arılar kovanı neden terkeder??

4-5-6 çerçeveli arılar kovanı terketmişler. diğer arılığımda bulununan arılarda bal yok denecek kadar az acaba bu yüzden mi terketmişler kovanı içerisinde 1 avuç arı ve ana arı kalmış sadece ve 5-6 koloni bu duruma gelmiş ve gitgide artmakta s,zce ne yapmam lazım nedeni ne olabilir???

kovanın içerisinde sevilmeyen bir koku varsa, aç kalırsa, yeni alınan oğul beslenmezse, nadir de olsa hastalıktan terk etme durumları görülür.
ama bu terk etme komple olur. yani kovanı açarsın sadece boş çerçeve olur. sizinki farklı bir durum. nüfusu azalmış diyelim.
muhtemelen arılarınız oğul veriyor. geride bir ana ve birazda bal bırakıyor. oğul giderken alabildiği kadar balı alıp götürür. bu mevsimde arının aç kalması ve bu yüzden kovanı terk etmesi normal değil ki anayı geride bırakması zaten olmaz. bu yıl oğul yılı gibi, arılarınıza meme-oğul kontrollerini haftalık yapın.

zannedersem eksik bilgi vermişim arı kuşunu söylemeyi unuttum… bal toplamaya çıkamıyor arı, arı kuşunun yüzünden

Değerli arkadaşlar,

Bu yıl ne hikmetse arılar durduğu yerde kovanı terk ediyor diyor. Çevremde 4-5 arkadaşın arısı böyle hemde kapak kapağa dolu olmasına rağmen. Fikirlerinizi bekliyorum

Açlık, yavru hastalığı, küçük mum güvesi , sürekli rahatsız edilmesi ilk anda sayabileceğimiz etkenler.

Şu mevsimde özellikle geç kaldığı halde ana değişimi yapan ve ana arısı randımanlı çiftleşemeyen kovanlar ile 3 yaş ve üzeri ana arılara ,çok eski peteklere sahip kovanlar ve birde çok yoğun varroa bulaşık koloniler terk edebilir.

Teşekkürler Hüseyin bey,

Muhtemelen belirttiğiniz sebeblerden biri vardır. Zaten bizimkisi amatör 3-5 kovanla yaptığımız bir arıcılık. Tecrübe kazanacağız.

Terk eden kovanların öylece yağmalanmadığını hayretle izliyorum bazen.

Ki bu durum amerikada CCD olarak adlandırılan, Koloni çökme bozukluğu olarak Türkçemize çevirilen hastalıktada görülen durum.

Buna sebeb olarak viruslerden, tarım ilaçlarına anten ve uydulara kadar farllı olaylar söyleniyor.

O durumda kesinlikle o çerceveleri yakıyorum.

Şimdi kovan sayım az çünkü bakacak zamanım yok ama ilerde çoğaldığında kovan terk eden arıların ana arılarını soy olarak takip ederek bir

değerlendirme yapmak gerekiyor.

Çünkü Egede en bakımlı arılıklarda bile kovan terkleri var. Forum üyelerinden aldığım haberlerde bir çok bölgede azda olsa terkler görülüyor.

O halde bu konuda genetik faktörlerinde etkili olduğunu düşünmemek elde değil.

Koloni terk olayları nadiren de olsa Düzce 'de de görüldü. Hüseyin Basri arkadaşımın belirttiği etkenler öncelik taşıyor.Bununla birlikte varroa mücadelesinde kullanmış olduğumuz ilaçların da buna sebep olabileceğini eklemek isterim.Kolonide meydana gelen ağır kokular da ayrı bir faktör…

bugün ben de de bir kovandaki ana arı gitmiş ve arılar azalmış
peteklerde yavrular var çıkıyor veya çıkmak üzere ana arı yok ne yapmalıyım?

bir diğer kovanda da ana arı yok arı sayısı iyi gibi ve ana arı gözü oluşturmuşlar

bunlar için ne önerirsiniz arkadaşlar?

besleyeyim mi?
birleştireyim mi? aralarında 1,5-2 m mesafe var arada kovanlar var.

teşekkürler

Merhaba Yüksel bey,

Benimde zayıf 2 adet kovanım var pazar günü kontrol ettim biri gelimekte, diğeri sakat herhalde o sönecek anasıda var sonuna kadar uğraşacağım bakalım nasıl olacak…
Sizinkinde ana yoksa birleştrin derim…