Selam arkadaşlar:
Arılarımız için cok önemli olan çiçektozunun en erken hangi bitkilerden alırlar,
Bölge olarak paylaşabilirmiyiz,
Mesala ben dün arılığa gittim hava kapalı olduğu için arılık civarında gezinme fırsatım oldu
Yabani fındıklar ve kızıl ağaçlar püskül yapmış yani çiçek acmışlar
Kızılcıklar da ciçek açmak üzeriler.
Bitkilerin toprağa yakın olması onları soğuktan korur.
O yüzdendir ki yerdeki bitkiler ağaçlardan daha önce çiçek açar.
Kardelen, değişik çiğdemler, daha sonra yabani hardallar, bodur ballıbabalar çiçek açıp arıların yavru gelişiminde ilk çiçek tozu üretimini sağlayan bitkilerdir.
Bu çiçekli bitkiler her bölge için aynı olmayabilir
Ballıbabalardan 2 gün önce polen geliyordu.
Kızılcıklar erken çiçek açar geç meyve verir ,arıya pek çiçektozu faydası olduğunu zannetmiyorum.Bu günlerde bazı ağaççık formunda bazı süs bitkileri çiçek açmak üzere arılar onlardan nispeten faydalanabilir.
Fındığın çiçekleri püskül şeklinde ise erkek çiçeklerdir pek arı geldiğini görmedim,ancak yazın basra salgısı için eşek arıları geliyor.(ben bizzat şahitim)
Şubat ortası mart başı gibi arıyı kurtaran "ballıbaba"dır.
Ne kaldı ki şunun şurasında
Ahanda 19 şubat…
Selamlar.
Bakımsız bağ ve bahçelerin olduğu yerlerde ballıbabalardan, kırsal alanlarda beyaz çiğdemlerden,sonra sarı çiğdem ,karahindibalar vs… uzatabiliriz.
Ahmet hocam kızılcık ciçeği ve fındık püskülünden ciçek tozu aldıklarını önceki senelerde ben gördüm
Mesala fındık püskülü ile söğüt püskülü birbirine benziyor söğütten cok çiçek tozu geldiğini herkez biliyor sanırım.
Forumda belki kızıl ağacı bilmeyen arkadaşlar vardır
Kızıl ağaç söğüt ağacı gibi akarsu kenarında yetişir kökleri derenin içindedir
Söğüt ağacından uzun ömürlüdür kerestesi kalitelidir
Cok erken püskül acar arılar bol çiçek tozu getiriyor fakat çiçek tozu kalitesizmiş.
merhaba arkadaşlar, bu aylarda yani şubatta yada mart aylarında nehir kenarlarında en erken açan ağaç yada çiçekler varmıdır,
1.HER ZAMAN SÜTLEĞEN BURADA…
Çiçekleri bilmiyorum ama bulunduğum yörede meyve ağaçlarından en erken çiçek açanlar kızılcık,badem ve erik ağaçları.
merhaba arkadaşlar inşallah bu sene bol verimli bir yıl geciririz.bilgisi olan varsa izmir civarında toptan kuru veya yaş polen alım yerleri varmı .adresini verebilirmisiniz.
Mehmet bey, doğmamış çocuğa don biçmiyoruz.
Hele önce kendi stoklarınızı bir tamamlayın.
Sonra zamanı gelince ürününüze yer ararsınız…
Ocak ayından şurası alıyor desek ne olur ki…
Ben bileyim de şimdiden diyorsunuz ama toptan polen fiyatlarını biliyor musunuz?
halil bey selamlar sizinde bildiğiniz gibi poleni vatandaşlarımız fazla bilmiyor alsalar bile ya 100 gr yada yarım kğ 130 arım var hepside polen tuzaklı gecen sene 400 kğ poleni heder ettim nedeni satamadım burada arıcı bir abimiz vardı ben izmire ğötürüyorum dedi ona nereye verdiğini kesinlikle söylemedi ona 250 kğ polen verdim kğ ını 11 tl den verdiğini söyledi belkide 20 tl den verdi. günahı kendine onun icin sizin gibi arıcı arkadaşlarımdan bir adres polen alım yerlerini araştırıyorum saygılarla
Ilıman bölgelerde şubat ayında iyi günlerde arıların çiçektozu getirdiği yer bitkisi yabani hardal (yabani turp). Şu günlerde bile benim arıların yakınında bu bitkilerden çiçekli olanlar var. Havalar ısınmaya başlayınca ilkin onlar çoğalır.