arılı çerçeveleri direk birleştirmek

Slmlar yeni konu acmayacaktim ama mecbur kaldım.cuma aksamı kontrolde 6 çerçeveli arının anasının olduğunu fakat hiç kapalı yada açık yavru olmadığını fark ettim.
İyice baktım bal ve polen dışında bir şeyyoktu anasını imha ettim. Ve 2 çerçevenin tam ortasında serçe parmağı büyüklüğünde yüzük vardı .imha ettim.en küçük yüzük oluşumunu bile bozdum.
Sonra
4 çerçeveli anası ssağlam kapalı açık ve yeni yumurtası bol olan arı ile birleştirdim araya tek kat gazete derdim delikler deldim.koku falan hicbir şey koymadım.
Cumartesi kontrol ettim polenlerin üzerine bile yüzük yapmışlar bozdum kapattım.ankaraya döndüm.
Arılar yaylada teyzemlerin bbahçesinde .bugün teyze oğlum aradı
Kurbanları mamağa getirecek mis .20 gün yokum arılarla kimse ilgilenmez diye
Gazeteyi kaldirip çerçeveleri aşağıya koyup sıkıştırıp ankaraya gelmiş.
Aradım kavga ettik ama iş işten geçmiş.
Sizce kaynaşmışmıdır.anasız olan 6 analı olan 4 çerçeveli ve kovanlarını arasında 30cm vardı.anaya zarar verirlermi köye gitme ihtimalim yok 15 gün sonra iznim var.canım çok sıkıldı .
Anasız olan anayı kabul etme olasılığı ne kadar.yonca kekik ve ismini bilmediğim sarı çiçekli bir ot var bal polen gelişi güzel .o kovanı unutimmi artık.ana arının cinsini bilmiyorum .öldürdüğüm ana arı kafkas kırmasıydı

böyle bir durumda yapılması gerekenler ile yapılmaması gerekenler yer değişmiş gibi geldi bana

ana arı neden yumurta atmaz, şimdiye kadar yumurtlayıp sonra kesmiş ise yumurtayı,
suç anada değil arıcıda, içerde üreme için gerekli ortam varsa en kötü ana bile yumurtlar en azından erkek yumurta atar, bal polen blokeli olabilir hiç bal polen olmaya bilir, bal polen var diyorsunuz,ozaman blokeye dikkat etmek lazımdı, yada yeni ana değiştirmiş, veya anaya bişi olmuş yeni ana çıkarmış, mevcut ana yumurtlamaya başlamamıştı,

bana göre anaya yazık olmuş vesselam,

gelelim birleştirmeye ,
eğer mevcut analı kovan nufusu, ona ilave edilecek koloniden az ise
ana arı mutlaka kafese alınmalı, aksi durumda ana arı yüksek risk altında
kesme itimali yüksekti.

ne yapılmalıydı

1. yumurtlamayan ananın kovanındaki arının basmadığı boş çerçeveler alınıp, bölme tahtasıyla alan daratılır iki tur şuruplama yapılıp yumurtlaması sağlanırdı,

2. eğer bloke durum varsa ballı çerçevenin bir-ikisi alınıp yerine kabarmış boş çerçeve verilebilirdi

3. hazır ana temin edililip gene güzel besleme ile kabul ettirilebilirdi

bütün bunlar olmadı diyelim birleştirilecek,
ana arı kafese alınır, tek katta gene araya gazate konup diğer çerçeveler meme kontrolü yapılıp dizilir ana arı kafesle verilip kapatılır ve beslemeye tabi tutulurdu,

yanlız durumun bana ters gelen ve anlaşılması zor olan kısmı şurası

Cumartesi kontrol ettim polenlerin üzerine bile yüzük yapmışlar bozdum kapattım.ankaraya döndüm

ana arı yumurta atmıyorsa nerden buldularda meme yaptılar, taşımış olabilirler belki ama ben diyorumki gözden kaçırmışsınız mutlaka yumurta varmış orda.

şimdi durum nedir
ya anaarı mefta ki çok az bir olasılık bana göre,
bir defa memeler koparılmış bayada zaman geçmiş bence kaynaşmışlardır, ana arı kovana hakim her yere yumurta atmıştır

ana arıyı kesip yeniden memke yapmışlardır,

ama içinizi ferah tutun inşallah birşey olmayacak
siz giderken en kötü ihitimali düşünüp bir hazır ana ile gidin
işler yolundaysa ikiye böler birine yeni ana verirsiniz
eğer işler sarpa sarmış ise, siz gidene kadar genede yeni ana çıkacaktır
arı kuşu çok belkide çiftleşmeden dönemeiyecek
onun için onu bir kaç çerçeve ile bölün genede
eldeki yumurtlayan hazır anayı takın,
yok ben 10 çerçeve kışlatacam diyorsanız, bana göre baharda gene ana lazım olacak diğer anayı iki çerçeve ile kışlatın baharda bomba gibi bir bölme yaparsınız

haayırlı bereketli olsun

bu yazdıklarım tamamen kendi yaptığım uygulamalardır
hepsindede başarı sağlanmıştır

biraz uzun bir yazı oldu umarım sıkıcı gelmez…

Kovanı ne yapacakmışsınız?

