değerli üstadlar. rize ardeşende merkezde 3-4 adet kovanım var. 1 tane kovanın arı durumu çok iyi. kat atsam şimdi olur mu? kat atma işlemi ile ilgili çok video izledim herkes ayrı ayrı işlem yapıyor.
hava durumu ortalama 10-15 derece seyrediyor. kat atma işlemi kaç derecede oluyor. kek mi yoksa şurup mu vermeliyim. değerli ustalarım aydınlatırsa çok memnun olurum. neler yapmalıyım şuanda.
kovan mevcudu 7 çerçeveyi geçtiyse sıcak bölgelerde kat atılabilir. Ancak sizin bölgeniz sisli, dumanlı, nemli, havası gündüz sıcak gece don ihtimali olabilen rüzgara açık bir vadi diye tahmin ediyorum. Böyle yerlerde daha da dikkatli olmak gerekir. Kovan mevcudu dolup taştığında yada 9-10 çerçeve olduğunda kat atılması tavsiye ediliyor.
Çünkü gündüz yer yer sıcak olsada gece arı ani soğuklarda bir araya toplanmakta sıkıntı yaşayabiliyor.
Her iki durumdada yani kat attığınız andan itibaren, üst katı ve alt katı iyice çuvalla sararak ısı izolasyonunu iyi yapmanız gerekir.
yani üst kata 1-2 çerçevede çıkarsanız, mutlaka iyice sarmanız gerekir üst katın çerçeve üstü, çerçeve yanı ve alt katın boşta kalan çerçeve üstlerini.
Allah zayiat vermesin. Arı kovan mevcuduyla yavruya kalktığında gece üşürse yavrular, yavru sökümü olur, bir nesil kaybedilir yani. Kovan gelişmesi gecikebilir.
Dikkatli olmakta fayda var. Sis varsa ve gece soğuğu oluyorsa, garantiye bağlayın işinizi. Zaten arı bu mevsimde oğul verip gitmez, erkek yok bişey yok. Sabretmekte fayda var biraz daha diye düşünüyorum.
Toprağım hoş geldin…
Arıcılık bilgin konusunda bilgimiz yok kendine bir arılık açar orada resimlerle paylaşırsan yönlendirmeler daha iyi olur.
Arılarının kadro durumu nedir bu önemli husus, elinde şişik petek varmı, durumun nedir?
Buralar biraz serin oluyor. Bende bu yüzden foruma yaz a ihtiyacı duydum. Mart ayı burda en soğuk ay. Nisanı bekleyim nisanın ilk haftası kat verme işlemini yapayım. Teşekkürler.
Sağol toprağım arılık açmaktan kastın nedir. Forumdamı açılıyor. Arıların kadro durumu hakkında bir bilgim yok ama 10 çıtada arı var. Son baharda çok iyi bakım yapmuştım havalarda iyi gitti bu sene inşallah böyle devam eder
Üyelik arılıkları var, o bölümden kendi arılığını açıyorsun yani kendi sayfanı.
Orada kovanların, arılığın la ilgili her şeyi paylaşıyorsun kafana takılan, çekindiğin bilmediğin.
Konu hakkında bilgi sahibi arkadaşlar yönlendiriyor seni.