Arıların Dalak Rengi

merhabalar herkese, değişik zamanlarda arılarla ilgilenirken dalak rengi dikkatimi çekti; bazen bakıyorsunuzki dalaklar bembeyaz bazen yeni dalak çok koyu renk alıyor, bu hususu gözlemleyen arkadaşlar oldumu acaba.

Lütfen şu linke bakınız:
https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=8968.0

afedersiniz peteğin yanına bazen dalak indiriyor, bu dalağın rengi bazen beyaz, bazen koyu renkli oluyor, ben bizim arıcıların yorumlarını dinledim; diyorlarki nektar akımı zayıf ve düzensiz ise indirilen dalak koyu, nektar akışı düzenli ve kuvvetliyse eğer bembeyaz dalak indirir derler, bu hususu gözlemleme fırsatı buldunuzmu diye sormak istedim.
kolaylıklar dilerim.

Geçen yıl ilkbaharda çok hırçın olan 6 çıtalık kovana hiç bir müdahalede bulunadım.
Geçen hafta bir bakalım dedik.
yapılan kontrolde 6 çıtadan kalan boşluğu komple doğal petek örüp balla doldurup sırlamış. Peteklerin rengi çıtalardan uzaklaştıkça daha açık renkteydi.
Peteğin rengi birazda arının yaru çıkarması ile alakalı.

Nektar akışı iyiyse, gelen nektar genç arılar tarafından kullanılarak yeni mum üretiliyor, bu da haliyle beyaz renkli oluyor. Dışarıdan gelen nektar yeterli değilse arılar buldukları eski peteklerden, kovan içindeki eski mumlardan vs. yararlanarak petek ördüklerinden bu da haliyle koyu renkli oluyor sanıyorum.