ARILARIMI AŞAĞIDAKİ RESİMLERDEKİ GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ KAYIP VERİYOR AMA ARILARIMI KIŞ HAZIRLIĞINI TAM OLARAK YAPMAMA RAĞMEN ARILARDA HER GEÇEN GÜN ZAHİYAT VERİYORUM NEDENİN BİLEN VARMI ACABA
http://img6.imageshack.us/img6/2834/grnt024uk2.jpg
Fotoğraflarda görülenlerin benzeri şekilde bende bir kolonimi kaybettim.Ana arı genç, arı mevcudu yetrli, varrova ilaçlaması yapılmış,yeteri kadar bal bırakılmış buna rağmen kış paketlemesi yapılırken her ihtimle karşı yarım kilogram kek konulmuş,nem oluşumuna karşı tedbir alınmış olmasına rağmen maalesef kolonimi kaybetmiş bulunmaktayım.Yaptığım incelemede yukarıda tedbirini aldığımız hususların ihmalinden kaynaklanan bir durumun olmadığını gördüm. Ancak soğuk hava akımına maruz kalarak kış salkımının bozulmuş olabileceği ihtimalini güçlü bulmaktayım.Bundan da emin değilim.Bu konuda tecrübesi olan arkadaşların paylaşımları sorunun netleşmesinde ve çözümün üretilmesinde yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.
Eger ari mevcudu iyi ise, yagmur , rutubet almiyor, kovan icinde hava sirkilasyonu varsa , soguk ariya hic bir sey yapmiyor, ari ne kadar da insanlarla ic ice olan bir hayvan olsada sonucta yinede yabani ve dogal sartlarda yasamak isteyen bir canlidir. O yüzden soguk belli kosullardan sonra tesir etmiyor. Ari kendini koruyor fazla gida tüketir ama yinede yasamina devam eder.
Benim acizane fikrim bu ölümler soguktan deyildir.
Saygilarimla.
balsever mustafa
Almanya
Bana kalırsa yavru çürüklüğü olabilir zira bu sene ilk baharın soğuk geçmesindenmidir bilmem ama batı karadenizde bu hastalık yaygın.Kapalı yavrulara bir bak üstlrindeki sırlar çökmüş mü delik varmı yavru gözlerinde sonrada bir çöple bak içinde yavru varmı varsa dudumu ne resimle herşey anlaşılmaz.bunlar varsa en yakın tarım il ilçe müdürlüğüne bir çıtayla baş vur.
Salkım halindeki arı çerçeve kenarındaki baldan ziyade bal kemerindeki ballardan yer. Bu resimler açlık ile ilgili. Arı hava soğuk olduğunda çerçeve kenarlarındaki bala ulaşamadığından yukarıya doğru hareket eder. Bu durumda da yukarı yönünde balın kalmadığını ve açlığın en büyük belirtisi olan kafayı peteğe sokup kalma durumunun olduğu görülüyor.
NOT:KIŞA GİRERKEN ARIYA İSTERSENİZ ÜÇ TAM ÇITA BAL VERİN. EĞER BAL KEMERİ OLUŞMAMIŞSA ARILARIN AÇLIKTAN ÖLECEĞİNİ GÖREBİLİRSİNİZ. BURADA ÖNEMLİ OLAN ÇERÇEVELERE İLE SIKIŞTIRILMIŞ BİR KOLONİYE EN AZ 5 PARMAK KALINLIĞINDA BAL KEMERİ YAPTIRABİLMEKTİR.
çok güzel bir tesbit ancak tamamen sönmüş bir koloninin yağmalanan görüntüleride olabilir!
esasında en iyi doldurulmuş polensiz çerçevelerinizi ortadaki 4lüye koyun gözünüz arkada kalmasın ben hiç arı kışlatmadan ilk kışlatmamı yaptım bu şekilde yaptım hatta yanlara kabartılacak çerçeve bile koymuştum bölme tahsası koyulmayacak kolonilere 16 kovandan 14 kovan yaza çıktı birinin anası olmadığı için zayıflara dağıttım ne kek verdim ne başka birşey. sadece neme karşı önlem aldım okadar da değil söylentilere göre bulunduğumuz yer son yılların en soğuk ve yağışlı kışını geçirmişti.
Bildiğim kadarıyla, bunlar yavru çürüklüğü olmuş. Arı mevcudu az olduğu için kurtulma şansı çok az. Yapılacak işler. 1. Üzerinde yumurta, kurtcuk ve kapalı göz bulunan tüm petekleri alın, odun niyetine sobada yakabilirsiniz. 2. Ballı ve polenli petek varsa, temiz bir kovana koyun, arıların tamamını bu kovana boşaltın. 3. Şurup beslemesi yapın, giriş deliğini bir arı girecek kadar daraltın. 4. iki gün sonra kapalı gözlü (arının basabileceği kadar) bir peteği kovana iki çıtanın arasına koyun. Arı mevcudu çok azalmamışsa %90 kurtulur.