Merhaba,Arıcılık yazınca site geliyor.Arıcılığa yeni başlamak isteyenler bu siteyi ziyaret ediyor.Yeni başlayanların yaptığı hataları yazmak istedim.
-Maskesiz kovan açılmaz.
-Körük yakılır.
-Rüzgarlı havalarda kovan açılmaz.
-Nakli takip eden gün arı açılmaz.
-Sıcaklık uçuş için uygunsa kovan açılır.
-çıta kovandan dik vaziyette en kenardan başlanarak çıkarılır.
-Çıta kovan üzerinde kontrol edilir.Çıta elde dolaşılmaz ana arıyı düşürürsün.
-Kovan uzun süre açık bırakılmaz.seri,çabuk bakılır kapatılır.
Birkaç kovan aynı anda açılmaz.
-Çıta üzerindeki arı kovana çarpmadan bir defada silkilir.(arıyı kovana vurarak silkeliyorlar)
-Kovanı açma amacın yoksa açma,(Ana arı kont.Meme kont.çıta verme iht.bal durumu)
-Herkes kovan ne sıklıkla açılır diye sorar 10 günde bir çıta kontrolü yap.yapman gerekenleri açtıkca yaparsın.
-Günlük yavruyu görmeyi öğren.anayı amacın yoksa arama (Bölme yapmak gibi)
-Kovanları,çıtaları tek yerden almaya çalış (ölçüleri aynı olmayan malzeme zor olur)
-Öğrenme amacıyla arı edin,daha sonra istediğin sayıya ulaşırsın.(iki ortak 50 arı alır.bakmayı bilmiyorlar,bal sağmayı bilmiyorlar. tabiki hüsran başkasının anlatımıyla çok sayı arı bakılmaz.)
-Başkalarının uygulamalarını görmek için yanlarında bulunmaya çalış.
-Arıcılık dan zengin olunmaz amacın öyle ise başka işlere yönel (Çok kişiden götürürde)
-Temizliğe dikkat et.(bal antibakteriyeldir deseler de temizlik ayrı)
-Arıcı çevre gönüllüsüdür.Çevreni kirletme
-Aldığın arıdan fazla boş kovan al.
-Kovan konrolerinde boş, dolu çıtaları rastgele bırakma.Her ne kadar sonbaharda yaygınsa da her zaman yağmacılık olur.
-Teşvik beslemelerinde temiz suyla şerbet yap,başka bir şey katma.(Vitamin,Antibiyotik,tuz…)
-Havalandırma arı üzerine gelen yerde yapılmaz.Genelde alttan havalandırma olmalıdır.Üst havalandırma olacaksa ön tarafta olabilir.
-Kovan yerden yüksekte olmalıdır.(nem,kirpi …)
-Önce öğren,öğrenmeden fikir yürüterek geliştirmeye çalışma
-Arıyı tanı,yavru kaç günde kapanır.kaç günde çıkar.çıtalarda yavrunun durumunu öğren. yavrudaki anormallikleri daha kolay fark edersin.
-Bölgenin arısıyla çalış
-Zorunlu da olsan gündüz şerbetleme yapma (en uygun zaman akşam ezanı zamanı)
-Zayıf kovanların girişleri gücü oranında daraltılır.
-Sonbaharda arının kışın yiyeceği besini kovanda sağla (arılı çıta başı ? kg)
-Allerjin varmı ? allerji arı iğneledikce gelişiyor.sokulmamaya çalış
-İlkbaharda bahçeye koyduğun kovandan sonbaharda hiç emek vermeden bal alamazsın.(istisnalar olabilir)
-Kışın arıya bakma
Siz yazdıklarımdan farklı yapabilirsiniz.Yeni başlayacaklara ithaf etmiştim.
ismail beyin yazdıklarına birkaç şey de ben eklemek istedim. hem yeni başlayanlar hem de hatalarının farkında olmayanlara geliyor. aklıma ilk gelenler aşağıdadır. ilham geldikçe eklemeye devam edecem.
