Arılar temel petekleri kesiyor, ne yapabilirim?

İyi gelişmemiş bir koloniye dışarıdan nektar çok az geldiği zaman verip denemekte fayda var.

bende telleri dikey takıyorum ve ben bu güne kadar petek kesilmesine rastlamadım.ayrıca bal süzme makınasında yataylara göre petek kırılma oranı çok az.

Hüseyin bey  temel petek takılmasında çok hassasımdır. Temel peteğin takılmasında  ilk yılımda hassas davranmamakla arılarımın oğula gitmesinin  önünü alamamıştım.  Bu sene sizin taktiğinizide deniyeceğim.

Erdal bey.

Zaten bizim vazgeçemediğimiz bir olay. Bir temel petek bozuksa bile kovandan alamıyoruz. Kıyamıyoruz.

Hassas olmak lazım elbet. Temel peteklerin çerceveye takıldıktan sonrada muhafazası önemli.

Güneş altında bekledikçe iyice yumuşuyorlar. Arıya bakerken onlarıda çok sık olmayacak şekilde ballığa dizip mümkün olduğu kadar gölgede tutmak laızm.

Bir ikinci üzücü konuda bizim arıcımız özellikle kabarmış petek muhafazasına dikkat etmiyor. Her sene tam nektar akımında petek kabartmaya başlıyoruz.

Tabiki yüksek sıcaklıklarda ham peteklerin kırılmasında etkili. Bu sezon normal düzende tellenmiş bir çerceveye ham petek takılmasını videolamak istiyorum ama nasip artık.

Arıların ham mumu kesmesi dediğim gibi telleme ve petek takma işleminin kalitesinede de bağlı.

Mumu taktıktan sonra, mahmuzu çekip, telin mum ile ilk birleştiği noktalara birer damla çok küçük mum damlatıyorum. O köşelerde tahribat olursa eğer ham mumun kesilip düşürülme oranı artıyor.

Dikine telleme benimde aklımda olan birşey. Yeni oluşturmaya çabaladığım arılıkta dikine tellemeyi düşünüyorum çercevelerimi.

bende geçen yıl çok uğraştım petekleri yamaladım kesip ek yaptım sebebini araştırırken ilk önce arıların kestiğini zannettim fakat kontrollerim sonucunda gördüm ve anladım ki bizim makas böceği dediğimiz böceğin kestiğini düşünüyorum ve kovan içinde kovanı açtığımda kaçışan bu böceklere çok rastladım benim kanaatim bu yönde fikriniz nedir biimiyorum.

Selmün Aleyküm Arı Dostları
  Arıların temel petekleri kesmesi ile ilgili naçizane benim düşüncem;Öncelikli olarak makas böceklerinin değil arıların temel petekleri kestiği yönünde.Çünkü temel petekleri verdiğimiz dönemde koloniler arı mevcudu bakımından çok kalabalık olurlar, bu nedenle dışarıdan böcekler kolay kolay giremez.Peki arılar niçin temel petekleri keserler?Temel petekler çerçevelere takılırken ya çok fazla ısıtılıp kesilebilir ya da iyi yapıştırılamaz bunedenle arılar uğraşırken keserler, bu durumlar da daha çok yeterli nektarın olmadığı dönemlerde olur.

Değerli ustalar. 4 koloni arım var ve Yeni başladım. Çerçevelerde akasya balı ve yavru yarı yarıya var. Kabarsın diye verdiğim Temel petekli çerçeveleri arı kesiyor. Sanırım yanlış yaptım bişeyleri. Kesmeden kabarmış çerçevelerde günlük yavru gördüm. Kaygım val akımında tüm çerçevelerde az çok yavru olması ve bal alamamak. Ne yapmalıyım. Teşekkürler.

Arıların temel petekleri kesmesi, genel olarak balözü akımının kesilmiş olduğuna, koloninin besin sıkıntısı nedeniyle sakaldan kesip bıyığa yapıştırdığına işaret eder.

Bir diğer nedeni ise ham peteklerin çerçeve tellerine yapıştırılmasında yapılan hatalar olabilir.

Bu durum, özellikle ham petekli çerçeveler koloni sıkışmadan, çok sayıda verildiğinde ortaya çıkar.

Koloni güçlerini, katta olup olmadıklarını ve yörenizi belirtmediğiniz için bundan fazla bir şey söylemek mümkün değil.

Petek kesilmesinde benimde en çok karşılaştığım
1- Gün dönümü ve nektar akışının azaldığı dönemlerde verilen petekler
2- Bayatlamış eski petekler.

Petek kesilmesinin bir nedeni de kullandığımız tellerin yağılı ve temiz olmaması.Özellikle paslanmaz teller yağılı oluyor ve arılar temizlerken petekleri de kesiyor.

