ARILARIN KENDİ DOĞAL YOLLA YAPTIKLARI GÖZLERE NEDEN ANA ARI DÖLSÜZ YUMURTA ATAR?

Merhaba hocalar,arkadaşlar.

Bir soru sormak istiyorum.Bunu her zaman merak etmişim ama bi cevabını bulamamışım.

Burdan sizlerle paylaşmak ve cevabını bulmaya çalışmak istiyorum.

Konu:Ana arıya boş mumsuz çerçive verince arılar onu hörmeye başlarlar yada yemlik kabının alt kısmında ve başka yerlerde arılar terafından doğal yolla hörülmüş mum.Bu gözcüklere hem ana arı tarafından erkek arı yumurtası burakıldığı gözlemleniyor.Peki bu neden böyle??Neden arılar kendileri yaptıkları petek gozleri ölçüleri standart olmadigindanmi yoksa baska bir sebeb var?

Bilgileriniz icin teşekkür ederim.

Sayın Nebi:

Arının yaptığı ister erkek arı, ister işçi arı gözü olsun, hepsi standart ölçülerdedir.

Kovana işçi arı gözü ölçülerine uygun hazır petek verip, işçi arı gözü yaptırmaya yönlendirriz.

Arılar kendi haline bırakılsa mevsime göre dengeli bir şekilde petek işler.

Erkek arı gözü daha çok ana arı yaşlanınca yeterli döl kalmayınca olur.
Oğul verme gereğini duyan kovanda da daha çok erkek arı gözü bulunur.
Bal özü akımı başlayınca hızla petek örme gereğini duyarlar ve erkek gözü işlerler, bunu daha çokta petek takılmayan yerlerde işlerler.

Bal özü akımının az olduğu zamanlarda şerbetlik altına işlenen peteklerin birazı da işçi arı gözüdür.

Kara kovan petekli balı denilip satılan balların en belirgin özelliği çoğunun erkek arı gözü olmasıdır.

Normal gelişim gösteren bir koloninin kovanında yeterince kabartılmış petek ve temel petekli çerçeve vardır. Bu peteklerdeki gözler genellikle işçi arı gözüdür…

Balözü akımı hızlanırsa ya da kovanda temel petekli çerçeve yetersiz kalırsa arılar kendi peteklerini örmek zorunda kalırlar.

Olayı tersinden ele alalım…
Arıların petek ördükleri sırada kovanda yeterince işçi gözü ve işçi arı vardır; buna karşın erkek arı sayısı azdır.

Bu durumda, iki nedenle ‘‘büyük gözlü petek’’ örerler:

• Balözü akımı hızlandığında gözlerin büyük olması petek örmeyi kolaylaştırır. (Büyük gözlerin bazıları erkek arı gözü olarak kullanılmaya bile uygun olmayacak kadar derin olurlar; sadece bal depolamak için kullanılırlar.)
  • Kovanda erkek arı hücresi biçiminde örülmüş petek gözü azdır ve koloninin erkek arı da üretmesi gerekmektedir… Fırsat yakalamışken, uygun sayıya ulaşana kadar, erkek arı üretmeye çalışacaktır.

Sayın Öğretmenim’in belirttiği gibi,
arıları doğal ve normal gelişime bırakacak olursak,
kovandaki tüm petekleri kendileri örse bile
peteklerdeki erkek göz sayısı ve oranı düşük, uyumlu, yani dengeli olacaktır.

Not:
Anaarı küçük gözlere işçi arı olacak olan yumurtaları, büyük gözlere ise erkek arı olacak olan yumurtaları bırakır. Bu seçimi yaparken petek gözlerinin doğallığına, yapaylığına aldırış etmez; kalitesi ve büyüklüğüyle ilgilenir.

Teşekkür ederim Murat,Cahit hocam.Ellerinize sağlık.Artık soruya cevab bulmuş oldum sayenizde. :slight_smile:

Arı bir no cıtayı ve son cıtayı depo olarak algıladıgı için büyük olarak örmektedir.Ana arıda bu bölgeye geldiginde büyük göze dölsüz yumurta bırakmatadır. Koloni yönetiminde arıya neden sodan bir öne cıta verdigimiz daha iyi anlaşılabilir.Daha ilginci ana arı çanağa geldiginde neden döllü yumuta bırakır da dölsüz bırakmaz buna henüz cevap bulamadım .Arıyı daha iyi anladıgımızda bununda cevabını bulacagımızı umuyorum.

Çanak kasete yerleştirince, kasetin gözü çanağın içine giriyor. Böylece kaset gözünün çapına göre yumurta atılıyor.

Benim merak ettiğimde, karakovanda petek gözleriyle ilgili meseleydi. Hep erkek arı nasıl çıkmaz diye merak ediyordum.

adem bey selamlar ;

çanak ne demek kaset ne demek bunu anlamadım açıklar mısınız ?

Kaset ve çanak, ana arı üretim setinin parçalarıdır.

Çanak, şeffaf kahverengi malzeme olup, ana arı yüksüğünün başlangıç yeridir. İçine birinci gün larva transferi yapılır.

Kaset, içinde delikler olan beyaz kutudur, dışında şeffaf kapak vardır. Deliklerin içine çanaklar takılır. Şeffaf kapak, ana arı ızgarası gibidir, ana arının geçişini engeller ama işçi arılar geçebilir. Kasetin içine ana arı hapsedilir, ana arı çanakların içine yumurtlatılır.

Birinci gün larva görülünce çanaklar alınır, çerçeveye monteli çanak tutucuya takılıp, ana arı memesi başlatan koloniye verilir. (Yumurtalar işçi arılar tarafından taşındığı için larva görmek zor. Ana arı üretiminde için Miller yöntemini tavsiye ederim).