Arılarda kimi arının fazla kimi arının az bal yapması :0

Merhaba arkadaşlar ben Gaziantepli bir arıcıyım 140 civarı kovanım var ama bu üne kadar çözemediğim bir olay var ilk defa bu gün aklıma geldi sizlere sormak bilen varsa yardımcı olun lütfen olayı anlatayım benim arılarımda 2 katlı arılarda biri balı full yapıyor yani fullüyor diğeri ise yerinde sayıyor 2 sininde çita sayısı aynı ırkları aynı anaları genç yerleri arasında 1 metre fark var yani anlayacağınız hiç bişey farklı deil bana göre acaba neden böyle oluyor cevap veren arkadaşlara şimdiden teşekkürler

Mustafa bey hoşgeldiniz,

koloni sayınızı güncelleyiniz,yaşınızıda ekleyiniz,hitap açısından.

aynı arılıkta aynı güçte koloniler,verim konusunda sizin bahsettiğiniz davranışları sergileyebilir,

koloni yönetimi burada devreye girmeli,

siz birini iyi yönetirken diğerini ihmal edebilirsiniz,

yada farklı ırk nedeniylede olabilir.

daha detaylı bilgi almak için,

ana sayfadaki koloni yönetimine bir göz gezdirin.

İlk aklıma gelen;

Bal akımında bir koloni tarlacı sayısı fazla…

Bence temel sebep bu.

Not: Her durumda eşit kabul ediyorsak.

Hiç bir koloni başka bir koloniye hiç bir zaman eşit olmaz ki verimlilikleri performansları aynı olsun.

Bu yıl zaman ve işgücünden tasaruf etmek için hedefim tüm kolonileri eşitlemekti.Nitekim bir ara (nisan ayı)hepsi eşit konuma geldi.

fakat olumsuz-olumlu hava şartları,anaların verimlilikleri,arıcı hatası,koloni içindeki parazit ve hastalıklar vs… dolayı koloniler arası eşitlik bozuldu.Bozulur da…
bu iş için profesyonel olmak lazım.

Bu nedenlerden dolayı her koloniden aynı performansı ve verimliliği beklemek yanlış olur. Diye düşünüyorum.

Genetik faktölerde önemlidir.
Sonuçta suni tohumlama yapmıyoruz,çiftleştiğinde yumurtaların hangi kalıtımsal faktörlere sahip olduğu belirli değil,
Genlerinde ki bal stoklama faktörleri,uysallık ,çoğalma eğilimleri ve hastalığa karşı korunma davranışları gibi birçok etken etkiliyecektir.

Bence tamamen yönetimle alakalı. En başta faktör bence tarlacı ve kovan içi tüketici arasındaki oran…

Tamamen irk la alakalı

Daha güçlü dediğim ve daha hızlı gelişen 20 çerçelik koloni daha yeni depolamaya başlamışken 17 çerçevelik geriden gelen koloni sırlamaya başlamış.

Benin de aklıma gelen ilk sebep akım döneminde tarlacı-bakıcı oranı.

Her arının çalıştığı alan farklı, kimisi bala daha çok eğimli, kimisi yavruya eğimli

kimisi çiçektozuna eğimli, kimide propolise, eğer arıcı arılığında iyi gözlemde bulunursa

bu farkı rahat bir şekilde görür. O zaman yapaçağı iş şu; balamı, propolisemi, çiçektozunamı,

çalışaçak önce bunu saptayıp, analarıda o doğrultuda o kolonilerden üreteçek.

Birçok arkadaş koloni yönetimi olarak değerlendirmiş ama, koloni yönetimi farklı bir şey.

Kabaoğlu balın dediği doğru, arılarımızı neye çalışaçaksak o yönde ıslah etmeliyiz.

Mustafa Bey,bütün şartların eşit olduğundan bahsetmiş.
Tarlacı durumu da aynı olması gerekmez mi? :-\

Birden cok etmen var,ama bana gore en buyuk etmen bali cok olan kovanin tarlacisi fazla ve yavrusu az olandir,bali az olan ise ana ari bir atiklik gosterip yumurtayi basar ve icerisi yavru kaynar ve bu kovanin tarlacisi azdir gelen balda yavrular tarafindan tuketilir,olay budur bence…

İbrahim abi;

Eşit kabul ettiği durumları iletisinde yazmış ancak koloni yönetiminde uygulamasını ve tarlacı bakıcı oranı eşit gibi bir durum belirtmemiş.
Benimde ilk aklıma geleni ekledim yazdığı iletiye.

Ne desek boş, tam bir muhalefetlik konu.

Nitekimde birçok kişi eklemeler yapmış ki yazılsa daha neler neler eklenebilir.

Bir taş atıldı kuyuya bende bir taş ekledim. Hepsi bu.

Afedersin iki kedi aynı gün doğursa 4 er yavru, onları bile eşitleyemezsin hep aynı oranda süt vererek. Tutki 50-80 bin arası canlıdan bahsediyoruz. Elbette eşit olamaz.

arkadaşlar bu konuya benzer bir durum da benim arıda var nisanın 20 sinde 8 çerçeveli bir kovan karniyol arı satın aldım bu gün itibariyle bu kovan 18 çerçeve kendi kovanlarım kafkas bu kovanların bazıları sıra başlamış bazıları sıtokluyor gayet güzel ama karniyolda ballıkda malisef balyok ben bunu ırkla alakalı diye düşünüyorum arkadaşlar mustafa beyin yazısına yorum yapmışlar tarlacı sayısıyla alakalı olabilrdiye ilk akla gelebilecek unsurlardan birisi bu benimkinde tarlacı mevcududa iyi uçuş tahtasına b baktığımızda uçuş diğer kovanlardan yoğun yavru uçurma hariç sanki ırkla alakası vargibi

Irkların yavru gelişimi, bal toplama, bal tüketimi, propolis toplama vs farklı olabiliyor.

