Merhaba,
Ben 21 yaşındayım ve önümüzdeki sene kovan alarak arıcılığa başlamayı düşünüyorum. Annem Ardahan’da doğup büyüdü ve küçüklüğünde dedem arıcılık yaparmış. Annem bu sene ilgili birkaç kursa giderek sertifikalar aldı. Zaten tecrübeli olduğu bir alan olduğu için onunla ilerlemek istiyorum bu süreçte. Çalıştığım iş yerindeki müdürüm de Çatalca’da bir çiftliğe sahip ve o da babasıyla arıcılık yapıyormuş. Bana birkaç öneride bulundu. Oldukça hevesliyim ancak maalesef bir problemim var: arı yetiştirecek yerim yok…
Beykoz’da ikamet ediyorum ve buralara yakın arsa alıp başlamak istiyordum ancak maalesef şu an böyle bir bütçem yok. Bana ne önerirsiniz?
Beykoz-çekmeköy-şile dolaylarında serbest arıcılık yapanlar var. İrtibat sağlarsanız kovanlarınızı teslim edebilirsiniz diye düşünüyorum. Ayrıca nektarı bol olacağına inandığınız ormanlık alanlardaki yer sahiplerine cüzi bir ücret karşılığı hatta ücretsiz olarak kovanlarınız için yer isteyebilirsiniz. Özellikle bahçesi, fidanlığı olanlar sorun etmemelidir. Çünkü arıların onların mahsüllerine, fidanlarına da verimlilik açısından çok faydası vardır. Başarılar dilerim.
Merhaba. Tarım Bakanlığının Arıcılık Yönetmeliği 3. bölümünde Arı Konaklama Noktası başlığını okumanızı tavsiye ederim. Komşumun bahçesi müsait gidip koyayım diyemezsiniz. İki gün sonra zabıta ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Size tavsiyem. Orman il müdürlükleri belirli alanları arıcılara tahsis eder. İl veya ilçe müdürlüklerine gidin ben kovanlarımı koyacağım yer arıyorum diyin. Onlar illaki bir bölgeyi size söylerler. Ancak bu bölgeler çoğunlukla korunaklı değildir. Yani arıların çalınma veya tahrip edilme riski olabilir. Bu işi madem istiyorsunuz göze almanız gerekiyor.
Çok saldırgan olmayan arılardan seçin su olsun veya koyun yakınına
etraftaki insanları rahatsız etmedikten sonra balkonda çatıda bakanlar var.
Az sayıda kovan ile başlayın kovanlar pahalı ve yeni olmasın