Arıcılık çiftliği kurulmaya kalkışılırsa bunun fizibilite çalışmaları nasıl olmalı.Şahsınmı olmalı yoksa şirket şeklindemi çalışmalı.Nerede kurulmalı,alt yapısı nasıl olmalı.Ürünlerin pazarlanması ne şekilde olacaktır.Tahmini çalışan personel ne kadar olur.Ambalaj,kovan vs.imalatlar kapsama alınacakmıdır.Personel temini kontrol ve denetim nasıl yapılacaktır.Laboratuvar kurulacakmıdır.Yeterli flora için ne kadar araziye ihtiyaç olacaktır.Arazi çalışmalarında ne gibi araçlar kullanılacak ve personel istihdam edilecektir.
Dünyada örnek bir arı çiftliği kurulmuşmudur.Aklımda olanlar bunlar.Görüşlerinize sunulur değerli kardeşlerim.Esen kalın.
günaydın. mehmet abi senin bu sorduğun soruların cevabı halil abinin kafasında var zaten. çünkü halil abi dün bu konuda bazı ip uçları verdi. bu konuda senden önce akıl yoranlar var yani. umarım halil abi sorularına cevaplar verir.
Biraz arazisi olan, arıya gönül vermiş her ustanın hayalinde vardır bu düşünce.
Keşke içimizden birisi gerçekleştirsede örnek olsa, sorularımıza cevap verebilse.
Bu işi ilk yapma cesaretinde bulunan arkadaşa desteğe hazır olmak lazım.
Kolay gelsin.
http://www.jayceooi.com/wp-content/uploads/2007/07/honey_bee_farm.jpg
Halil Bilen üstadımız ; Ben kitap yazmak istemiyorum desede , bu soruların karşılığı için
kitap yazmak zorunda bırakacağız. Bu bilği birikimini gelecek kuşaklara aktarmanın yolu da
bu olsa gerek. Belkide üniversitede ders kitapları da olur. Üstad ve hocalarımıza kolay gelsin.
Selamlar..Saygılar olsun...
Bu Arı Çiftliği yolculuğu zaten ilk ben buldum denecek birşey değil ki.
İnternete düştüğümüzde böyle forumlar bloglar mı vardı…
Murat abi ve 3-5 kişi idik.
Muhabbet et et bir yere kadar, öyle olunca yurtdışı forumlarını çok aktif takip ediyordum.
Oradaki arı dostlarının hepsi amatör arıcılara tanınan avantajlar ve gelişmişlik düzeyinin etkisi ile girişimlerde bulunmuşlardı.
Siteleri vardı ve orada yaptıkları arıcılık çalışmalarını yayınlıyorlardı.
Onların bazılarını yakından takip ediyorum.
En son yaptıkları uygulama şu.
Tarihleri belirlediler.
Her haftasonu 3 saat kadar çiftliklerinde arıcılık ile ilgili dersler veriyorlar uygulamalı…
Her ayın ilk Cuma günü ise ana arı yetiştiriciliği dersi veriyorlar çiftliklerinde…
Bölge okullarının da gezi programında bu çiftlik…
Sitelerinde genelde kullandıkları terim “BEE FARM”
Arı çiftliği…
O zamanlar benim hayalimle örtüştüğünden kafamın bir yerlerine yazmıştım konuyu…
Öyle çok büyük işler olarak düşünmeyin bu işleri…
Çiftlik denilince hoppppppppp hemen Farmville gibi kurulacak bir konu değil…
Yol çok uzun…
Bu arada kitap işi hiç olmaz.
Yazacaksam burada yazarım. İsteyen çıktı alır.
Ancak bu konuyu söylediğimde de Murat abi, kitap başka insan elinde taşımak ister diyor…
Tuhaf iş…
Hele zaman herşeyin ilacı…
Halil bey merhaba, yazarken çok yorulacağını biliyorum ama…
Son bir hamle 2. sayfaya imza atarmısın, arşivimde hatıran olur…
-------- İYİ Kİ VARSIN…
Selahattin başkanım, hele siz yazın imzalayın bana da, düşünürüz sonra…
Sizin karakovan, propolis tecrübeleri kitaplık zaten…
Ben çiftliği bir sürece getireyim, belli mi olur. O zamanda enerjimiz kalırsa…
Şimdi kitap için bırak yazmayı, yazarız desek cehalet kumkumaları ne yaygaralar koparırlar.