Ama yukarıdaki soruda ırkların aynı olduğundan bahsedilmiş.

Benim ilk senem, gözlem yaparak, not tutarak arılarımı hangi koloniden çoğaltacağımı tespit etmeye çalışıyorum.

GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

ibrahim bey bu karniyol arısını yere ğöğe sığdıramayanlar varya ben bu kovanı deneme amaçlı almıştım durum buşekilde devam ederse ana değişimi şat olaçak galiba ustaların yazdıkları doğru her ırk heryöreye uyum sağlamıyor bunu yaşayarakta görmüş olduk

Her kase bereketli sezonlar diliyorum.

Ben ve kayın biraderim Antakya da 20 civarında kovanla amatör sabit arıcılık yapmaya çalışıyoruz. Kovanlarımızın yaklaşık yarısı Karniyol F1-F2 diğerleri ise Hatay bölge arılarından oluşuyor. Karniyol cinsi arıların mevcutları ve yavru durumları çok iyi (15-20 çerçeve) ancak yavru üstünde bal kemeri dışında bal malesef yok. Geçen yıl aynı arılardan kovan başına 20 Kg civarında bal almıştım. Bunun sebebi bana göre iklimin bu sene çok kurak olması ve bu nedenle arılar sadece yavru bakabilecek nektar bulabiliyorlar.
Diğer bölge arılarının mevcutları karniyol e göre daha az kapalı ve açık yavru miktarı (7-10 çerçeve) karniyole göre oldukça az durumda. Ancak peteklere bal serpmeye başlamış durumdalar. Henüz sırlanan bal yok. Bu arılardan geçen yıl 10-15 Kg civarında bal almıştım.
Genelleme yaparsak bal veriminin bölge florası, iklim ve ırkla ilgili olduğunu düşünüyorum.

Bitki örtüsü, iklim, arı ırkının genetik özelliklerinde yazılı olan takvim vs hepsi bal üretimini etkileyen faktörler.

Eğer arazide nektar varsa, hiç bir arı bu nektarı kovanına taşımaktan geri durmaz.

Üç aşağı beş yukarı bütün arı ırkları kovana aynı oranda nektar taşır.

Bal verimini etkileyen şey ise, arının kovana gelen nektarı nasıl kullanacağına karar vermesi.

Eğer kovan araziden gelen nektarı yavru üretimi için kullanırsa, bol miktarda arımız olur.

Tam tersine, yavruyu azaltır ve kış için nektar depolamaya başlarsa, bal verimimiz yüksek olur.

Peki, nektarı nasıl kullanacağını neye göre karar veriyor?

Bu kısmı da arının genetiğinde yazılı olan takvimle ilgili.

Arı, Haziran ayında gelen yoğun nektar akımının son şansı olduğunu, bir dahaki sezona kadar başka büyük akım olmayacağını biliyorsa, stoğa yatar.

Tam tersine, Haziran ayında gelen nektarı daha başlangıç olduğunu, ilerleyen aylarda daha büyük nektar akımları olacağını biliyorsa, bol bol yavru üretir.

Genetik takvim nasıl oluşuyor?

Yüzlerce yıl içinde aynı bölgede yaşayan arıların toplam tecrübesi bu takvime yazılıyor.

Genetik takvime kayıt, insan ömrünün yetmeyeceği kadar uzun bir zamana yayılıyor.

Nektar kaynakları kısıtlıysa, yavruyu kesen arılar daha çok bal topluyor.

Nektar kaynakları yüksek ve devamlıysa bu sefer de yavruyu maksimuma çıkartan arılar çok bal topluyor.

Bunun en güzel örneğini, İstanbul’da kestane de yaşıyoruz.

Muğla, Karniol, Trakya vs yavrucu arılar Kestane balını paso yavruya çakıyor ve Trakya’ya çok güçlü olarak giriyor.

Kafkas melezi, Anadolu yerlisi gibi arılar ise, Kestane balı akımında yavruyu minimuma düşürüp bal stoğuna başlıyor.

Trakyaya götürdüğümüzde kattan inmiş oluyor.

Arılıktaki bazı kovanlarda göze çarpacak kadar aşırı miktarda bal olmasının gözden kaçan başka bir nedeni daha var.

Yağmacılık alışkanlığı yüksek arılarda her mevsim bal çakılı oluyor :slight_smile:

Özellikle nektar akımının olmadığı dönemlerde, bir tarafta aç kalma riski olduğu için şerbetlediğiniz arılar, diğer tarafta mermer gibi bal çakılı olan arılar varsa,

İyi takip edin, klasik yağma yapan ve yağmalanan arı görürsünüz. Özellikle yağmurlu havalarda iyi izleyin. Bazı kovanlarda hiç hareket yokken, bazılarında çalışma devam eder. :slight_smile:

Üstadlara bir sorum olacak

Muğla,italyan ve karniyol arısı gibi arıların bal verimini arttırmak için bal akımı sırasında kuluçkalığı sırırlamak adına yavrulu çerçeveleri ballık kısmına arısız olarak alıp ana arı ızgarası koymak uygun olur mu? Yoksa bu durumda ana arının yumurtlama alanı azaldığından koloni oğula meyleder mi?

vahdettin abi sendeki ananin muhtemelen adi karniyol eger o ana gercekten bir almanya karniyolu olsaidi suanda bal döneminde olmasi gerekirdi .ben bizzat nevsehirde bircok karniyol diyen aricinin arisina baktim karniyolla alakasi yok .