Forumda bir çok konuyu okuduğumda izlenimlerim veya hissettiğim şey:
Genelde yeni başlamayı düşünenlerin hoş karşılanmadığı ve masumane sorularının bile tepki çektiği
Her neyse yardımcı olmak isteyenlere bir kaç sorum olacak cevap vereceklere şimdiden TEŞEKKÜR ediyorum.
Biraz kendimden bahsedeyim. Büyükşehrin stresinden uzaklaşmak amacıyla memleketime bir kaç seneye geri döneceğim boş boş da vakit geçirmek istemiyorum. Arıcılığı yapabileceğim iş olarak görüyorum. Arıcılıktan para kazanmak kesinlikle önceliğim DEĞİL…
-Termo diye adlandırılan Plastikten üretilen kovanların Arılara ve Bal üzerine olumsuz etkileri olur mu?
-Bir arı bal ve nektara ulaşmak için ne kadar (metre veya Km) uzağa gidebilir.
-Mera veya Ormanlık alana ballı bitki ekimi yapmak için Tarım, Orman Müdürlüklerinden veya herhangi bir kuruluştan izin almak gerekir mi?
-Bir arı bulunduğu rakım yüksekliğinde aşağı veya yukarı bir rakım yükseltisine kolayca uyum sağlar mı?
-Ballı bitkilerin ekimi için ücretsiz tohum veya fidan veren bir kuruluş var mı?
-Ballı bitkilerin ekimi hakkında maliyet hesabı yapan arıcımız var ise maliyeti çok yüksekmidir?
-Kanada kovan başına en yüksek verimi alan ülke olduğu söyleniyor bu konunun nedenleri hakkında bir fikriniz var mı?
Bunun dışında her türlü nasihat veya fikirlerinize açığım.
Merhaba , Hoşgeldiniz aramıza…
Bu sormuş olduğunuz soruların hemen hemen hepsinin cevabı forumdaki ilgi konu başlıklarında mevcut.
ben yine de kısa başlıklar altında cevaplamaya çalışayım ama arıcı demek bol okuyan demektir bizim forumda
plastik veya strafor kovanın ürüne etkisi yoktur
çoğunlukla kovana yakın 2 km alanda etkılıdır ama yakınlarda nektar yoksa 6-8 km kadar gıdebılır
ekım konusunu bılmıyorum
bolgeye uygun ekotıp kullanmak herzaman daha ıyıdır ama ıslah edılmıs arılamız olmadıgından bu konuda baya bı deneme yanılma yasayacaksınız
tohum veren yok sanırım
tohumlar genelde ucuz pek bı malıyetı olacagını sanmıyorum
kanada da efsane arıcılar var ıslah edılmıs arıları var ve ınanılmaz tarım var bunlar bır araya gelınce 8-10 katlı kovanları olan efsane arıcıların vıdeolarını ımrenerek ızlıyoruz. o kadar kısa bahar ve yaz donemınde ınanılmaz rekolteler alıyorlar.
nasıhat ıcın yaşım uygun değil ama fıkır olarak 2 kovan arı alıp acemılıgınızı atmaya sımdıden başlayın , forumumu bol bol okuyun, Efsane Murat Hocamız ve diğer arkadaşlarımız takıldığınız her konuda yardımcı olacaklardır…
Cevabınız için Teşekkür ediyorum.
Mümkün olduğunca bolca video izleyip bu konuda akademisyenlerin yazmış oldukları makaleleri okumaya gayret gösteriyorum.
Şimdiki izlenimim, Arıcılık yapan arkadaşların ballı bitkiler konusuna pek eğilmediği, yada bu konuya ilgilenip paylaşım yapmadığı, Tarım ile uğraşan kişilerin Arıcıların önemini kavrayamadığı, Resmi kurumların bir miktar daha bu iş üzerine eğilmeleri gerektiği düşüncesindeyim.
Önceliğim her ne kadar cevap bulamasam bile arıcılık yapmayı düşündüğüm yerdeki meraya çiçek ve ağaç dikmek olacak. Örneğin 1-2 yaşındaki yalancı akasya fidanlarının adet fiyatı 0,70 kuruş bu tip fidanlardan ve çeşitli ağaç tohumlarından ekmeyi düşünüyorum. Tutar yada tutmaz ALLAH’ın takdiri!
Sonrasında ballı çiçeklerden serpme veya tohum topu şeklinde meraya atacağım.
Aklıma tek takılan soru bu işlemleri köy merasına yapabilirmiyim.
Şimdiden kuraklığa dayanıklı polenli ve ballı bitkilerin tohumları hakkında araştırma yapıyorum ve bir kaç bin lira harcayıp bu bitkileri dikmeyi düşünüyorum.
Bence arıcılar da bu tip dikim işlemi yapıp ücretsiz tohum alışverişi yapmalı.