Konuyla ilgili resmi dayanak " Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği "
Sözkonusu yönetmelik Madde 4, Fıkra 33 uyarınca tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapılar kapsamına arı hane dahil edilmiş.
Köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlar arı hane yapmak istediği taktirde yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni almaksızın muhtarlık müsaadesi ile işlem yapabilirler. ( Madde 57 )
Köy nüfusuna kayıtlı olmayan, köyde sürekli oturmayanlar ve köy nüfusuna kayıtlı olmakla birlikte köyde sürekli oturmayanlar arı hane yapmak istediği taktirde İl Özel İdaresinden yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni almak zorundalar. ( Madde 58 )
PLANSIZ ALANLAR İMAR YÖNETMELİĞİ
( Bayındırlık ve İskan Bakanlığından: (2.11.1985-18916 sayılı Mükerrer R.G.)
Madde 4- 33) Tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapı: (Ek: 2.9.1999/23804 R.G.) Kümes, ahır, ağıl, arı hane, kömürlük, odunluk, samanlık, ticari amaçlı olmayan kiler ve yem deposudur.
Madde 63- (Değişik: 2.9.1999/23804 R.G.) Bu alanlarda tarımsal üretimi korumak amacı ile üretimden pazarlamaya kadar tüm faaliyetleri içeren entegre tesis niteliğinde olmamak kaydıyla, konutla birlikte veya ayrı yapılan mandıra, kümes, ahır, ağıl, su ve yem depoları, hububat depoları, gübre ve silaj çukurları, arı haneler, balık üretim tesisleri ve un değirmenleri gibi konut dışı yapılar, mahreç aldığı yola (10.00) m.den, parsel hudutlarına (5.00) m.den fazla yaklaşmamak , parselde bulunan bütün yapılara ait inşaat alanı katsayısı %40’ı ve yapı yüksekliği (6.50) m.yi ve 2 katı aşmamak şartı ile yapılabilir. Bu yapıların birinci fıkra koşullarına uyulmak üzere yapılacak konutla birlikte yapımı halinde de inşaat alanı katsayısı (0.40)’ı geçemez.
Yapı Ruhsat İşleri
Madde 57- (Değişik: 2.9.1999/23804 R.G.) Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile müştemilat binaları yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabi değildir. Ancak, yapı projelerinin fen ve sağlık kurallarına uygun olduğuna dair valilik görüşü alınmasından sonra, muhtarlıkça izin verilmesi ve bu izne uygun olarak yapının yapılması şarttır.
Madde 58- (Değişik: 2.9.1999/23804 R.G.) 57. maddede sayılanlar dışında kalan yapılar ile köy nüfusuna kayıtlı olmayan, köyde sürekli oturmayanlar ve köy nüfusuna kayıtlı olmakla birlikte köyde sürekli oturmayanlar tarafından yapılacak tüm yapılar, yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabidir. Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni valiliklerce düzenlenir. Bu kapsamda kalan yapılarda ruhsat, proje, fenni mesuliyet ve sürveyanlık hizmetleri hakkında “3030 sayılı Kanun Kapsamında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in ilgili hükümlerine uyulur.
http://www.bayindirlik.gov.tr/turkce/html/yonetmelik4.htm
Kendi adıma 58’inci maddeye göre müracaatta bulundum.
Batı toplumunda arının enteresan bir yeri var.
İlkbaharda çocukların arı kostümü giyerek, arı festivali düzenlediği resimleri internette görmüşsünüzdür.
Bir çok okulun biyoloji laboratuvarında ise arı gözlem kovanı sıradan bir ekipman. Okul konulu filimlere dikkat edin, biyoloji laboratuvarının olduğu sahnelerde bu gözlem kovanları gözünüze ilişir.
Toplum arıya ve doğaya böyle yaklaşınca, arıcının da işi kolaylaşıyor.
Özel sohbetlerimizde yurt dışı örnekleri göz önünde bulundurarak hep konuşuyoruz.
