Arı aralığı:
Arıların kovan içinde rahatça hareket edebilecekleri yol ve geçit sistemleridir.
Hiçbir modern kovanda bu geçitler 6 mm’den dar olamaz. 6-10 mm normal kabul edilirse de çerçeve ve kovanda zamanla oluşabilecek esnemeler, eğilip bükülmeler baştan hesaba katılmalıdır. Bizim normal diyeceğimiz aralık 7,5 mm olmalıdır. Arı aralığı, teknik arıcılığın önemli kavramlarından biridir.
Kenan Bey,
‘‘Önceki öneriyi de siz yapmıştınız’’ demeyin, lütfen. Daha uygununu bulduğumu sanıyorum.
Değişiklik önerimin gerekçesi:
Önce tanım yapılmalı: Arıların kovan içinde rahatça hareket edebilecekleri yol ve geçit sistemleridir.
Sonra bir açıklama: Hiçbir modern kovanda bu geçitler 6 mm’den dar olamaz. 6-10 mm normal kabul edilirse de çerçeve ve kovanda zamanla oluşabilecek esnemeler, eğilip bükülmeler baştan hesaba katılmalıdır. Bizim normal diyeceğimiz aralık 7,5 mm olmalıdır.
Son olarak da önemini vurgulama: Arı aralığı, teknik arıcılığın en önemli kavramlarından biridir.
Bu açıklamalar her terim için gerekmez… Bu terimi her arıcı, terim olarak olmasa bile kavram olarak öğrenmeli diye düşünüyorum.
Oğul Kontrolü:
Koloninin oğul vermesini önlemek amacıyla kontrol altında tutulması, önlemler alınması.
Supersedure:
Arı kolonisinin anaarısı varken, arıcının hiçbir müdahale ve yönlendirmesi olmaksızın, peteklerin en görünür orta yerine genellikle bir, bazan da birkaç anamemesi yaparak ana yenilemesi.
Tanımı neden böyle yapalım diyorum?
Bence supersedure, anamemesi değil; bir iş, bir olay, arıların yaptığı bir fiil; yani anaarının çok özel bir biçimde ana yenilenmesi.
Çiçektozu hamuru:Polen hamuru: Taze toplanmış ya da kurutulmadan derin dondurucuda saklanmış çiçektozlarının süzme bal ya da şeker şurubu ile yoğrularak ekmek hamuru kıvamına getirilmiş hali.
Arı mesafesi: Arı aralığı: Arıların kovan içinde rahatça hareket edebilecekleri yol ve geçit sistemleridir.
6-10 mm normal kabul edilirse de çerçeve ve kovanda zamanla oluşabilecek esnemeler, eğilip bükülmeler baştan hesaba katılmalıdır. Bizim normal diyeceğimiz aralık 7,5 mm olmalıdır. Arı mesafesi, teknik arıcılığın önemli kavramlarından biridir.
Cahit bey, “oğul kontrolü” adı üstünde kontrol olduğundan, “oğul vermesini önlemek için” yazılırsa kontrolden çok oğul önlemeye girmez mi?
Supersedure: Arı kolonisinin ana arısı varken, arıcının hiçbir müdahale ve yönlendirmesi olmaksızın, peteklerin en görünür orta yerine genellikle bir, bazan da birkaç anamemesi yaparak ana yenilemesi.
Supersedure, “diğer adı: ana arı yenileme” olduğundan “arı kolonisinin ana arısı varken” demeye gerek yok.
Arıcının müdahelesiyle supersudure ana arı yaptırılabilir mi?
"oğul kontrolü" adı üstünde kontrol olduğundan, "oğul vermesini önlemek için" yazılırsa kontrolden çok oğul önlemeye girmez mi?
Kenan Bey,
Sanırım buradaki anlayış farkımız zaten o. Siz sadece kontrol etmek, yani muayene etmek olarak kabul ediyorsunuz;
bense, kontrol altında tutmak ve gerekiyorsa tedavi etmek olarak algılıyorum.
Şu şekilde düzeltebiliriz:
Oğul Kontrolü
1)Koloninin oğul vermesini önlemek amacıyla kontrol altında tutulması.
2)Koloninin oğul vermesini önlemek amacıyla kontrol altında tutulması ve gerekli görülürse önlemler alınması.
3)Koloninin oğul vermesini önlemek amacıyla kontrol altında tutulması ve koloninin oğul vermesi istenmiyorsa ona yönelik önlemler alınması.
Supersedure
Yüzde yüz doğrudur demiyorum; ama öyle oluyor: Supersedure olayında kovandaki anaarı duruyor; işçi arılar anaarının gözünün içine sokar gibi peteklerin orta yerine bir ya da iki adet anamemesi yapıp yeni bir anaarı ediniyorlar.
