Arılar temel petekleri kesiyor, ne yapabilirim?

Sayın arkadaşlar, baya zahmet çekip en sonunda temel petekleri çerçeveye geçirip arılara veriyorum. ama baktım bir den fazla kovanda yeni verdiğim temel petekleri hem kabartmışlar, hende tellerin bulunduğu kısımdan, çerçeve kenarından başlamak üzere kesmeye başlamış veya yarıya kadar kesmişler, kesilen parçalar düştü, düşecek. işin ilginç yanı peteklerin her tarafıda bayaca kabartılmış olmasına karşın, bu kesme hareketini yapıyorlar.

Bunu önlemenin bir yolu yok mu? Tecrübeli arıcılardan istirhamım…

saygılar…

Genellikle sebebi telin iyi takılmamasıdır, telin başı-sonu muma iyi gömülmediyse-dışarıda ise oradan keserek ilerlerler. uçlara dikkat etmek gerekir.

petek takmada en güzeli elektrikli mum takma aleti peteklerde hiç kesme olmuyor araç aküsüyle yapanlar var

internette izledim, kullandınız mı onu, onu ne çok bekletmek ne de az tutmak gerekli, ayarlama yapmak zor diye düşünüyorum, daha mı basit, hızlı olduğu kesin…

Herşeyin acemilik,kalfalık ve ustalık dönemi var.
Göz görüyorsa,el ona uyum sağlıyor.
Telin kızarmasını değil uzadığını ve peteğe gömüldüğünü zaten görüyorsun.
En fazla birkaç petek kestirirsin o kadar.
Denemeye değer kolay gelsin.

evet ben bu yıl kullandım gercekten guzel 3 beş petek taktıktan sonra gerisi geliyo tel ısınıp petegi eritiyo teli içine alıyo yanlız petegi takma işlemi bittikten 5 sn sonra cıtayı kaldırın eriyen petek donsun hemen kaldırınca petek bölünüyo

Nekadar tecrubeli olursan ol elektriklede mahmuzlarda yaparsan hata yapmış olabiliriz
Tellerin başlangic yeri ve ortasına bir parça mum elle bastırarak yapıştırılırsa hata neticesi olacak sarkmaları önlemiş oluruz.

Bu durum peteğin takılması ile alakalı değil.

Petek kabartmak üzere yeterli genç işçi arı yok ve dışarıdan nektar az ve yetersiz geliyor.

Gündönümünden sonra genelde petek kabartmalar zorlaşıyor.

Trafoyla tel ısıtıp petek takanlar el alışkanlığı kazanıncaya kadar dikkat etmeliler.

Daha çok 40 veya 50 vatlık trafolar öneriliyor ve de uygundur.

Bu trafonun gücü üç telli petek bağlayanların daha kolay kullanabileceği şekilde yeterli geliyor.
İki tel bağlayanlar daha dikkat etmeli telin boyu kısaldığı için ısınma daha çabuk oluyor, hele tek telli işlemde tel hemen kızarıyor hatta atılıp uzayabiliyor.

ARKADAŞLAR

  bu yıl ben peteklerimin hepsini akü ile yaptım çok kolay- zahmetsiz ve basit oluyor ama çok az dikkat 

                 BEN NASIL YAPIYORUM ;

           MALZEME :
 1- Akü 
 2-Akü ye  kalın kablo ( ben iki kabloyu birbirine sardım ) çıta tellerine temas ettireceğim bölüme iletgen kısa metal parçası taktım .  


 1- Öncelikle peteğin içine girecek - çıta kalınlığında planyadan geçen tahta parçası 
 
 2-Mumu tahtanın üstüne koyarak çıtaya tuturuyorum

3- Teller üst 'e  gelecek şekilde tahtanın üstüne koyuyorum- Petek alt da kalınca tel basıyor 

4- Tele çok az bir temas tel kızıyor ve mum ile tel birbirine harmanlaşıyor.
    Burada adikkat edilmesi gereken tele çok az temas etmek ve temmastan sonra elle telin üstünden geçmek .
        Bana kolay geldiği için yapıyorum.    Tüm arkadaşlara başarılar dilerim - ukalalık yapmamışızdır inşallah....

Şimdi burada yazılanların genelini okuduğumda diyorum ki…

Petekleri akü ile ısıtarak takınca arılar kesmez?