-
Şöyle tertemiz ve bakımlı bir arılığımız olsa.
-
Arı meraklılarını davet edebilecek ve ağırlayabilecek altyapımız olsa.
-
İster öğrenci, ister amatör arıcılık öğrenmek isteyenlere uygulamalı ders verebilsek.
-
Amatör arıcılık çerçevesinde aktif sosyal bir organizasyon kurabilsek.
-
Birbirimizi tanıdığımız ve üretimine kefil olduğumuz arıcılarla, ortak standartlar oluşturup, bir arıcılık ve arı ürünleri ağı kurabilsek.
-
Gerektiğinde tüketicileri arılığımıza davet ederek, ürün hasatına onları da dahil edebilsek…
…
Hayallerimizin listesi uzayıp gidiyor.
Olmayacak şeyler mi?
Halil Bilen ilk adımı atacak görünüyor.
Kitap yazma konusu ise tartışılabilir.
Çağımızın herşeyin özetlendiği kısaltıldığı bir çağ. Kimsenin çok uzun boylu sayfalar dolusu yazıları okuma arzusu yok.
Arıcılık bilgisi ile ilgili gelen talepleri alt alta koyduğumda gördüğüm birşey var.
Arıcılarımız bizden çok uzun boylu, teferruatlı klasik formatta bir kitap beklentisinde değil.
Çağın trendlerine uygun olarak, kullanma kılavuzu mantıklı bir kitap bekliyorlar.
Bilgisayarı fişe tak, açma düğmesine bas mantığında bir arıcılık kullanma kılavuzu.
Turizm bölgesinde yaşayıp, turistlerle haşır neşir olunca, onlara merakım ve meraklarıyla ilgili sorularda sorarım.
Bu güne kadar binlerce yabancı hastayla temasım olmuştur, kanarya yetiştirene ratslamadım, bir iki tane güvercinci çıktı, arıcı hiç olmadı. Bu gelenlerin sosyal yapısının düşüklüğü ile de ilişkilide olabilir. Bu turistler tarihi eserlerlede ilgilenmiyorlar doğal olarak.
Ama iyiki geliyorlarda 23 milyon turistimiz var.
Değerli kardeşim Halil Bey;
CEHALET KUMKUMALARI her zaman vardır.Tarih boyuncada vardı.Bunlar VARROADAN beter.Çok tahsil görmüş kumkumalarda var.Ama;gerçek anlamda eser bırakmış olanların hayatları bu kumkumalar sayesinde acı ve sıkıntı içinde geçmiştir.Bugün bunlarla iftihar ediyoruz.Nasibini alan alıyor.
Ben okumaya araştırmaya çok meraklıydım.Ufak çapta bile olsa bir kitap bırakmak isterdim arkamdan.Ama;gel görki kitap bastırmak,kitap yazmaktan zor.Çareyi Bursa gibi yerden kalkıp çorak ve susuz köyümüze geldim.Başardım tek başıma.Kuşun konmadığı yer kuştan geçilmez oldu.Bunların her biri anlayan ve düşünen için birer kitap.
Asıl amacım ne meyve nede bal.Güzel ve anlamlı hastalıkları etrafa bulaştırma.Yıllar sonra bulaşmaya başladıda."Adama önce deli derler;sonra dahi…“Ben dahi değilim.Peygamberimizede,M.Kemal Atatürkede deli deyenler yokmuydu.Vardı;bunlarki akıllı görünen ileriyi göremeyen kumkumalardı.Şimdi yokmu?Çooook.
Bir dağıstanlı alimin sözü ile bağlıyayım;
" Rüyamda ehl-i riyayı gördüm;İblisi hürmetle andım ALLAHIM…”
Sayın Nevşehir kardeşim;Yönetmeliği bize ulaştırmanıza sevindim.Köy dışında,yani mecburiyetten köden şehire yerleşenler var.Her köy şehire yakın ve düzenli bağlantıları mevcut değildir.Ama;köyüm diyor.Sen bunu bürokratik yokuşlara sürersen o köy sevdalısının vay haline.Hiç olmazsa İlçeye ver yetkiyi.
