Arının boyunu küçültmeliyiz

Bu bölümdeki yazılardan anlıyoruz ki Varroa ile mücadelede bir yöntem de arıya kendi peteğini örme serbestliği verip bu petekleri kuluçka için kullanmasını sağlamak. Her arı tipine (Karniyol, İtalyan, Kafkas vs) göre de değişen doğal petek boyutları kovan içerisinde bile değişiklik gösteriyor. Sadece işçi, kraliçe, erkek arılar için değil; arılar pek çok farklı boyutlarda farklı işler için petek örüyorlar.

Ticari temel petek gözleri, normalden 0,3 ila 0,5mm büyük olduğu için işçi arıların boyunun büyüdüğünü fakat buna nazaran hem uçma mesafesinin hemde yaşam süresinin azaldığı bilimsel olarak kanıtlanmış.

Ayrıca boyu büyüyen bal arılarına (Apis Mellifera), Asyalı bal arılarından (Apis Cerena) varroa geçtiğini savunan bilimsel araştırmalar da var.

Ben bu sene langstroth kovanımda şunu uygulayacağım:

• 10 tane boş çerçeve aldım. Bunlara yatay olarak gergin biçimde 15 kiloya dayanıklı misina geçirdim. Diğer forumlarda okuduğuma göre yatay olması arıların misinaları kopartmaması için gerekiyormuş.
  • Bu çerçevelere doğal petek örülmesini sağlayacağım. Kuluçka bölümünde bu peteklerin kullanılmasını sağlayacağım. Böylece arının vücut boyu bir süre sonra normale dönecek.
  • Ballık kutularında ise yarım temel petek takacağım. Diğer kalan yarıma kendi istedikleri gibi petek örsünler.
  • 1:1 oranında bahar desteği şurubu hazırlarken 100g taze ısırgan otu eklemesi ile arıların daha hızlı petek ördüğünü kendi yÜÇK kovanımda gördüm, bu şurubu da destek olarak verirsem bir sezonda tüm kuluçka peteklerini değiştiririm gibi geliyor.

100 gram taze isirgan otu, suyu değil değil mi? Sanırım ot dediyseniz ottur. Aklıma takıldıda…

Siyah petekler kullanıldığında Varroa miktarının az olmasının mantığı da aynı değil mi zaten gözler küçüldüğü için kullana kullana varroacıklara yer kalmıyor :smiley:

yeşil ısırgan nun otu suyu olsa gerek şerbete katıldığına göre :!

Gürkan bey, kuluçka gözlerinin küçük olması, varroa üremesi için gözlere girecek varroa sayısı açısından avantaj.

Bu gözlerden çıkan arıların boyutlarının olması gerekenden küçük olması da koloni için dezavantaj.

Petek gözlerini arıya yaptırarak ölçüsünü ayarlatmak teknik arıcılıkta ekonomik olması açısından pek mümkün değil,.

Bunu yaptığınızda sizin ilgi alanınıza giren ÜÇKK veya Warre kovan sistemi çalışmanız gerekir.

Unutmayalım arının 1 kg mum işlemesi için ortalama 10-12 kg bal tüketmesi gerekiyor.

Petek örmede ısırgan otunun etkilerini karşılaştırmalı deney sonucunda mı gördünüz? Yoksa tek bir kovandamı denediniz?

Mehmet Abi,

Ben dahil, yıllardır okuduğumuz kitaplardaki verileri doğru kabul ederek, bir çok şeyi savunuyoruz.

Mesela arının 1 kg petek örmek için 10-15 kg bal harcadığı bilgisini de farklı kitaplardan okuduk.

Şimdi beni şüphelendiren şöyle birşey var:

Günümüzde bir çok yeni teknik ekipman üreticisi, kendi ürünleri ile çok daha verimli üretim yapılacağını söyleyerek, bilgiyi manipüle ediyor.

Örneğin, A kovanını kullansan, B çerçevesini taksan, C vitaminini versen, D yemliğiyle beslesen, F ırkını da kullansan, verimin 100 kg olacak zannediyorsun.

