arıların oğullama süreci

arkadaşlar meraba arılar oğul verdiği zaman güçlü ise her 6 günde bir oğul veririmiş bu doğru mudur?teşekkürler

ilk çıkan oğula birinci oğul denir.Birinci oğuldan 7-8 gün sonra 2.oğul ve aile kuvvetli ise ikinci oğuldan 3-5 gün sonrada 3’ücü ve hatta yine 2-3 gün ara ile 4’üncü 5’inci oğullar çıkabilir ama bana bir oğul yeter dersen kovanda olan memeleri imha edebilirsin kolay gelsin

Sonuçta da çok güzel yalancı analı bir koloniniz olur.

DOĞRU HEPSİNİ KESMEYECEKSİN

peki kaçtanesi bırakmamız gerek

Kaç tanesini bırakmak gerek derken…

İlk oğul çıktıktan sonra 2 adet meme bırakmak uygun gözüküyor.

Sayın halil bilen arkadaşım.15 çıtalık arım 17 mayısta oğul verdi.Oğul 3 çıta.3-5 gün sonra yine oğul verecek.Kovan zayıflamasın diye 2.çıkacak oğulu yeni peteklerle yeni kovana alıp,eski kovanın yerine koyacağım.Eski kovandaki ana gözlerinin hepsini bozar ve yeni kovanın üzerine katacağım .Kısacası arım iki oğulda kalmış olacak ama güçlü olrak.Eski arıcılar olur diyor. nedersiniz.

LÜTVEN bilmedigimiz konularda yanlış bilgi vermeyelim ilk ogulu aldıktan sonra bütün ana memelerini imha ederseniz o arı yok olmak zorunda kalır yani yalacıya kaçar ve sonunda yok olur çünkü ilk ogul çıktıgında kovanda ana yok ana memelirini imha edrseniz ne olacak arı yok olacak dimi eger ikinci ve sonraki ogulları istemiyorsak 2 adet en büyük ve üzeri pıtıraklı ana memesi bırakıyorız ve ilk çıkan ogulu ogul çıkartan arının yerine koyyoruz burdaki maksat tarlacı arılar zayıf olan ogullu kovana girsin ve daha güçlü olsun diger ogul çıkartan kovan ise biraz zayıflasın ki ogul çıkarmaktan vaz geçsin olay budur saygılar

sayın meh bil

bu kadar uğraşmaya arıyı zorlamaya ne gerek var bir tane meme bırak

ana çıksın kovanın güçlü kalsın

tamam olur senin dediğinde olur ama ana yı kafesliceksin yok koku vereceksin

yani bir sürü iş olacak birleştirirken oğul o kavandan ayrıldımı koku da değişicek

eski kovandakiler anayı kesme ihtimal, var yada hiç öle uğraşma

arıyı böl memeleri ikissine taksim et olsun

sayın meh-bil.dediğiniz şekil olur ama şu şekil yaparsanız olur.kendi uygulamam.

birinci oğul gitti.

ikinci oğul çıkınca kovandaki arıları oğulun içine çırpın veya kovanda nekadar açık yumurtalı çerçeve varsa onları memeleri temizleyip diğer arılara aktar.

açık yumurta kalmasın.

oğulu yeni bir kovana koyup çıktığı kovanın yerine koyun.o kovanın arılarını bu oğulun içine aktarın.

kapalı yumurtanın zararı olmaz.bu kovandada memeleri temizleyin.oğulun anası yeter.meme bırakırsanız anayı kırabilir.yada tekrar oğula gider.

arınız ikinci oğul çıkmadan önceki mevcuduyla kalır.eksilen diğer kovanlara aktardığın yumurtalar olur.ama bunun da rahatı yerinde olur.

17 Mayıs’ta çıkan ilk oğul mu?

17 mayısta değil 23 mayıstı pardon yanlış oldu çıkan ilk oğul.anlatmk istediğim şey tamamen Sayın Ahmet 51 in anlattığı gibidir.yalnız sadece bey gözlerini bozuyoruz ve çıkılanı çıkana katıyoruz hemen 1 saat içinde başka bir işlem yok.birde şunu sorayım.Bugün 14.gün oldu başka bir kovanım oğul vereli fakat kovanın önünde ölü ana arı görünce kovana baktım hiç günlük yumurta yok.ve başka beyde yok.yalancı ana gibi seyrek ve çift yumurtlama da yok.Bende ne yaptım oğul verecek olan diğer kovandan ana gözü kapanmış üzerinde iki adet ana gözlü bir çıtayı koydum SONUÇ ne olur.

oğulun önündemi ölü ana var yoksa oğul çıkan kovanın önündemi.oğulun önünde ise içini iyi kontrol etmek gerekir.ana varmı yokmu.yeni oğul veren kovandaki analardan biri kaymış olabilir.
oğul veren kovanın önünde ise…

oğul işi bitmiş olabilir.
beğenmedikleri anaları temizleyebilir.
yada isyan çıkartmış olabilir.

bu arının içinde ana yoksa uygulamanız normaldir.artık bekleyin.

arkadaşlar normalde arılar oğula meyletmekten ne zaman vaz geçerler yani artık oğul atmayacağı dönem nektar akımının başladığı ve yoğun nektarın gelmeye başladığı dönemmidir. yoksa şartların oluştuğu her dönem oğula meyleder oğul atarmı? teşekkürler

1 Beğeni

Adem Bey, sorunuzun cevabını biliyorsunuz ve emin olmak istiyorsunuz. genel karakterisitik özellik sizin söylediğiniz gibi. Nektar dönemi sonu itibariyle oğul meselesi biter. Kayseri Çorum çok ciddi bölgesel bir farklılık yok. Bizde temmuz on beşinden sonra oğul görülmez. Ama ben Eylülde dalda oğul gördüm.
Tabi bu bir istisna. Ve tahmin ediyorum ana yenileyen bir koloninin fazla meme yapmasından kaynaklanan bir oğuldu. Koloni bize ait olmadığı ve nereden geldiğini bilmediğimiz için kovanını inceleme şansımız olmadı. yalnızca eylülde dalda oğul görmenin şaşkınlığını yaşadık.