Arılığa sık gidemeyenler için koloni yönetimi

Halil Bey’in Koloni yönetimini okudum. Hep sondan bir önceye kabarmış veya boş petek atıyorsun. Arı yumurtlayınca peteği kaldırıp 2 numaraya koyuyoruz. Sonra yine sondan bir önceye boş petek ekliyoruz.
Şimdi benim sorum şu: Ben 15-20 günde bir arılığa gidebiliyorum. Babam arıları besleme işini yapıyor ama petek çevirme işini yapamaz. Benim nasıl bir koloni yönetimi uygulamam lazım?

Ben ayda bir giden birisiyim .
Ben direk tek tek değil 8li çalıştığım için 8 petek atıyorum .4 ham 4 kabarmış .
Kabarmış Yoksa elimde direk 8 adet ham koyup ankaraya dönerim .
Bu güne kadar sıkıntı yaşamadım .
Daha erken gideceğimi bildiğim zaman 3 yada 4 tane tek ham petek atarım

Benim kovanlar 10’lu sistem. Sondan bir önceye 2 veya 3 versem, döndüğümde yumurtladıklarını baştan 2’ye koysam olur mu? Zaten sorun ilk katta, 2. kat atıldığında havalarda ısınacağından daha çok çerçeve konulabilir.

Yavru alanını bölmeden yani ortalara koymadan dış kısma ham petek verebilirsin.sıkıntı Olmaz.arı zaten petek kabartma isteği başlayınca dalak atacağına o peteği işler

Arılığa daha uzun aralıkla gidenler:

Hava durumu proğramlarını çok iyi izlemesi gerekir.

Koloni yönetiminde çerçeve yeri değiştirme kovan gelişimini hızlandırmak ve arının işini kolaylaştırmak içindir.

Mart, nisan, mayıs, haziran ayında kovan gelişimi farklı olduğundan o oranda çerçeve vermeli, yerine göre bir kerede tam ballık bile verilebilir.

Bu aylarda bulunduğu bölgedeki bal özü akımı ve beslemeye oranlı sayıda çerçeve vermeli, hiç olmazsa daha sık arılığa gidilmeli.

Hocam bu aralar yağmurdan dolayı haftada 1 arılığa gidebiliyoruz vede yarım litre besleme yapıyoruz üzerilerindende fondonu eksik etmiyoruz yeterlimidir sizce ?

Besleme yeterli ama önümüzdeki haftalarda şerbeti artırman gerekiyor.
Arada içindeki bal burumuna bakarsan iyi olur, açlık olmasın.

Anladım hocam kuvvetliler de ciddi bal var , fakat 4 adet 4 çerçeve arım var onlarda stok sıkıntısı var gibi görünüyor. Bu haftadan sonra 1 e 1 olarakmı vereceğiz 2 ye 1 devammı etmeliyiz hocam.

Yavru durumu iyi abi 1e1 e gerek yok.
Bu aylarda stok yaptın yaptın.
Havalar iyice yağışlı gider, bide her yer yavru olur kalırsa çökme ihtimali doğar kovanda.

Ben daha kovanı açıp bakmadım bile. Ne var ne yok bilmiyorum. En son 25 şubatta örtüleri kaldırıp 1’er adet flumetrin şerit verdim. Her kovana yarım kilo fondan verdim. Havalar 10 derece gösteriyordu, yavrular üşür diye açmadım. 15 gün geçince yarım kilo daha fondan verdim. Bu hafta sonu sıcak olursa ne var ne yok göreceğiz. Erik çiçekleri açtığında 2:1 beslemeyle başlayacağım. Havalar ısındıkça 1:1 e doğru oranı düşüreceğim.

5 çerçevedeki bir arıya tek flumetrin şerit verdim. Sizce az mı oldu, 1 tane daha ekleyeyim mi?

Genelde 2,5 yoğun arılı çerçeve için 1 şerit hesap edilir.

Şuruptaki şeker oranını niye düşürüyorsunuz ?

Okuduğum kitaplarda ve forumda 2 şeker 1 su ile başlayıp havalar ısındıkça oranın 1:1 şekline dönüşmesi gerektiği belirtiliyordu. 2:1 stok beslemesi. 2:1 verilip kıştan balı az çıkmış koloniye stoklarını tamamlatmak amaçlanıyor. 1:1 ise nektar akımını taklit etmek ve arının hızlı yumurtlayıp çoğalması için. Havalar soğukken 1:1 verilirse arı yumurtlamayı artırıyor, havalar soğuduğunda ise yavru üşütme olasılığı, yavru çürüklüğü gibi olumsuzluklar ortaya çıkabiliyor. Yanlışlarım varsa ustalar düzeltsin.

Benim bildiğimde aynen sizin şimdi yazdığınız gibiydi. Farklı bir nedeni olabilir mi merak ettim.