Arıların üst üste binmesi

İyi günler. geçen hafta 3 çerçeve kapalı yavrulu arı böldüm, arılık içine koydum. 3 gün sonra ana arı verdim. Anayı koyarken uçurdum, kaçırdım :-[
Sorun 1
Arılar bir kaç parça halinde çoğunluk salkım gibi üst üste
Peteklerde bal yok diye besledim, Üzerlerine şerbet püskürttüm(ama hızlı bir şekilde kovan önü kalabalıklaştı), küçük parça kek koydum. ama çoğunluğu yine aynı durumda.

sorun 2
bölmeyi yapalı hemen hemen 6 gün oldu. kapalı yavruların çoğu çıktı ama bölüm bölüm çıkamayan, çıkarılamayan arılar var canlı petek gözlerinde. Sanırım salkım gibi durduklarından gerekli kuluçka sıcaklığı oluşmadı.

Ben de bu petekleri aldım güçlü koloniye arıları silkeledim verdim. yerine temiz kabarmış petek verdim. bu sefer kapalı yavru alanı sadece el ayası kadar.

sorun 3

verirken çok dikkat etmedim. dün vermiştim. petekteki yavru alanı etrafında yeni bir sürü yumurta gördüm bugün. Ama ana arıyı bu salkımlar yüzünden göremedim ya da gitti giden. Acaba bu koloni yalancı anaya mı gitti? ama her gözde muntazam 1 yumurta var ve sadece çerçevenin birinde. Ve 3 olan çerçeveyi 2 ye düşürdüm sıkıştırmak amacı ile.

Sorun 4

Bu kovanın önü arı dolu. Ben de yağma oluyor diye sadece 1 arı geçecek kadar küçülttüm giriş deliğini ama gözlemlerime göre giriş çıkışta kavga eden birbirine sarılıp düşen arı sadece 1-2 adet oda çok kısa sürede değil. Bu kovanı açtığımda bana göre fazla arı var ve mesela koyduğum keke öyle bir saldırmışlar ki altta kalan arıları keke gömmüşler. kendim çıkarttım.

Şimdi abilerim ve ustalarım ben bu işi baya bir çorba edip içinden çıkamadığım bir hale getirdim galiba. sorunlarımı anlatmaya çalıştım, anlatabilmişimdir inş. Bana birçok akıl lazım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Ana arıyı kaçırdıktan sonra arılar uyuşuk diye şerbette sıktım arıların üzerine. Hem de dedim petek gözlerini temizlerler diye. Kovan önü kalabalıklaşınca 3 çerçeveyi de dışarı çıkardım. Arıları kovana silkeledim. Çerveleri dışarı koydum. Sonra bu arı bunun üstesinden gelemez diye aldım güçlü 2 katlı kovana verdim. Sonra da bahsettiğim yeni çerçeveleri verdim. üzerine de yağma olmasın diye kek ve buzdolabı poşetinde şurup verdim. Bugün baktım ama her şey aynı gibi. Arıların çoğu salkım gibi uyuşuk. Dün verdiğim kek ve şerbet bitmiş sayılır. Ama kovandaki arılar mı yedi dışarıdan mı gelip yediler çözemedim

Merhaba Fatih senin sorular karışık anladıklarında cevap veriyorum bölmeye 3 gün sonra ana vermeye çalışmışsın oda uçmuş peki anayı vermeden meme temizliği yaptınmı gelelim uyku halindeki arılara genelde bu oğul belirtisi kovan içindeki oğla gidecek arılar çalışmazlar uyuşuk kümelenmiş şekilde beklerler, şerbet püskürtme meselesine gelince yapılmaz ,sadece aksam ezanı öncesinde yapılabilir ,neden? Yeni oluşturulmuş koloninin düzeni olusmaştır ,kapıdaki nöbet listesi,suya gideceklerin polene gideceklerin anaya bakacakların görev dağılımı beli değildir.

6 gun once boldum. 3 gun once kutuda hazir ana verdim. Dun de kekin onune arilar sikismis diye kendim salmaya calisirken kovanin icine silkelememe rağmen kovanin bos yerinde uctu. Bir yere konmadan kacirdim. Meme fln hicbirsey yoktu icinde.

Neden 3 gün sonra , bölmeyi yaparsın birkaç saat içinde arılar kovan içinde ana olmadığını farkder sende buyurun sizin yeni anamız dersin onlarda hoşgeldin der elini öperler lütfen birşey yapmadan önce ya danışın yada bir arıcıdan ders alın

Benimkiler asiri hircin yerli ari. Ayrica analari aldigim arici söyledi. Forumda hemen verin diye de bisey yazmiyor. Bi kac gun anasiz kalsin hatta 10 gun kalsin diyen de var. Kime danisalim? Yazanlari okumak işe yaramiyor o zaman. Verdigim arida karniyol. Simdi bu durumu nasil kurtaralim olan oldu

Ayrıca 6 bölme yaptım. Verdiğim çevrelerde anaları memesi vardı. Birisi kendi anasını cıkarttı. Ona hazırana veresin. 5 tanesi de hazır ana verdim. Analarıverirken Meme temizliği yaarakverdim. 5 bölme yolunda. Sadece bu bölme de işler çorba oldu. Denemeden hata yapmadan nasıl öğreneceğim.

Fatih benim arılarda yerli İngiliz italyan Arap hiçbiri yok anaları kendim üretiyorum ,dün siteye yeni üye olan Sungur arılıma eğitime geldi + iki yeni öğrenci hepside astronot gibi giyindiler ben kısa kollu ,dört saate yakın eğtim verdim hiç kimseyi arı sokmadı, bugün iki öğrencim eğtim vermem için kendi arıliklarına davet ettiler ,neyse selam verdik güzel semaver çayımızı içtik işe koyulduk tabi yine kıyafetleri giydiler maske sayısı eksik olunca ben yine kısa kollu kaldım usta bizim arılar çok hırçın seni yerler dediler iki saat etinin sonunda beni arılar yemedi tabi onlarıda usta sen bu arılara ne yaptın dediler hiç birşey yapmadım Fatih sadece sakın çalışıp körüğü kullanması gereken şekilde kullandım

Rıdvan abi hırçınlık konusuna bişey diyemeyeceğim. İllaki fark vardır eden ele. Şu kovanı, özellikle de bu miskin arıları tekrar nasıl canlandırırım.
İsmail beyin bir videosunda arıyı yalancı oğul gibi kovanın önüne silkince oğula gitmekten vazgeçtiğini söylüyordu. Sizin dediğiniz doğruysa yani oğula meyletti, yarıda kaldıysa, ben de bunları kovanın önüne silkelesem kendileri içeri girse miskinlik geçer mi? Öncelik içerde ana var mı yok mu onu mu bulmalıyım. Beslemeye nasıl bir yön vermeliyim?
Ya da kendi haline mi terkedeyim? Birleştirmeliyim? Bu sorulara cevap bulamadım. Ne yapayım

Fatih sen önce kovanda ana arı olup olmağı nı tespit etmen gerekiyor daha sonraki soruları hep birlikte çözeriz.

Tamam. Yarın bakarım. Hepsi salkım gibi. İçlerinden şansım yaver giderse bulurum. Ya da beze silkelerim en son çare.teşekkürederim