımların çok yardımcı oldu sorun anlaşıldı beslemeye tabi tuttuğum arılar analarını 20 gün önce hazır olarak aldığım italyan arılardı bayramda bal süzümünden sonra böldüklerimdi onlara 4 günde bir 1 bardak 1+1 şerebet veriyordum anayı teşvik için nektar akımı yoktu hatta katlı kovanlarımdan alıp süzdüğüm çerçeveleri tekrar yalamaları için katlarına verdim dün yaptığım kontrolde yalamaya verdiğim çerçeveler full ballanmış peteklerde beyazlanma var araştırdım bu bölgedeki okaliptüs ağaçları çiçeklenmeye başlamış ayrıca deve dikenleride yoğunlukta şimdi dedeğiniz gibi arılar dışardan nektar geldiği için şerebete rağbet etmemiş şimdilik beslemeye ara verdim yardımın için tşk…
slm. şerbetle yapılan yemlememi daha iyi yoksa arı yemi ile yapılan besleme mi ?
(glikoz ve furuktozlu yem) hangisini tavsiye edersiniz önerileniz için şimdiden tşk.
Evet. Kek olayı uygun olmıyan havalarda arıların gerek şurup gerekse keki alamıyor olması vede dolayısı ile şurubun bozulma ihtimaline karşı kek verilmesi daha uygundur derim. Uzun süre alınamıyan şurup bozulabilir fakat keke birşey olmaz. :o
habıre kek ten serbetten bahsetmişsiniz hiç insafınız yokmu arının kendi yaptıgı yıyecegı alıyorsunuz hiç bal vermıyormusunuz bırakın bır kısmınıda yesin yani
zayıf düşen arıya varao da gelır arıda ölür kışıda zor cıkar tabi
40 kovan arıdan ayçiçeğinden ballıklardan balı aldım.
Kovanları ovaya yonco, mısır,biber ağırlıklı bölgeye indirdim.
Haftada 3 kez şerbetleme yaytım,varova mücadelesini yapıp bırakdım.
Kovanlar umduğumdan fazla polen buldu,dolayısı ile yavruda güzel oldu.
arılıkdan hiç bal almadım kışa bu yıl böyle gireceğiz.
Kışın zayat ne olacak bakacağız.Her kovanda şu an tahminim 7 ile 10 kg gibi bal mevcut.
bu arada desdekleme şurubu devam ediyor.
dur hele biraz nefes al arısı bile yok insaftan bahsediyor insafı olmayan arıcılık yapamaz bizim arılarımız kışın ölmüyor şükürler olsun
hele aclıktan hic ölmüyor hele bir başla şöyle elli kovan arın olsun sonra yine konuşuruz
Kovan içinde bal bırakılsa bile kovana bu kurak sonbahar günlerinde şerbet verilmeli.
Kovan içindeki hazır olan bal önemli değil, sonbaharda yeterli bal özü ve çiçek tozu gelmediğinden ana arı yumurtlamaz.
Sonbaharda yeni yavru çıkaramayan kovan güçsüz kalır, belkide söner.
Sizin hiç insafınız yokmu sonbaharda arıları beslemiyorsunuz, arıları kışın ölüme terkediyorsunuz.
Gelin çıkın işin içinden beslemek m?i beslememek m? insafsızlık.