Arılarımın cinsi

Merhaba Arıcı Dostlarım bende bir arı sevdalısıyım 2008 yılında kursa gidip sertifikamı aldım fakat işlerimin yogunlugu nedeniyle bir türlü arıcılıga baslayamamıstım taki 2010 mayıs ayında bahcemize gelen bir ogul sayesinde arıcılıga ilk adımı attım.Benim Değerli ustalarımıza bir sorum var.Zaman zaman arkadaşımın arılıgına gidip burada pratik yapma sansım oluyordu pratik yaparken haliyle bir kaç arı sokuyordu sadece soktugu yer birazcık kızarıp birazcık şişip 2-3 saat sonra geçiyordu,Fakat Resimlerinide gönderdiğim kendi arılarım sokutgu zaman acayip şişiyor şişliğide 3-4 gün de gidiyor ilaçla Benim sorum acaba bu arının cinsi konusunda bilgili olan varmı birde arıdan arıya zehiri farkedermi? teşekkürler

http://img176.imageshack.us/img176/1474/img0696y.jpg

http://img683.imageshack.us/img683/1566/img0816rk.jpg

http://img375.imageshack.us/img375/5976/img0817f.jpg

http://img541.imageshack.us/img541/2108/img0821n.jpg

Bayağı güzel çıkmışlar,ama resmin tarihi eski,yeni çekilmiş bir resim olursa belki yorum yapılabilir.

Arı bu,kendini savunacak.İşe başlamadan yapılacak iş planmalı.Hazırlık tam olmalı.Aşırı duman,arı ezme,fazla oyalanmabunlar arıyı kızdırır her halde.

bu fotoğraftaki arıdan bendede bir adet koloni var. köyümden uzaktaki bir ağaçta oğul olarak bulmuştum. şimdi bende merak ettim eğerki büyüklerimiz biliyorlarsa ve cevaplarlarsa sevinirim…

Fotoğraf ile ırk tahmini çok zor…

Ancak işçi arıların homojen oluşları çok güzel…

Soğuk iklim ırklarından birisi olduğunu söylemek mümkün işçi arılara bakarak…

Ancak arıların zehir keselerindeki zehir, beslenmeleri ile alakalı olarak ve mevsimsel olarak değişik etkiler gösterebiliyor bizlerde de…

Baharda belki de çok arı soktuğundan alışıyoruz.

eski derken daha 1 ay bile olmadı çekeli bana göre yeni, sayılır

Sn trafix kardeşim,resimden ırk tahmini,Halil Bey’in de dediği gibi,resme bakarak anlaşılmaz.

Benimkisi,espri mahiyetinde söylenmiş bir şeydi.

Ayrıca arıların ırklarına göre zehir oranı belki değişkenlik gösterebilir,fakat bu konuda yapılan bir araştırma varmı bilmiyorum,sadece,genç işçi arıların zehir oranının yüksek,yaşlı arıların düşük olduğunu biliyorum.

Genç arılar tarafından sokulduğunda acısı da etkisi de fazla oluyor,sana kuvvetli olanlar tasadüf etmiş olabilir,o yüzden farklı hissetmiş olabilirsin.

Selamlar.

Mehmet Abi,

Konuyla ilgili ben de herhangi bir araştırma duymadım.

Fakat gece sokunca daha çok can yakıyor. :slight_smile:

Bakım esnasında sokulan iğneleri sakince yerinden çıkarıp işime devam edebiliyorum. Fakat gece taşıma esnasında bir arı sokarsa resmen yerlerde zıplıyorum gözümden yaş geliyor.

Benim izlenimim şu yönde.

Arının asabiyetine göre iğneyi batırma oranı fazla. Bazı arı iğneyi hemen yüzeyde bırakıyor, derine gitmediği için zehir zerki azalıyor.