Toparlamak gerekirse, teknik arıcılık demek aynı zamanda ekipman üreten bir sektör demek.

Teknik arıcılığa ilk eklemlenen ve vazgeçilmezi olan sektör de, yapay petek üreticiliği oluyor.

Bu açıdan bakıldığında, arı 1 kg balmumu üretmek için 10-15 kg bal tüketir bilgisi, bilimsel veri midir? Yoksa sektörün kendi içindeki satış manipülasyonlarından biri midir?

Bu konuda şüpheliyim.

Arının uğraşmadığı, petekleri çok daha hızlı ve düzgün ördüğü, işinin kolaylaştığı izlediğimiz bir gerçek.

Arıcının işini de kolaylaştırıyor.

Fakat arı dünyasına bu yapay müdahalenin oluşturduğu sorunlar ve handikaplar nedir?

Alternatif arıcılık bölümünde, konvansiyonel teknik arıcılıktan kaynaklanan sorunlar ve çözüm yolları hakkında bilgileniyoruz.

Çok da iyi oluyor, arıya ve arıcılığa bakış açımız genişliyor.

Sayın Gürkan Yeniçeri:

Hiç petek takmadan yani peteği arıya ördürüp işin doğru olacağını düşünüyorsanız, göz çıkıntıları olmayan düz balmumu plakaları takarak zamandan ve işçilikten kazanabilirsiniz.

Bizim kullandığımız çıkıntılı petekleri bazı bölgelerini, o günün isteklerine göre, arılar kendi istediği büyüklükte göz kabartarak kullanabiliyorlar.

Sayın Çakır ben de sizin gibi bu mum işleme-bal tüketimi konusunda ticari kaygıların olabileceği 

konusunda şüpheliyim. Size katılıyorum. Sormak istediğim arının üretmiş olduğu 1 kg balmumu

takriben kaç çerçeveye tekabül eder. Eğer yaklaşık olarak bunu bilirsem daha ölçülebilir bir veri elde

etmiş olacağım. Çünkü nektar akışının olmadığı dönemlerde arılara şeker şurubu ile çerçeve

kabarttırmak iktiza etmişti. Yukarıda alıntı yaparak yazmış olduğunuz ve benim de altını çizmiş

olduğum tüketilen 10-15 kg bal bilgisinin net bir veri olduğu kanaatinde değilim. Eğer 1 kg

balmumu üretmek için 10-15 kg nektar veya şurup dense idi daha makul ve inanılması daha

mümkün olurdu. Konuyla ilgili gerçekçi verilere sahipseniz ve paylaşırsanız sevinirim. Saygılarımla.

Bizim E.Warre kitabında demiş ki?

"Temel petek pahalıdır,üretim için gerekli aletler de pahalıdır. Temel petek takma işlemi ise baştan aşağı zaman alıcı bir iştir. Temel petek komple zamandan ve paradan, neticede baldan çalmaktadır.

Ana nektar akımının dışındaki zaman dilimlerinde temel petek kullanımının sağladığı fayda da çok azdır ve çok az miktar baldan tasarruf sağlar (miktar belirtmemiş), zamandan sağladığı tasarruf daha da azdır, arılar çoğu zaman kendi ihtiyaçlarına uydurmak için temel peteği düzeltmekle vakit geçirirler.

Ana nektar akımında ise, ki petek örme işleminin gerçekte yapılabildiği tek zaman,temel peteğin yarardan çok zararı olur. Mum arının salgısından başka bir şey değildir ki. Ana nektar akımında işlerine yoğunlaşan arılar bol miktarda mum salgılarlar. Bu zamanda kullanıan temel petek düzgün ve dikey petek örülmesini çoğu zaman engeller bile.

Kovan içine yeni konulan temel petek takılmış çerçeve, yukarıdan aşağıya doğru bir ısı farklılığı oluşturur.

Temel peteği tuttrmak için kullanılan tel de temel peteği yırtabilir.

Temel petek kullanılmadığında arılar ihtiyaçları doğrultusunda , kendi salgılarıyla, normal kalınlıkta petek örecekler aşağıya doğru uzattıkça peteği kendileri sağlamlaştıracaklardır.