Temel petek çerçeveye yanlış takıldığında arılar peteği kesebiliyor,
benim dikkat ettiğim bazen satıcılar markasız ne olduğu belli olmayan temel petek kakalıyorlar arıcıya…
Arı ona sarmadığı gibi doğruyor bir güzel peteği.
Son olarak bir hafta önce başıma geldi. :frowning:

Abi cevap için teşekkürler. Şereflikoçhisar dayım. Bal akımına az kaldı. Boş kabarmış çerçeveyi alamadan ya kestiler yada yavru attı. Çıkmaza gidiyor.

Şereflikoçhisarın neresindensinz

Bence arıların petek kesmesinde 3 ana etken var:
1- Arıların sıkışık olmaması yani petek istememesine rağmen ham petek verilmesi.
2- Nektar gelişinin yeterli olmaması.
3- Peteğin çerçeveye doğru şekilde tutturulmuş olmaması.

Naçizane Çözüm önerilerim:

1-Şerbetlik varsa şerbetliğin altında veya son çerçeve yanında küçük bir dalak asması beklenmeli. Yahut son çerçevede arıların kalabalıklığı gözlemlenmeli.
2- Nektar gelişi gözlemlenmeli yeterli değilse verilecek peteğin kesileceği göz ardı edilmemeli eğer illa petek kabarttırılacaksa şerbet verilmeli.
3- Petek takma hadisesini ciddiye alıp takılan petek iyice kontrol edilmeli gerekiyorsa ve iyi takılamamışsa yapışmayan yerler küçük mum parçaları ile yapıştırılmalı.

Merkezdeyim. Aslen Evren liyim.

Arıcılığı nerede yapıyorsunuz

Yavru çıkışının maksimuma ulaştığı kıştan çıkış Döneminde nüfusun artması ile tarlacıların azlığına orantılı olarak nektar gelişinin düşüşü en büyük etken…
Beslemeli…

Yada ham petekler alınmalı varsa kabarmış-Ballı verilmesi için en uygun dönem tamda bu zaman :wink:

Peteklerin kesilmesi denilen olay çerçeve tellerine yapışan peteklerin yenmiş gibi görülmesi.

Yeterli bal özü akımının az olduğu veya olmadığı günlerde arılar ince olan telin çevresini işlerken kemirip açarlar.

İkinci bir durum: hatalı yapıştırmalarda yine işsizlikten bekleyen arıların ağırlığını taşıyamayan petek telin olduğu yerden yırtılır ve bir alltaki telin üzerine yığılma yapar.

En alttaki telden yırtılanlar ise çerçeve alt çıtası üzerine düşerler.

sayın ümmetkapucu, arılar kılavuz peteği işleyip kesiyorsa koloni petek işleyecek durumdadır. kovan çerçevesine kılavuz peteği yapıştırırken çerçevenin üst çıtasının alt kısmına kılavuz peteği mahmuz ile iyice yapıştırmalısınız. ağırlık sadece çerçeve tellerinde gelmemelidir. diğer daha önemli nokta ise arı yoğunluğunun fazlalığıdır. genellikle sıcak yaz aylarında olur. arı kolonisi dışa küçük bir dalak petek işler bizde koloniye 1 adet kılavuz petek veririz. peteklerde arı yoğunluğu fazla olduğundan kılavuz peteğe fazla yük binip kaldıramayıp kesilir veya tellerde açılma olur.
     bunun çaresi 1 değil 2 kılavuz petek vermektir. örneğin 6 çerçeveli koloniye 5. ile 6. arasına 1 kılavuz petek,  4. ile 5. arasına 1 kılavuz petek verilirse arılı çerçevelerde arı yoğunluğu azalır. kılavuz peteğin kesilmesini önlemiş oluruz. doğadaki nektar ve polen akımına göre koloni merkeze yakın kılavuz peteği işlemek isteyecektir. koloni 5. ile 6. çerçeve arasındaki kılavuz peteği az işlemiş ise 4. ile 5. çerçeve arasındaki kılavuz petekle yerleri değiştirilmelidir. katlı kovanlarda arı peteği üstten işlemeye başladığı için kılavuz petek katta aynı yöntemle verilmelidir. 
     koloniye kılavuz petek verirken çerçeve telinin kılavuz petekteki açık kısmı iç tarafa gelecek şekilde yumuşak nazik biçimde yerleştirilmelidir. kılavuz petek küçük bir darbede zarar görebilir.

Sayın sipahi2000:

Piyasada satılan petek ölçüleri standart.
Peteği çerçeve üst çıtasına yapıştırınca altta boşluk kalır, alt çıtaya yapıştıramazsınız.

Ancak alta ve üste yapıştırmak için standart dışı çerçeve yapmalısınız.

Eğer kılavuz petek çerçeve alt çıatsına değerse olmaz, burada bırakılan aralık sarkan petek için güvenlik boşluğu olur.

Çerçeve alt çıtasına değen petek kovan sıcalığından ve ağırlığından dolayı aşağıya sarkar, boşluk olmazsa sağa, sola yatar petek düzgünlüğü bozulur.