Fakat bazı arı da, amiyane tabiriyle igneyi köklüyor. Özellikle gece taşıma esnasında çok sinirli olduğundan, elbisenin üzerinden bile epey derine saplıyor.

Ben farklı acı hissedilmesini, iğneyi saplama derinliğine bağlıyorum.

Murat bey,

Yaban hayatında yaşayan,farklı türler arasında değişik zehire ve etkiye sahip canlılar mevcut.

Karada yaşıyan,yılan,akrep gibi,denizde de yaşayan farklı türde yılan ve balık cinsleri var,bunların içersinde soktuğu zaman dayanılmaz ağrı veren,felç eden ve öldüren türler var.

Her türün farklı cinsleri farklı zehir etkisine sahip olduğuna göre,arılarda da farklılıklar olabilir,araştırılması gerekir,sanırım.

Kovanların arasındaki otları çim biçmeyle biçerken önce körükle sıra aralarını dumana boğuyorum,buna rağmen benim kuzu gibi arılarım canavara dönüşüyor,eldivenden elbisenin üstünden iğneyi basıyor.

Helede ayak bilekleri,eklem yerleri ve sinir uçlarına gelmişse,etki çifte kavrulmuş,oluyor.

Kovanı gündüz normal saatlerde actıgnızda ters hareketinzde sokucam diye uyardıgnı farketmişsinzdir,bunlar bakıcı arılardır.GENÇ arı uyarmıyor ve daha çok can yakıyor, sertler.gündüz kovan acarken o anı yaşamadığı için direk savunmaya geçer.ırklarda değişir sanırım…

Murat abi, gece sizi hoplatan ve ağlatanlar yaşlı arılar olmasın…

Gündüz kıdemliler tarlada olduğundan gençler doğru dürüst beceremiyorlar sokma davranışını. :smiley:

Doğru olabilir… Yaş farkı ile iğneleme becerisi farklılıkları olması da doğal.

Benim şahsi izlenimim, gençlerin zehiri az yaşlılarınki çok, bu yüzden acıtmaları farklı şeklinde değil.

Duyulan acının doğrudan iğneyi saplama beceresiyle orantılı olduğunu düşünüyorum.

Genç olması muhtemel bazı arılar soktuğunda zehir kesesi deriden uzakta kalıyor. El hareketiyle alınabiliyor.

Bazı sokmalarda ise zehir kesesi de neredeyse deriye girme aşamasına geliyor. İğneyi bu durumda elinizle alamıyorsunuz, birşeyle kazımak gerekiyor. Böyle sokmalarda insanı zıplatıyor. Hele bir de parmak ucuna denkgelmişse.

Kovan bakımı sokmalarında genç arıların, gece sokmalarında ise tarlacıların olması, duyulan acı farkının bundan kaynaklanması akla oldukça yatkın.

işçi arıların görünüşü karniyola benziyor ancak ana arı karniyol arıya benzemiyor bir yerde resmini görmüştüm bucfast ana arıya benziyor anası şimdi anası bucfast kızları neden karniyol olsun diyenler olabilir bucfastın işçisini hiç görmedim ondan dolayı onun işçisine benziyomu bilemem ama güzel bir arıya benziyo hayırlı olur inşallah

Arıların soktuğunda farklı acı hissetmemiz nereden sokulduğumuza da bağlı değil mi?
Bu güne kadar farklı yarlerimden birçok defa sokuldum , bu gün de ilk defa göz kapağımdan sokuldum hiç bu kadar canım yanmamıştı.

Vucüt sinırlerinede bağlı olması gerekir. Parmak uçları,göz, burun gibi. Önce iğne etkisi, sonra arı zehirinin yayılması. Maske takmıyormusunuz. Çalışma tarzı ve sükünette önemli. Birde körük dumanı. Geçmiş olsun.

Selamlar, bildiğim kadarıyla damardan sokunca bir de en acı veren kulak içi olması lazım saygılar…

Tırnak arasını unutmayın çok fena…