arıları taşıma

selamlar arkadaşlar şimdi benim arıların olduğu yerden kaldırıp 15 metre diğer tarafa koymam gerekmekte.ama malesef eskiden beridir süregelen bir tez var arılara yer değiştirmek için en az (kuşbakışı)4 5 km uzağa götürüp 1 hafta 10 gün sonra koyacağınız yere getirin.şu an da da 5 km uzağa götürmek istemiyorum zira bal akışı var 5 km kuşbakışı da yoldan yapar 15 km.yani her istenen yere koyamayınca ha buraya ha şuraya derken baya uzaklaşıcak arılar ve ortam değişikliği gen değişikliği derken kayıbım olacak.aslında bir yer var rahatsız edilmeyeceğim.ama malesef kuş bakışı 1 km filan arası herkes diyorki olmaz sen gece oraya taşırsan sabah çıkınca arılar eski yerine döner bir yolu varmı bunun acaba

bunu yapmanı bende tavsiye etmem tahminen 1/3 tarlacı kaybı yaşarsın bunu telafi etmen bir haftadan fazla alır. arıcılık gerçeğini biliyorsun her şey karesiyle doğru orantılı bal akımı döneminde kayıplara çok hassasiyetle bakılmalı ki olumsuzluklar bal olarak size dönmesin. kişi ile ilgili bir sorunsa mutlaka bir ay daha ikna etmeye çalışın florayı takip edin ve devamında en az 5 km yer değişikliğine gidin derim bana göre.

selamlar kişi değilde kişilerle alaklalı ikna etmekse olanaksız gibi zira konu olan kişiler yabanclar bişey var zannediyorlar .yüzme havuzuna gidiyormuş arılar ya benimkiler olduğu nerden belli diyorum ama en yanında benim kovanlar var o nedenle kabak benim başıma patlıyor.peki şu anda tarlacı kaybı olmasın diye 5 km yada daha fazla uzaklığa götürsem bu defada mevki değişikliğinden sorun olurmu yani adaptasyon gibi.yani oraya alıştılar sonra buraya derken balı bırakıpta arılar şaşırırmı.çünki götürdükten sonra şu an duran yerin 150 metre uzağına kendi yerime geri getireceğim.

kaydırma olmaz zira değiştireceğim yer düz değil ve 15 kovan her biri ilaveye çıkalı 15 gün oldu baya baya zor

hayır kesinlikle olmaz hatta daha faydalı olur şu anada orada nasıl duruyorlar merak ediyorum en az nem %70 gece gündüz sıcaklık ortalaması 25 bu şartlarda mumları bile laçkalaşmıştır bence hemen yüksek bir yere taşı birde nasıl ilaveleri koyalı 15 gün oldu senin şimdi 3. katı doldurman lazım benim bazı kovanlarımda 1. balıklar ful doldu 2. lerde çoğu kabartıldı yarısıda dolu denebilir. birde şu oğul problemlerim olmasaydı bu yıl 15 kasa bal alırdım 10 tane bala bıraktığım kovandan.

selamlar öncelikle ben arılarımı kaybedince mayıs ayında 6 çerçeve olarak satın almak zorunda kaldım doğal olarak sezonu kaçırdım.ve geç kaldım bana arıları veren arkadaşınki daha ilaveye bile çıkamadı ben bakım ile vs vs ancak sezonu kurtarmaya çalışıyorum .neme gelince şu an elimdeki kovanlarımda gram nem olayı yok termos misali içerisi hangi derece ise orda kalıyor kovanlarımdan memnunum.ama dediğim gibi sezonu kaçırdım .ama allhın izni ile seneye daha planlı ve bakımlı olarak girecem.teşekkürler

Arıların gezdirilmesi ile gen değişikliği konusunda nasıl bir bağlantı kurdunuz?

Arılarınızı 5 km. uzaklığa götürünüz ve 15 gün sonra geri getiriniz. Bu hiçbir sıkıntı yaratmaz.

Ancak arı taşımada çok dikkat edilmesi gereken kurallar var.

Sıcak bölgede özellikle arı taşıma büyük risk.

Öncelikle ballı kolonilerin taşınmaması tavsiye edilir.

Yine de taşıyacaksanız, sabah çok erken saatlerde taşımanızı tavsiye ederim ki gece düşen sıcaklıklar peteklerin akmasını önleyebilir.

Kolonilerin kapaklarını kapatmadan bol miktarda su püskürtün kovan içine.

Ve seri bir biçimde yükleyip, varılan yerde seri bir biçimde indirilmelidir.

İndirildikten sonra duman verilerek az beklenmeli ve tekrar duman verilerek açılmalıdır.

Kovanlarda boş alan bırakılmamalı ve 2 katlı kovanlar 20 çerçeveye tamamlanmalı.

Eğer tamamlanamıyorsa, son çerçeve çivi ile sabitlenmelidir.

Üst örtü tahtası veya bezi eğer ne kullanılıyorsa alınarak, havalandırma sağlamak üzere delikli soğan çuvalı veya sinek teli ile örtülmelidir.

Ayrıca olayın resmi boyutu da var.

Arılarınızın size ait olduğuna dair köy ise muhtardan, ilçe ise İlçe Tarım Müdürlüğünden Menşei Şehadetnamesi alınmalıdır. Götüreceğiniz yer yine ilçe sınırlarınız içinde olduğundan arı konaklama belgesi ve veteriner sevk belgesi gerekmeyecektir.

selamlar
gen değişikliği bağını şu açıdan kurmuştum.çalıştığım ırklardan dolayı sıcağa yada soğuğa yada hem sıcağa hem soğuga vede nektar bol bol gelir polen sürekli vardır hava kışları bile sıcaktır vs vs vs ve ben şu anda bulunduğum bölgeye adapte olmuşken vede götüreceğim yer illaki şurası diye 5 km değil bulduğum yerin bbirisi 2 km birisi 4 km oralar olmadığı için 30 km ye gidecek ve dolasıylı bala giren arıda iklim değişecek en azından derece vs vs vs o bakımdan sormuştum.zira bu güne kadar biz hep araştırmadan aldık çıktık yola vardık indirdik soğuk demedik sıcak demedik rakımlı rakımsız demedik.birde taşırken zaten o gece tamamen arılar dönünce yada döndüğünü tahmin ettiğimiz saatte gece 22,00 23,00 gibi kapatıp hemen taşıma işlemine başlayıp 1 2saat sonrada varınca indirip biraz bekledikten sonra açıyoruz.aynı gece sıcak olmadan yapıyorduk

meraba arkadaşlar ben yeni üyeyim birazda acemiyim sizlerden bilgialmak istiyorum bazı sorularım olacak cevaplarsanız çok memnun olacağım ve sorularım::::: 1.ballığı koydum ama malesef fazla kabarmış mum yok süzme makinesi olan bi arkadaşımdan kabarmış petek aldım bunu kolonime nasıl koyacağım::1.sorum bu 2 tane oğul aldım bu oğullara 7 ay oldu mum kabarma mevsimi bittiği için ne zamana kadar şerbet vermem gerekiyor şerbet verirsem petek kabartırmı buda 2.sorum

arkadaşlar cvp vercek yokmu???

taner konu başka sen araya giriyorsun diyorsun ki ben ballığa çıta koydum

cevap veren varmı

bu konunun yeri bence burası değil

yeni konu aç derim ben hangi konuysa başlıklara bak o bölümde yeni konu aç