Bu yüzden biz warre kovanlarımızda temel petek kullanmıyoruz. 5 mm başlatma yapmak için çıtalara sürdüğümüz mum yeterli oluyor. Bundan amaç da arıcıya kolaylık sağlaması açısından, arıların aynı yönlerde ve doğrultuda petek örmelerini teşvik etmek yoksa bal dan tasrruf etmek gibi bir kaygımız yok"

Adam böyle demiş :smiley: :smiley:

Gürkan Bey,

Misina işini biraz açabilir miyiz?

Bazı yabancı videolarda tel yerine 40’lık misina taktıklarını gördüm.

Ama onlar temel petek de takıyordu.

Temel Petek takmadan, gergince misina takıldığında, arılar bunu destek olarak kullanıyor mu?

Biraz daha zorlarsak temel petek işinden de vazgeçeceğiz abi ;D

http://img840.imageshack.us/img840/4750/p6023288.jpg

http://img718.imageshack.us/img718/6751/p6023290.jpg

Arılar kendi peteklerini örerken sadece genişliklerini dar yapmıyorlar. Boylarını da bizim öngördüğümüz ölçüden daha kısa yapıyorlar. Daha önce benzer bir konu gündeme gelmiş ve tartışmıştık.

https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=1512.msg26659#msg26659

1kg petek örmek için 10 -12 kg hesabının doğruluğunu iddia etmiyorum ama her yerde aşağı yukarı bu rakamlar telaffuz ediliyor.

Bunu petek üreticileri iddia edip ortaya attıysa bile, hazır petek kullanımı modern arıcılığın vazgeçilmezlerinden biridir.

Gönül arzu ederki hiç müdahale etmeden arının bal yaptığı, mücadele ihtiyacının olmadığı günlere dönebilsek.

İnsan eliyle tahrip edilen doğal kaynaklar ve dengeler, yine insan eliyle onarılmaya çalışılıyor.

Ben doğaya yakın birisi olarak doğadaki bu değişimi çok yakından görüp, aşırı derecede rahatsızlık duyan birisiyim.

Gelinen noktadan geriye dönüş maalesef istenen sonucu her zaman vermiyor.

Arıya petek ördürerek petek gözlerini doğal olarak ayarlamak varroa mücadelesinde bazı dengeleri kurabilir ama yeterli değil.

Elde edilen balın sağılması, örülü peteklerin deforme olmadan tekrar kullanımı oldukça dikkat gerektirir.

Mücadelede kullanılan kimyasal ilaç kalıntılarına rağmen petekli bal tüketimini körükler.

Günümüzde yapılan modern arıcılığı bu yöntemle profesyonelce sürdürmek mümkün görünmüyor.

Amatör düzeyde üretim yapılabilir, buna hiçbir diyeceğim olmadığı gibi bende arılığımda herşeyini kendisi yapan bir kovanımı çoğaltma düşüncesindeyim.

Ama tüm arılığımı bu sisteme çevirip, çok sayıda koloniyle bu işi yapmamın zor olduğunu da biliyorum.

abim geçen yıl kendim yemek için temel peteksis çıta koydum arı çıtayı yarılamadan tekrar yan tarafına petek örmeye başlamıştı orayada temel petek koydum çıta üst katın ikinci sırasındaydı inananın sezon bitimi temel peteklerin tamamı kapalılı ballıyken ben kedime yarım kilo bal çıkartamadım abi temel petek varken arı mum örme işini bırakıyor ben bunu gözlemledim. bezen ustaların yazdıklarıda tutmuyor gibime geliyor.

Tartışma ya da bilgilendirme yazılarını, ALTERNATİF ARICILIK kategori başlığını dikkate alarak okursanız, kafa karışıklığı oluşmaz.

Konvansiyonel olarak yapılan bir teknik arıcılık var.

Bir de dünyada konvansiyonel arıcılık yöntemlerini eleştiren, kovan tipinden, petek kullanımına kadar doğal yöntemleri savunan, alternatif arıcılık sistemleri var.

