ARI YEMİ-KEK

Orjinal gerçek arı yemi nedir. Arı yemi nasıl olmalıdır? Farklı üretim yolları teknikleri var mıdır?

Saat 10,03’ten bu yana cevap yazılmamış.170 arısı olan bir arıcı sahte arı yemi ile gerçeğini ayırır diye düşünülmüştür.

Keşke iyi niyetli olabilsem ahh keşke!

Arkadaş zaten kendi sorusunun cevabını yazmış,“arı yemi KEK” diye. ;D Bizlerde kek veya şuşrşp kullanıyoruz. Aslında arı kendi yemini kendisi üretiyorda bizler onu çalıyoruz ve arıyı kandırmak için çeşitli yemlerle besleme yapıyoruz. :o 8)

Bu soruyu sormamızdaki amaç bunun nasıl yapıldığını öğrenmek değil elbet. Biz tabii ki arı yemi nasıl yapılır sahtesi nasıl olur biliyoruz. Benim bu konuyu açmamdaki amaç bu konuya değinelim piyasada 2-3 liraya kek satışı yapılıyor. Bu nasıl olabiliyor burdan yola çıkarak insanları bilgilendirelim. Amaç sadece budur.

Sayın uzmanarıcılık işin ehli olduğunuz için size soruyorum arı kekinin içerisinde polen olmalılıdır varsa ne işe yarar

konya şekerin üretmiş olduğu fondan şekeri kilosu 3,75 , 2kiloluk paketlede 8 tl sizce uygunmudur

8 liraya 2 kilo katı yem vereceğine, aynı paraya 3 kg şeker al koyu şerbet ver. Arı seni daha çok sevsin.

Benden akıl istiyorsan cevap böyle.

2 sene önce arı malzemeleri satan bir yere iki arkadaş gittik. Satıcı arkadaş yeni formüllü bir kek geliştirdiklerini, içine özel malzemeler koyduklarını, arıyı şöyle yavrulattığını, böyle geliştirdiğini anlattı.

Kilosu 8 lira olan keki ben almadım arkadaşın almasını da engelledim.

Fakat bensiz gittiği bir gün, al bak farkı görüp bana dua edeceksin ısrarına dayanamayarak 1 koli almış.

Aynı yerde arıcılık yapıyoruz, 2-3 çıtalık bölmelere ben koyu şerbet verdim o sürekli kek verdi.

Ağustos-Eylül itibariyle koyu şerbet verilen arılar, katı yemlenen arılara göre daha yüksek gelişme performans gösterdi.

En önemli fark, arkadaşın beslemeyi benden 4 kat daha pahalı yapması oldu.

Arı yemi katı olarak tüketemez, yavru gıdası ve kendi kullanımı için sulandırmak zorunda kalıyor.

Güçlü koloniler katı yemi sorunsuz hallediyor. Fakat zayıf koloniler bir de su taşıyıp, kekten kopardıklarını sulandırmakla uğraşmak zorunda kalıyor.

Verin bolca çok koyu şerbeti, arı alsın istediği yere hemen depolasın, 3-5 güne sırlayıp sonra keyfine baksın.

Teşekürler Murat Abi
bende şerbet veriyorum,

arılar köyde haftasonları yanlarına gidebiliyorum bazende 2veya 3 haftada bir onun için katı yem veriyorum.

arkadaşım var o musait olduğu zaman akşamları şerbet verecek

3,75 + 3,75 = 7,5 tl olur

Çuvallı şekerin kilosu 2,5 tl civarı olduğuna göre karşılaştırmak gerekir.

kek kullanımına karşıyım edindiğim gözlenim arıyı uğraştırmaktan başka bir işe yaramıyor kışın ise kek yiyen arıda su ihtiyacı oluşuyor

2 adet destekleme kovanı var.Kışlatmayı düşünüyorum.besleme katımı ?sıvımı ? yoksa ikisi bir aradamı olmalı.kafam karıştı.

Kış yavrusu için teşvik beslemesini yeterince yaptınızmı ? Eğer ki yaptınız ise gün aşırı koyu 2 / 1 oranlı besleme yapmanız daha uygun olacaktır…

hayati bey teşvik önceleri yapmıştım.2 haftadır koyu vermekteyim.keki de hazırladım. verelimmi.kek yağma başlatmaya sebep olurmu ?

Destekleme kovanının teşviği mi olur?

Gırk diyene kadar koyu sıvı…

bende 5 gün önce daha önceleri 1 bardak şerebet verdiğim 5 çerçeveli kovana 2 bardak şerebet verdim bugün yaptığım kontrolde nerdeyse 1 bardak şerebet içinde duruyor alıp boşalttım bu şerebet muhtemelen 5 günde ekşimiştir içen arılara bişey olurmu yazarsanız sevinirim tşk

Yeterli çerçeve, dolayısıyla arısı az olan kovanlara daha az şerbet verilmeli.

Zayıf kovanlara işaret koyup, şerbetin verildiği ertesi gün kontrol edilmeli , şerbetin ekşimesine engel olunmalı.

Ertesi gün yapılan kontrolda şerbet kalmışsa: kovan içinden bir çerçeve çekilip şerbet ince akacak şekilde üzerine dökülmeli ve petek gözlerin dolması sağlanmalı.

Eğer ekşimeye başlamışsa kovandan alınıp dökülmeli.

Murat abi 5 günde muhtemelen şerebet ekşimiştir çünkü kıbrısta hava sıcaklığı bugün 35 dereceydi arılar bu ekşimiş şerebetten tükettiyse ne gibi olumsuzluklar olur yazarsan sevinirim tşk

Şerbet sıcaktan dolayı mayalanıp ekşimeye başlayınca kokusundan belli olur.

Ekşimiş şerbet arılar tarafından tüketilmez, tüketilsebile barsaklarında sorun çıkarır.

Böyle arıların dışarıya çıkmada sorun olmadığı günlerde etkisi görülmeyebilir.

Asıl sorun kış aylarında ekşiyen şerbet daha sorunlu olabilir.

çok saol murat abi en azından içim rahatladı bu sefere daha dikkatli davranacağım