unutimmi; unutmak demek sanırım

unutmayın, zaten onu unutursanız elde birşey kalmıyor

siz iiçinizi rahat tutun

giderken birtane hazır ana ile gidin

kullanmazsanız eşe dosta yollarsınız…

Kovanı unutim mi yani 1 ay var gitmeme birbirlerini kırıp öldürler diye dedim.unutmak yani.

İnşallah dediğiniz gibi olur ben şimdiden AMİN diyorum edeceğim dualar için

Yorumun için çok teşekkürler ADEM GENÇ abicim.yıllık içindeyken yani 1 ağustosta bölmüştüm.bölmeyecektim ama köye aydından gelen bir arıcı bende fazla ana var verim dedi bende böldüm .20 gün köydeydim herşey normaldi .ana arı kabulü falan hiç sıkıntı yaşamadım .kovandaki bütün çerçeveler diğer anaya aitti kisacası.5 çerçeve açık kapalı yavrulu verdim.herşey normal gitti kapalılar çıkmaya devam ediyordu. Oğulla beraber aynı gün kkovanlara koyup yerine getirdim.
Ugul ham petekleri bile kabartıp yumurta atmış. Hiç boş yer yok kapalı ve açık yavru doluydu.
Bölünende ise ne yumurta ne kapalı nede açık yavru vardı.
Acaba arıcımı bana yaşlı ana arı verdi diye düşünüyorum.
Acaba anayı öldürüp genç larvalardan ana yapmaya başlarlarmı
Çok soru sorup canınızı sıktıysam affola

sorularda sıkıntı yok hocam rahat olun o konuda

sanırım sıkıntı yeni yapılan bölmede ve aydından gelen anadan kaynaklanıyor

bazı analar kafese alındıktan sonra yumurtlamada sıkıntı yaşıyorlar

nedeni stres yada uyum olabiliyor,

bu arada bizim uyanık işçilerde bakıyorlar icraat yok direk imha ediyorlar

sonra başlıuyorlar tırmalamaya

yada bizim meraklı arıcılar tarafından kestirilmeleri sağlanıyor

bu yıl ana arı üretelim dedik, üretimdeki başarı bana göre %100

ikinci faktör devreye giriyor , arıcı faktörü

anayı koloniye verip kek kısmını açtıktan sonra
her gün kontrol ediyor, iki günde çıkmamışsa kek kısmını kendi boşaltıp çıkarıyor
ertesi gün anayı çerçevede görünce ona göre kabul tamam oluyor

3 gün sonra arayıp yavf abi ana arı yumurtlamıyor diyor
içerde ana varmı diyorum, diyor ki üç gün önce kabul etmişlerdi ana geziniyordu

şimdi gördünmü diyorum, ya çok aradım göremedim iyi saklanmış sanırım

ananın kovana tam hakim olana kadar rashatsız edilmemesi gerektiğini belki defalarcada anlatmışımdır,
bir hafta sadece besle diyorum , ama onların merakını bir türlü yenemiyorum
e sonuç ana sizlere ömür olmuş oluyor genelde,

sizinkine örnek teşkil edebilir diye anlattım konuyu

sizinde sanırım ana kabulunda sıkıntınız olmuş sıkmayın canınızı

siz gidene kadar kırmazlar bir birlerini merak etmeyin vardığınızda koloni bomba gibi duruyor olacak,

ama şimdi imkan varken bir ana temin ediniz yinede bölün, baharda erkenden gelişiyor
güçlü arı ilk baharda sıkıntı yaşatıyor.

Kontrollerde ana arıyı buldum imha ettim.1 ağustosta bölmüştüm kanadı kesik anaydı. 1 eylül deki kontrolde ana hala duruyordu fakat hiç kapalı açık yavru olmadığını fark ettim…iyice inceledim ışık tutup baktım tane yoktu.4 çerçeveli oguldada ana kovandada çok netti yumurtalar.
Bloke demişsiniz fakat öyle bir durum olmadığına eminim.
çünkü kapalıdan çıkan her yavrunun petek gözü bomboş kemeri ballı çerçeveler.
Eger birlesirse 9 çerçeveyle kışa girecek.çunkü arılar peteklerin tamamını fazlasıyla sarıyordu

http://s29.postimg.org/itj759913/IMG_20140913_155454_1.jpg

resim yükleme servisi

http://s4.postimg.org/lvphxrzjh/IMG_20140912_192603.jpg

resim yükle

Kontroldeki yalancı ana arı

Daha önce yumurtlayan ana arı, yumurtayı kesmiş ise;

Kovan terkine hazırlanıyordur…

Nerden biliyorsun?