her zaman temiz şeker kullan, herhangi bir sebeple kirlenmiş veya uzun süre açıkta kalmış şekerleri arıya verme. içeriğini bilmediğin hiçbir şeyi besin olarak verme.
kovanın edrafında rahatça çalışabileceğin 1-2 metrekare boş alan olsun. kovanın güney istikameti açık olsun (mazeret üretme)
bakım esnasında sağlam ve dengeli bir şekilde dur, çerçeveleri sağlam bir şekilde tut. yeni bal sulu olup damlayabilir, hemen ıslak bir bez ile sil.
kovanın girişleri güney- güneydoğu arasına bakacak, sen de bakım yaparken batı- kuzey batı yönünden bakım yap. her koloniye aynı yönden yaklaşmak en iyisidir.
koloni bakımlarında yapılacak ilk iş ana arının sağlıklı olduğundan emin olmaktır. bunun için yumurtaların düzeni, çokluğu, genişliği vs. gibi kriterlere bak. bunlar iyi ise ana da iyidir.
bakımlarda her zaman açık renk maske ve kıyafet giy. pantolon ve çorap dahil.
ellerin yada malzemelerin bal yada şerbetle kirlendiği zaman hemen temizle. ellerini her zaman temiz tut.
kovanların arasında rastgele insan ve hayvanların dolaşmasına kesinlikle izin verme.
arılar tavuk, koyun filan değildir. arıları başka hayvanlar ile değil başka arılar ile kıyasla.
hızlı körük yakmayı öğren. ve bunun için hazırlıklı ol.
mecbur kalmadıkça eldiven kullanma. kullanacaksan eline iyi oturan kaliteli bişey kullan.
yağmacılık, varroa, güve gibi musibetlerle mücadele etmeyi iyi öğren ve tedbirini al.
binlerce yıldır arıcılık yapılıyor, durduk yerde icat çıkarmaya çalışma.
İsmail abi eline koluna sağlık Bende arı sokması konusuna birşey söylemek istiyorum.
İster alerjiniz olsun ister olmasın bence fazla erkekliğe gerek yok.neden mi yukarıda da bahsedildiği gibi arı sokmasına zamanla alışılması söz konusu olduğu kadar sokulduktan sonra şişme ve canınızın yanmasının artması da bir gerçek gerçi bu durum kişiden kişiye değişebilir.Ama şiş bir yüzle işyerinize gidince veya çarşıya çıkınca insanların gülüşmeleri bile insanı çok rahatsız edici değilmi.
Ben arı karşısında fazlaca erkek değilim ve maskesiz arıya bakmamanızı öneririm.(benim hocalarım hariç)
İsmail Bey ve Sayın Canikov, neredeyse koloni kontro kunusunda formda yazılanların hepsini burada özetlemişsiniz. “Sözün özü” budur işte tebrik ederim.
Çok faydalı bir paylaşım olduğunu düşünüyorum.
Bir maddelik bir katkıda ben bulunayım.Allah selametlik versin benim bir ustam var şuan 78 yaşında hala birlikte arıcılık yaparız. onun bana bir tavsiyesi vardı. Hiç unutmam. "Kovanı açtığında hırsız gibi çalış. derdi. Bundan kastettiği , gürültüsüz ve hızlı olmam gerektiği idi.
sayın abadile; asıl ben size siteye katkılarınızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum.
arı sokması ile ilgili kafamdaki son yargı şu şekilde;
arı sokmasına ‘‘acı çekmek açısından’’ alışmak söz konusu değildir. bilakis sanki acının zamanla daha çok çekilmesi vardır.
arılar tarafından sokulmaya alışmak vardır. yani sokulduğunuz zaman daha az acı çekecek şekilde atlatmaya çalışmak vardır. birçok saldırıdan çok az acı çekerek ve hiç çaktırmadan kurtulmayı zaman ve tecrübe ile başarmak mümkündür.
arı sokulması ile ilgili bir zamanlar aşağıdaki iki yazıyı hazırlamıştım. yazı arıcılıktan haberi olmayanlar için yazıldı, ancak burdaki acemilerin de işine yarayabileceğini düşünüyorum. argo ve düşük uslup kullanmamaya çalıştımsa da sitenin formatında vardır bunun için yüce halkımızdan ve arıcılık camiasından özür diliyorum.