Ya bizim arılar akü ile taktığımızı bilmiyor ya da başka birşeyler olmalı değil mi?

selam arıcı dostlarım bal akımının yeterli olmadığı dönemlerde petek kabartılmak için mutlaka şurupla besleme yapılmalıki mum kabartsınlar yoksa mutlaka mumu kesrler kesmeleri içinde tellerin geçtiği yerler kesebilmeleri için en uygun olduğu yerler dirde ondan oralardan kasmekteler yoksa akü ile adaptörle ve ya mahmuzla yapmak kesmeleri için sorun değildir. bal akımı yok ise mutlaka petek kabartılacaksa şuruplama yapılmalı tüm arı dostlarıma başarılar dilerim bol ve hayırlı mahsüller.

Halil abli konunun dışında bir açıklama oldu farkındayım o taraa doğru gidiş vardı diye yazdım TABİKİ AKÜ ile kesmenin bir alakası yok ayrı dünyalar

selam arkadaşlar, akü ile petek bağlamak hem zamandan tasarruf hemde kolay ve rahat. yalnız akü ile petek bağlarken çıtaya takılan telin yapısı ve kalitesi çok önemli bu işlem için en uygun tel krom olanlardır. pıyasada ucuza satılan diğer teller yumuşak olduğu için ısındıgında çok fazla genleşmekte veşeklinibozmaktadır. birde akü ile petek bağlarken çıtanın tel takılan delikleri düzgün olması açısından mutlaka şablon ile delinmesi gerkmektedir. peteklerin kabartma esnasında kesilmesi nektar akımı ile alakalı olmsına karşın bağlama esnasında yapılan hatalarda önem arz etmektedir.bağlarken yapılan hatalardan kastım kabloile tele çok uzun süre elektirik verme telin peteğin içine yerleşirken göz ile göremediğimiz delikklerin oluşmsı sonucu arı peteğikesmektedir. hayırlı çalışmalar…

Elektrikli petek takmada taktığımız peteğin altındaki tahtaya ıslak kağıt koyarsak hem tel peteği kesmemiş hemde daha çabuk donar.

 Mrb.  arıların petek kesmesine bende bir şey eklemek istiyorum. Temel peteği çıtaya taktık kovana verilirken telli kısmın arılara doğru bakmaması lazım,telli kısmın kovanın boş kısmına doğru bakması gerekli.

Sayın erdal

Telin dışa gelme amacını yazarmısınız?

 sn. H. Basri  takılan temel peteğin  telli kısmı arılar tarafına  bakması ile bakmaması arasında bayağı far ediyor, telli kısmı dışarıya doğru baktımı temel peteği o kadar kesmiyorlar  arı ilk önce telsiz kısmı kabartıyor, ondan olsa gerek ben denemelerimde ham peteklerin bu şekilde koyulduğu zaman arıların temel peteği daha  az kemirdiğine şahit oldum, ben ve birkaç arkadaş bu şekide uyguluyoruz. Ama bu demek değildir tamamen  kesmiyor öyle bir iddiam yok, peki sizin temel petekli çıtayı kovana verme şekliniz nedir ?

Merhaba.
Sizin yöntemin tam tersini yapıyorum. Sebebi ise telin açıkta olduğu kısım kabartıldığında o çercevenin sağlamlaşması.
Arı kabartmak için asıldığında tel dışarıda olunca mum çabuk deforme oluyor.

Petek kesilmesi genellikle petek takılmasındaki özensizlikten kaynaklanıyor. Çerceve deliklerinin düzgün, ham petek gözlerinin paralel, telin gergin olması ve peteği aşırı sıcak uygulayıp inceltmemek gerek.

Bir noktada küçükte olsa bir fikrim var ancak elimde yeterli veri yok bu yüzden iddialı olamam

ben geçen sene bazı çerçevelerde teli diklemesine takmıştım yani yatay değilde çerçevenin üstünden delerek tel geçirdim ve dikkatimi çeken bu uygulamada temel petek kesilmesinin olmadığı idi

ancak dediğim gibi sadece 10 kadar çerçevede bunu deneme amaçlı yapmıştım bu yüzden evet etkilidir diye bir iddiada bulunamam ancak bu yıl çerçeve sayısını daha fazla tutarak bir deneme yapabilirim