Zamanın muhtarının sözüne kandık.Bizzat gösterdiği yeri çevirip ağaçlandırdım.Tapuya kayıtlı olmayan hazine arazisi çıktı.Allahtam mera kapsamında değildi.Beş yıl yılmadan uğraştım.Şimdi benim taksitlerini her ay ödüyorum.Fiyat sanki şehirde arsa fiyatı.Çoluk çocuğuma niya takanak bırakayım.Oooh şimdi içim rahat.
Size ve Güzel edirneye selamlar.Birde simge bırakayım bari.Ruhları şad olsun er meydanının unutulmazları.
http://img251.imageshack.us/img251/1096/erhandemirkocayusuf.jpg
Koca YUSUF.
http://img408.imageshack.us/img408/3053/kurtderelimehmetpehliva.jpg
Kurtdereli AHMET.
Antremanları;ağacı iki kolla çekip salma,killi çamurda kuruyuncaya kadar parmaklarını güçlendirmevs.El ense çekildimi rakip yüzükoyun,göğüse sarıldımı vay haline o göğüs kemiklerinin.Doğal yaşam,doğal beslenme…
Murat Çakır hocamız güzel söylemiş ; Tabiki bizler teferruatlı , klasik formatta bir kitap istemiyoruz
Kitabın içinde ilğinç sorular ve cevaplar bölümü olacaksa ; Halil Bilen üstadımızın bazı cevaplarına çok güldüğüm gibi, akılda kalması içinde isabetli olmuştur.
-Bu hafta arılarımızı hoplatırız. (Hava sıcaklığı iyi)
-Ne o , kovanın içine o kadar soğan doğruyorsun melemen mi yapıyoruz. (Arı birleştirme)
-Sorunun içinde o kadar (a )varki imdaaaaaaa at ... (Acele cevap istiyor)
......gibi bazıları.
Selamlar...Saygılar olsun...
Kitabı kitap yazmış olmak için değilde,çeklist şeklinde her seviyedeki vatandaşın anlayıp uygulayabileceği şekilde.Kitabı kalınlaştırmanın anlamı yok.Hele köydeki çiftçi için.Biz kafamıza güveniriz.Ama;bir unutkanlık pahalıya ve zaman kaybına neden olur.Esprilerde güzel,işin baharatı.Teşekkürler.
Unutulmuyan cevaplara ; Bunuda hatırlatmak isterim.
-Bu saatde sizin ürettiğiniz analar tabiki çiftleşme uçuşlarından dönmezler.
-Onlar şimdi afrika yolculuğundalar. . (Zamansız üretilen anaların , arıcı kuşlarına yem olması.)
Mehmet Nevşehir abimin bürokrasi, yönerge ve kanunlar konusundaki hassasiyeti ve ilgisi bizleri öldürüyor. ![]()
Arı çiftliği yapacağız ve ruhsat peşinde koşacağız.
Yapı işi çok seçenekli…
Hele gidelim bakalım da…
Hadi Halil Bey kesin düşünmüşsünüzdür…Bu çiftliğin adı ne olacak?
Hadi hayalleri biraz dile dökelim…Tüylerimiz ürpersin, gözlerimiz nemlensin…
Balıkesirli bir arı sevdalısı olarak HATKOPİ abimizin küçük bir hatasını düzeltmek isterim.
Balıkesirli KURTDERELİ MEHMET PEHLİVAN ın resmi altında yazan KURTDERELİ AHMET ifadesi yanlış olmuş.
Selam ve sevgilerimle…
Düşündüm tabi ki… Hem de çok uzun süredir aklımda…
Web sitem bile hazır aslında.
Zamanı gelince, Büyükşef olur verince yayına vereceğiz.
“Halil Bilen Arı Çiftliği”
Sıfırdan - hedefe uzun bir yolculuk olacak Allah ömür ve sağlık verdikçe… İsim biraz iddialı ama iki de bir de değişiklik yapmaktan iyidir.
Zaten sizlere tavsiyem de isminiz ve devamında Arı Çiftliği ifadesi ile devam edin.
Bende değiştirilmesi gereken bir durumu belirteyim.
Hatkopi değil, hatkobi.
Selahattin başkan Laz’ım dedi yırttı ama Balıkesirli olarak nasıl yırtacaksınız? ![]()