Merhaba
Konu buraya geldi.
Arı sokması=şişlik+acı … mı?
Rusyada arıcılık teknisyeni emekli olduktan sonra arı sokması sonucu öldüğünü okumuştum.(Em.yaşı 65)
Bana Doktorum acilin içinde bile olsan zamanın az olduğunu söylemişti.
Devamlı allerji gelişecek paronayası daha gerekli.
Not:Şaban bey istisna
Sayın Arıcı Arkadaşlar;
Gerçekten çok kısa ve öz faydalı bilgiler bunlar, ancak devamında arıların vücudumuzun hangi bölümlerini sokması daha çok tehlike oluşturur? Bu sokulma anında ve sonrasında neler yapmak gereklidir. Bu hususlarda da kısa ve öz bilgi verilmesi uygun olur sanırım. :)
Alerijisi olmayan kişilerde bile atar damarlardan sokulduğumuzda tehlike büyüyor bazen en yakın acile başvurmakta fayda var.sıradan bir sokma olarakta görsek olayın farkına geç vardığımızda bazen geç oluyor.komşumuzu kaybetik yılar önce bu sebebten.ben yeni olduğum için tam teşkilqt sarınıpta gidiyom hite sokulmadım şimdiyekadar.arıyla erkeklik davasına hiç kalkışmıyom…
Benim bünyemde alerjik. o yüzden alerjiyi araştırdım. Arı sokmasına karşı arıcılar zamanla alışır. Yani daha az şişer.Daha az alerji oluşur. Ancak bazı istisnai durumlar var. Alerji vucutta zamanla gelişen (genişleyen) bir olgu. Önceleri sadece polen yada 5-6 gıdaya alerjik olan kişi zamanla daha yeni şeylere (hava tozu, et, vs.) alerji geliştirebiliyor. Alerji yapan gıdalar( pul biber, yumurta akı, çukolata,küflü peynir, vs) olabildiği gibi, hava kirliliği, ilaçlarda alerji yapabilir. Birde olan alerjiyi artıran şeyler vardır. Sıcak, soğuk, güneş v.s… Alerji insanlarda şunlara sebep olabilir; Astım, alerjik rinit (burun akıntısı),ürtiker (vucutta kaşıntı) v.s . En tehlikeli alerjik sonuç alaflaktik şok denilen vucutta, solunum organlarının kasılması nedeniyle % 50 civarında ölümle sonuçlanan durumdur. Alerjinin kökeni bilinememektedir. Ancak vücudun sayılan bu maddeleri zararlı addetmesi sonucu oluştuğu bilinmektedir. Alerji, bazen bağırsaklar, karaciğer, mide gibi organlarla bağlantılıdır. Arılar açısından ağız içi veya boğazın arı tarafından sokulması sonucu tehlikeli durum oluşabilir. Derhal hastaneye gidilmelidir. Arılıkta antihistaminik ilaçlar (zrtech, hitrizin. v.s.). bulundurulmalıdır. Arılar tarafından sokulup ayağım şişince, yürüyemedim. Doktorlar prednol-L ve Avil iğnesini ayrı ayrı vurmuşlardı da, yarım saate kalmadan iyileşmiştim. Antihistaminik ilaçlar, alerji sonucu vucutta oluşan fazla histamin maddesinin bastırılması ile etki etmekte, tedavi amaçlı değildir. Tedavi için aşı tekniği kullanılsada yaygınlaşamamıştır.