Sadece gözlem…

Slm abicim anlayamadım.neyi nerden biliyorsun ?.
Yumurta attığını görmedim.hiç belirtisi de yok yumurta attığının.eski kapalı olan tüm yavrular çıkmış yerleri bom boş.son çerçeveden başlayarak boş yerlere bal ve polen depolamış kar.4 çerçeve bomboş

Anasını kestiğiniz kolonide yumurta vardı mı diyorsunuz?

6 çerçeve arı hiç bir zaman kendinden zayıf 4 çerçeve bir koloni ile birleştirilmez. Anası olmasa bile parça parça birleştirmek ve bu esnada anayı kafese almak gerekir.
Alpay yıldız arkadaşımızın dediğini yaban atmayın. Koloni kararı bu yönde vermiş ise bir aksilik olmalı. İnceleyip bulmalısınız. Ama önce giriş deliğini daraltmakla başlayın.

Anasını kestiğim kolonide yumurta yok bulamadım.diğer kovanlarımda yumurta ve larva çok net gözüküyordu. Dedim.
Vallaha olan oldu 1 ay boyunca kontrol etme şansım yok.bazen doğa insandan yana olur.inşallah beni Üzmez.:-). Şansımıza ne çıkarsa artık kader diyeceğiz .
İsten imkan olsa zaten akışına bırakmam.yeni bebeğimiz oldu evden ayrılamıyorum gece kaçsam.
Anlayacağınız evi terk etme imkanım yok

Varroa mücadelesi olarak ne yaptınız?

Bu ana arıyı Aydınlı arıcıdan aldınız.
Bu Ege cinsi bir arı olduğu davranışlarından belli oluyor.

Yumurtlaması iyi, bol genç işçi olacak.

Ama…

Onun hafızasında kış kavramı yok

Kışa girerken iyi stok balı yaptırmanız gerekecek.

Yoksa baharda kafalarını peteklere sokmuş sönmüş bir kovanla karşılaşmanızı istemeyiz.

2 senedir hiç bir şey .kendileri hallediyor. Kendim hastanede çalışıyorum.ilaç işi bence boş .hastalıklar genelde açlıktan yada kirlilikten çıkar.her sene kovanları dezenfekte yani pürmüzle yakıp yeniliyorum
Kontrollerde hiç kanatsız arıya rastlamadım.yada başka hastalık belirtisi ne.arınında yiyeceğini hiç çalmadım.fazlasını aldım onu ac yada zayif birakmadım

Slm abicim oğulun anası bizim oraların arısı yakalama ogul .
Öldürdüğüm ana Aydın dan gelen arıcıdan almıştım .şöyle demek daha doğru
1 numaralı kovan asıl kovan 7 çerçeve çok sağlam
2 numaralı kovan bölünen 6 çerçeve anası başkasından aldım
3 numaralı kovan oğul son yakalanan 2 numara ile birleştirdiğim.
4 numaralı kovan 1 temmuzda yakaladığım oğul 5 çerçeve
5 numaralı kovan mısır tarlasında yakaladığım ogul 5 çerçeve.

2 numara ve 3 numarayı birleştirdim.ilk defa başkasından ana aldım
Eskiden araban olmadığı için çogaltmıyordum yakaladığım oğulları başkasına veriyordum .seneye allah nasip ederse iyice çogaltacağım

özer bey; ilaç ve bal hakkındaki fikriniz yanlış. kesin olan su ki, ilaçlamayı ciddiye almamaya devam ederseniz arılarınız ölecek.

Slm abicim .ilaç konusunda çok araştırma yaptim oksalik asit dışında pek ise yarayanı görmedim.şuan için ne oksalik asit yapacak ekipmanım nede o kadar çok kovanım var.allah nasip ederse seneye çoğaltmayı düşünüyorum .bu sene bu siteden çok şey öğrendim.hepinizden allah razı olsun.aklıma takılan her şeyi sizlerden öğrendim.5 yıldır arı ile uğraşıyorum kendimi biliyorum sanıyordum ama bu siteyi bulunca arıcılıkta daha bebek olduğumu gördüm daha çok ekmek yemem gerekiyor…boşu boşuna ilaç vermek istemiyorum. Varroa çubuğu buldum bir paket dışardan dumanla verilen yazın denedim .altına a4 kagidi serdim .bir hafta sonra konrtol ettim tık yok .attım çöpe.sevmiyorum ilacı ne yapim
Oksalik asit yapan çok video var ama gramaz yada ne şekilde kullandığı nı anlatan yok…koy yerinde kimse bulamaz bulan da kullanmasını bilmez.öğretici videolar olsa keşke