‘‘Kolonide anakız birlikte yumurtluyor’’ dedikleri de ancak bu supersedure olayından sonra olabilecek birşey.
Arıcının müdahalesiyle supersedure anaarı yaptırabilmek…
Bu, ancak bir kez supersedure olayını gördükten sonra olabilir.
O da şöyle olabilir: Oğul kontrolü için yaptığımız kontroller ya da diğer kontrollerimiz esnasında
ortadaki çerçevelerin peteklerinin orta yerinde bir adet ana memesi görür ve
‘‘bu anamemesi ne hoş, demek ki koloni supersedure olayına girişmiş’’ dersek;
o anamemesini özenle alırız ve koloni yeniden yeni bir anamemesi yapar.
Yani büyük bir olasılıkla yeni bir supersedure işlemine başlar… Nasıl olsa eski anaarı kovanda ve yumurtlamaya devam ediyor.
Kontrol sözcüğü yerine gözlem sözcüğü, bana uygun görünmüyor.
Gözlemde sadece görüp inceleme ve doğru bilgiye ulaşma amacı var; fakat duruma, olaya karışma (müdahale) yok.
Kontrol yerine denetim, denetleme denilebilir; o da biraz zorlama olur.
Koloni yerine arı ailesi denilebilir.
Yazarken zor; konuşurken, söylerken daha da zor oluyor…
Ancak, arıcılıkla doğrudan doğruya ilgisi olmasa da ‘‘sıcaklık’’ yerine ‘‘ısı’’ demekten vazgeçersek olabilir.
Ben böyle düşünsem de doğrusunu (bir bütün olarak) Forum bilir.
Oğul kontrolü: Koloninin oğul vermesini önlemek amacıyla kontrol altında tutulması ve koloninin oğul vermesi istenmiyorsa ona yönelik önlemler alınması için yapılan kontrol.
Supersedure: Arı kolonisinin ana arısı varken, peteklerin en görünür orta yerine genellikle bir, bazan da birkaç ana memesi yaparak ana yenilemesi.
Ortadaki cümle bence gereksiz… Daha doğrusu tartışmaya açık… Pedigri kayıtları bu kadar net bir tanımlama yapmamızın doğru olmadığını gösterir demek isterim…
Kenan bey merhaba,
sözlükte rastlamadığım kelimeleri aşağıya yazdım, gözden geçirmekte fayda olacağına inanıyorum…
Vaktiniz oldukça tabii…
Ham petek yazılmış, Kabartılmış petek yazılmamış
Yumurta, Döllü yumurta, Dölsüz yumurta, yazılmış Günlük yumurta yazılmamış
Habloid (Haploid) (Haploit) yazılmamış.(Erkek arı açıklamasında bu kelime geçmekte)
Erkek arı= Ana arının bıraktığı habloid yapıdaki 16 kromozomlu dölsüz yumurtalardan oluşan, erkek cinsiyetli koloni bireyi.
Veya açıklamada şu şekilde olabilirmi;
Erkek arı =Ana arının bıraktığı habloid yapıdaki (16 kromozomlu dölsüz yumurtalardan oluşan) erkek cinsiyetli koloni bireyi.’’ Haploid (Habloid) (Haploit) =Olgun bir üreme hücresinde bulunan kromozom sayısı, vücut hücrelerinin sahip olduğu kromozom sayısının yarısına sahiptir. Kromozom sayısının yarıya inmesi sonucu oluşan “” sayıda kromozom taşıyan hücrelere haploid hücre denir. "
Haploid (Habloid) (Haploit) doğru olan hangisidir?
Diploid sözlüğe yazılmış
‘’Aynı kromozom takımından iki tane(sini) kapsayan hücre ya da bireydir.’’
Koşnil kelime olarak yazılmamış.
Koşnil=Bu böceklerde gelişme sırasında sırt derisi kalınlaşır ve üzerinde ayrılabilir bir kabuk bulunmaz. Yumuşak vucutludurlar, yapıları genellikle bir yüzük taşına benzer. Oldukça fazla tatlımsı madde salgılarlar ve bitkilerde fumajin oluşmasına sebep olurlar. Oluşturdukları fumajin meyve kalitesini düşürmektedir. Turunçgillerde zararlı bir çok koşnil türü bulunmaktadır. En fazla sorun oluşturan türü yıldız koşnildir.
Kanlı Bal Sıra
Kara Koşnil
Torbalı Koşnil
Turunçgil Gri Yumuşak Koşnili
Turunçgil Kahverengi Yumuşak Koşnili
Yıldız Koşnili
Veya kısaca;Koşnil=’’ bitkilerde ve meyvelerde yaşayan zararlı yumuşak vücutlu böcekler,parazitler, zararlılar.’’ Olabilir mi?