İki kovan katlı arım var.katlara bakarken bir sıkıntı yok.fakat katı alıp kuluçkalığa bakarken arılar kovanın üzerine toplanıyor. Ne yaptıysam içeri girmiyorlar. Bu nedenle bir sürü arı öldü. Değerli ustalar bu durum için öneriniz var mı? Karanfil yağı demişler bazı yerlerde deneyen var mı acaba
Kovanı açarken körüğü iyi kullanmıyorsunuz.
Kattan çerçeve çekip kontrol ediyor, bu kontrol esnasında arıyı havalandırdıktan sonra katı alıp kuluçkalığa bakıyorsunuz.
Bakım sıralamanızı gözden geçirmelisiniz.
Yapmanız gereken, katı tümüyle alıp kovan kapağı veya boş bir kat üzerine koyduktan sonra üstünü örtmek ve önce kuluçkalıkla ilgili işleri yapmak.
Kuluçkalıkta işleriniz bitince katı yerine alıp kontrol ederseniz bu sorundan kurtulabilirsiniz.
Diyelim ki kuluçkalıktan çerçeve alıp ballığa, ballıktan kuluçkalığa vereceksiniz. Bu işlemi de kat ayrılmışken yapmanız gerekir.
Körüğü etkin kullanarak çerçeve çırpmadan değiştirme işlemini yaparsanız sorun olmaz.
Korugu iyi kullandığımı düşünüyorum.kovanı açmadan önce içeri bir kaç kez duman verip bir kaç dakika sonra açıyorum. Fakat dediğiniz sıralama işlemini denemek isterim. Teşekkür ederim.
Bakım yaparken arılar yukarı yönleniyor. Bu arıları körükle kullanarak, çerçevelerin arasında tutacaksınız.
Her çerçeve çekme işleminden önce ve çerçeve üzerinde arı gördükçe körük kullanın. Dumanı kovana tek yönden ve üst yüzeye teğet verin. Dumanı tek yönden vermek için rüzgarın yönüne de dikkat edin.
Bir yandan kovan içine silkelediğiniz arılar bir yana yığılırken, bir yandan da araziden dönen tarlacılar kuluçkalıkta yığılma yapar.
Benim yöntemim;
Bakım yaparken indirdiğin ilavenin üzerine boş ilave koyup içine kuluçkalıktan iki çerçeve koy (duvar ve yanındaki).
Kalan çereçevelerden ilk çektiğin çerçeveyi ilavenin içine silkele, incele, sonra kuluçkalıkta dibe yanaştır. Sonrakini ikinciyi silkele, bak ilk çerçeve ile arasına 2 çerçeve boşluk bırakıp yerleştir.
Üçüncü çerçeveyi bir ve ikincinin arasındaki boşluğa silkele incele. Sonra ikinciyi birinciye bitiştir, üçüncüyü ikinciden uzağa koy, araya dördüncüyü silkele. Böyle git.
Önder abi ben daha kat aşamasına gelemedim ama bu anlattıklarınızı kafamda bir kenara not aldım saygılar
Adem bey önerilerinizi dikkate alacağım.
Değerli arıcı arkadaşlar. Bir sorun hakkında görüşlerinizi almak istiyorum. Kovanlarım plastik tabanlı ve polen çekmeceli. Kış aylarında çekmeceleri biraz açık bırakıyordum. Ne zaman ayrılığa gitsem çekmeceler sonuna kadar çekilmiş vaziyette oluyordu. Önce meraklı bir insanın yapabileceğini düşündüm fakat insan izi bulamadım. En son bu hafta çekmeceleri tamamen kapatıp bırakmıştım bu sefer yine uğraşıp tam kapalı çekmeceleri açmış ve hatta alttaki polen ızgarası da sökülmüş bazı kovanların. İnsan yapmış olamaz diye düşünüyorum yapsa da en azindan kapatır. Bunu bir hayvanın yapabilecegini düşünüyorum. Fakat hiç bir diş ve pençe izi bulamadım. Durum canımı sıkmaya başladı. Arılarım aşırı derece saldırgan oldular. Bunu da gece rahatsız edilmelerine bağlıyorum. Tamamen bir kilit sistemi taksam bu seferde kovanları tamamen devirebilir diye korkuyorum. Bu durum başına gelen var mı? yada bilgisi olan. Bunu ne yapıyor olabilir. Ben porsuk olabileceğini düşünüyorum ama diş ve pençe izi olmayınca emin olamadım.
