Arıcılığa başlamak isteyenlere öneriler

Son zamanlarda medyada, “yöneticiliği bıraktı arıcı oldu, paraya para demiyor” minvalinden haberlerde epey artış var.

Kendi çevremden izlediğim kadarı ile de arıcılığa meraklananlar da her geçen gün artıyor.

Kendi tecrübelerimden yola çıkarak arıcılığa başlamak isteyen arkadaşlara bir takım önerilerde bulunmak istiyorum:

  • Kovan başı şu kadar bal, şu kadar arı, sezon sonu şu kadar kazanç hesaplarına aldanmayın.

Arıcılık doğaya bağlı bir iş, iklim ve flora koşulları üretim verimliliğini belirleyen en önemli faktörler. Çok bal da olabilir, sıfır da çekilebilir.

  • Ekipman piyasasının birincil müşteri kitlesi yeni başlayanlardır. Özellikle yeni heveslenenler gördükleri her ekipmanı almak ister. Zaman içinde kullanılmayan bir sürü gereksiz alet stoğu oluşur.

Temel ihtiyaçlar ; kovan, körük, maske, el demiri, çerçeve delmek için matkap, çerçeve teli, ham petek. Geri kalanları zaman içinde ihtiyaç duydukça temin edin.

  • Kovanınızı kendiniz yapma, ahşap dışı malzemelerle yeni dizayn kovanlar üretme gibi arayışlara girmeyin.

Strafor, osb, betopan benzeri tabaka malzemelerden kovan üretme fikri ilk sizin aklınıza gelmedi. Ya da kontraplak arasına köpük yaparak sandviç yöntemi ile üretim sizin cin fikriniz değil.

Profesyonel olarak, fırınlanmış ahşaptan üretim yapanların kovanları tercih edin. Ucuzun değil kalitenin peşinden gidin, uzun dönemde pişman olmazsınız.

Taşrada hem arıcılık yapıp hem de kovan üretenlerin kovanlar da genelde sorunsuz oluyor.

Fantastik kovan modellerinin peşine düşmeyin. Arı her türlü kapalı ve giriş deliği olan ortamda yaşar. Kovan modelleri ve ekipmanlar arıcının işini kolaylaştırmak içindir.

  • Irk işinde çok takılmayın. Hiç bir ırk, yeterli şartlar oluşmadan, iklim ve floraya uyum sağlamadan kovan başı 50 kg bal vermez.

Kendi çevrenizde verimli arıcılık yapanlardan ricacı olun, ellerindeki nitelikli ve sakin kolonilerden 2-3 tane satın alın.

Yerel arıcılardan 2-3 koloni arı satın alırken, piyasadaki çerçeve arı fiyatlarına çok takılmayın. Nitelikli ve acemi arıcının bakabileceği sakinlikte olmasını önceleyin.

Fiyatlara çok itiraz etmez ve beklentinizi net belirtirseniz, arıcıların büyük çoğunluğu yardımcı olmaya eğilimlidir.

  • Gaza gelip çok sayıda koloni ile arıcılığa başlamayın. Bir hevesle başlayanların yüzde 90’ı bir kaç yıl içinde aradığını bulamaz ya da çabuk bıkarak arıcılığı bırakır.

Az sayıda koloni ile başlarsanız, hem bıktırıcı süreçlere girmemiş olursunuz hem de bir kaç sezonda işin inceliklerini öğrenip, yolunuzu daha mantıklı çizersiniz. Arıyı çoğaltmak isterseniz, işi bilen için bu çok kolaydır.

  • Mümkünse arıcılığa başlamadan önce 1 sezon çevrenizdeki arıcılara takılıp körükçülük yapın. İşi daha yakından tanıyıp, karar vermeniz daha kolay olur. Genelde arıcılar, maskesini alıp gelmiş ve elinden iş gelecek gibi olanları çok çabuk kabullenirler.

Çünkü arıcılık emek yoğun bir iş, elinden iş gelen heveslilere her zaman ihtiyaç var.

6 Beğeni

Maşallah abi en güzel şekilde anlatmışsın. Zamanla iyi bir arıcı kovanı açınca ne ihyiyacı var yok bilir.O an için zamana bakmaksızın ne yapılması gerekiyorsa onu yapar.

güzel bilgilendirme usta dediğin gibi arı işi kolay bir iş değil deneyim ve takip gerektiriyor…

Elinize sağlık

Bir noktada, bir ekleme yapmak isterim.Önce uysalı değil, arının delisi ve güçlüsüyle başlayın :slight_smile: 1-2 sezonda usanmadıysanız ve hevesiniz kırılmadıysa, istediğiniz arıdan devam edebilisiniz :slight_smile: Çünkü ileride, size cehennemi yaşatacak kolonilerle karşılaşacaksınız :slight_smile: Baştan vazgeçmek daha iyi.

20 sene ara verdikten sonre, bir süredir videolar seyrediyorum, tişörtle maskesiz video çeken arkadaşları görüyorum. İşte bu ırk arı ,bu kadar sakin, bu kadar uysal, her zaman, her kapağın altı böyle olmayabilir.

Lütfen, her zaman, tüm koruyucu önlemleri alıp, arılığınıza girin.

2 Beğeni

İnterneti aktif olarak kullandığımdan tv programları forum youtube ne denggelirse izlerim.
Arıcıların yanına misafir olark gitmişliğim var muhabbetlerini dinleyip iyi bi akıl süzeğinden geçirin nedenini öğrenin.
Tecrübeli arıcıların hataları değerlidir.
Bulunduğunuz mera çok önemli zehir kullanımına bağlı arı ölümü varsa o bölgede başlamayın.
Sıcak bölgede iseniz kovanın altı kapalı olsun bu da benim tecrübem.
Murat hocamın dediği köpük kovan gibi ana kutusu gibi yapmıştım altları telli kovan içi aşırı ısındığından yavru çürüklüğü oldu.

1 Beğeni

Birkaç bal sağım vidyosu izledim arkadaş taktıkları yön hep yanlış.

Yeni öğrenen arkadaşlar için bal sağım merkezkaç kuvvetiyle yapılır.

Peteklerin elle tuttuğumuz çıkıntıları (çerçevelerin üst kısmı) na doğru gözler V şeklindedir.
Çerçevelerin alt kısmına doğru çerçeveler çevrilmeli yani |> > > şeklinde.

Yanlış biliyorsam düzeltin lütfen.

1 Beğeni

Yıllar önce yanında takıldığım bir arıcı, üst çıta kovalayacak, alt çıta kaçacak diye tarif etmişti. Bu formül hiç aklımdan çıkmadı.

Youtubedeki videoların büyük kısmını çekenler yeni başlayanlar. Sadece arıcılıkta değil bir çok konuda böyle. Birincil amaç etkileşim alıp takipçi toplamak.

2 Beğeni

çerçeve kulakları arkadan koşmalı.

Yukarıdaki resimdeki makinaya çerçeveler ortaya doğru takılıyor.

Takılış yönü doğrudur.