Lütfen yardımcı olun…
Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yazınızı büyük bir dikkatle yavaş yavaş okudum.
Nedense yazınızdan ürktüm. Hayırdır inşallah :-[.
Biraz düşününce, aklıma gene de çoluk çocuk işi gibi geliyor. Benim kovanlarımın altındaki çekmeceler biraz sıkışık çalışıyor. Çekmek çok kolay değil. Biraz kuvvet istiyor.
Bu yüzden aynı olayı benim kovanlarımda düşününce, “Yok canıııım!” diyesim geliyor.
Sizin çekmeceler çok kolay çekiliyorsa,belki olabilir. Tırnak veya diş izi olması için, çekmecenin biraz sıkı olması gerekir ki çıkarmak için zorlandığında çizsin veya tırnaklasın.
Polen çekmecesi çıkarıldıktan sonra arılarla yabani hayvan arasında sadece plastik ızgara kalır. Bu plastik ızgaranın zorlanmış, çizilmiş, ısırılmış olması gerekiyor. Kovanın alt kısmından bu ızgarayı bir kontrol etmeniz iyi olur.
Polen çekmecesi çıkarılan kovanlarınızın arka kısmında yere, 50cm x 50 cm gibi sunta, tahta yerleştirip üstünü kaplayacak şekilde yapışkan fare trap’ı sürün. Eğer bir vahşi hayvan ise yapışkandan kurtulsa bile mutlaka deri, kıl örtüsü kalacaktır.
Ya da çimento, alçı, toz kireç gibi toz malzemeleri kovan etrafında bir tabaka oluşturacak şekilde yayın. Gece gelen her ne ise iz bırakacaktır. Bu şekilde bir tahminde bulunabilirsiniz.
Eğer durumdan çok rahatsız olursanız, bir kapan kurabilirsiniz.
Biz de büyük merak icerisindeyiz. Kovanları yukselttik. Ama hala polen cekmecelerini açıyor. Bazı kovanlarda polen cekmecelerini cikarmistim onların da polen izgaralarini çıkarmış. Hatta bir tanesini de kırmış. Ben artık iki şeyden şüpheleniyor um. Sansar ve porsuk. Ama daha büyük ihtimalle sansar. Bu gün dediğiniz gibi yapıştırıcı alıp tuzak kurduk bakalım.
Arılar o kadar saldırgan oldu ki anlatamam. Bütün gece rahatsız edildikleri belli. Çocuk işi olamaz. Yerleşim yerinden uzak. Ve diş izleri çok geniş değil yani porsuk değil. Büyük ihtimalle sansar.
Yakalanırsa buradan bilgi vereceğim. Yapıştırıcı ise yaramazsa tuzak yapacağız.
Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Değerli arıcı dostlar. Bir kaç hafta önce bir soru sormuştum arı kovanlarimin polen cekmemecerinin açıldığını sormuştum.
En sonunda bir tuzak kurup faili yakaladık. Besili ikinci kirpi yakalandı. Fakat ben polen cekmecelerini nasıl açtığına hala akıl erdiremedim.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190530/fab19a6fcc98aadde6030ab29983a436.jpg
Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Benim arılıkta da bir kirpi var.
Her gün karşılaşıyoruz neredeyse.
Bizim kovanlar sizin kovanlardan daha yüksek. Fakat kovanları sürekli rahatsız ediyordu. Arılarda aşırı bir hırçınlık vardı. Ayrıca polen cekmecelerini çekip içinden polen kek artıkları ve ölü arıları yiyordu. Yakalanan kirpileri uzak bir yere götürüp yine doğaya bırakıyoruz… bakalım başka bir şey yakalanacak mı.
Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kirpi yakalamışsınız ama onun yakında yuvası vardır.
Yuvada yavrularını öksüz bırakmak istemezsiniz herhalde.
Kovanları biraz yukarı kaldırırsanız kirpinin zararı pek olmaz.
Yarın mümkün olursa fotoğraf çekip gönderirim size. Kovanlarim yerde değil yere yakın olanları da olabildiğince yukselttik fakat bir fayda olmadı. Haklısınız yavruları olabilir.
Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Ülkütücü olayın arkadasından fail olarak sevimli kirpi çıkmış merakla okumuştum.