Bu tartışmalar kafa karıştırmak için değil, arıcılığa daha geniş pencereden bakmayı sağlamak için yapılıyor.

Alternatif arıcılık dediğimiz sistemleri incelersek, merkeze arının ihtiyaçlarını ve davranış biçimlerini koyduğunu görüyoruz.

Konvansiyonel teknik arıcılıkta, arının kendisi ikinci planda kalıyor, merkeze arıcının ihtiyaçlarını koyuyoruz.

Bu yüzden iki farklı yaklaşım var.

Konvansiyonel teknik arıcılık yapıyor olsak bile, alternatif arıcılık yazıları içinde, arının doğal davranış biçimlerine yönelik ciddi bilgiler var.

Bu bilgilere vakıf olmak, size en uygun konvansiyonel teknik arıcılık modellerini geliştirmenize de yardımcı olur.

Bu tartışmayı, petek takarsak çok bal alırız, petek takmazsak az bal alırız noktasına indirgersek, işi basitleştirmiş oluruz.

Murat hocama, ben de bir ekleme yapmak isterim;

Sistemleri kendi içinde değerlendirmek gerekir, Konvansiyonel Langstroth ya da Dadant kovanlar, çerçeveli ve temel petekli sistem üzerine kurulmuştur. Sistemin bileşenlerinin birazını yapıp birazını yapmamak sıkıntıya sebep verebilir. Kaldı ki çerçeveli kovanlarda hepimiz kasnak vs deneriz ama bu esası teşkil etmez, sistem onun üzerine kurulu değildir.

Alternatif arıcılık da ise temel petek kullanımı olmasına rağmen sistemde esası teşkil etmez. Burda da sistem arıların kendi peteklerini ördüğü çerçevesiz ve temel peteksiz ama bazen çıtalı (yÜÇK , dÜÇK(warre)) bazen de hepten çıtasız (sepet ve japon karakovanları) sistemlerden oluşur.

Böyle değerlendirmekte fayda var diye düşünüyorum

Ali beyin bahsettiği petekler arası boşluk aynı kolonide mevsime ve amaca göre bile değişebilir. Kuluçka faaliyeti sırasında 10 çerçeve koyduğumuz kata, bal depolarken 9 çerçeve koyup ekstra geniş petekli bal yaptırabiliriz.

http://img851.imageshack.us/img851/8945/51111.jpg

Konvansiyonel arıcılık yapılan kovanları kendi haline bırakırsanız.

Yani temel petek takmadan bal üreteyim derseniz, resim görüldüğü gibi veya benzeri durum oluşabilir.

1kg petek için kaç kg bal tüketir hesabı sonucu bu olabilir.

İşçi arı göz derinliği 13 mm. ( Enver ÖDER Uygulamalı arıcılık " 12 - 13 mm. " )

Arı geçidi 11 mm. ( Enver ÖDER Uygulamalı arıcılık " Genelikle 12 mm. " )

Çerçeveler birleştirildiğinde

13 + 13 + 11 = 37 mm

Söz konusu genişlik azaldıkça arının iki petek arasında hareket alanı daralmakta.

Daha önce ısırgan otu ile ilgili bilimsel araştırmanın linkini vermiştim. Özet olarak 1 litre suya 100g taze ısırgan otu atılıp kaynatılıyor. Süzüldükten sonra şekerini ve asidini ekleyip invert şurup yapılıyor. Benim testlerimde 2 litrelik kavanoz bittiğinde 3 tam petek tamamı ile örülmüştü (yaz sonu idi ve yağmurlardan arılarım dışarı bile çıkamıyordu, nektar polen çok azdı). Benim yÜÇK peteklerimin yüzölçümü normal langstroth ile aynı.

1 kilo balmumu için 15 kilo bal tüketildiği konusunda ise bir bilgi bulamadım. Kimisi 6 kilo derken kimisi 8 kilo diyor. Bir çerçeve de kaç gram balmumu vardır? Eminim arı tipine ve nektarın veya polenin besleyici özelliklerine göre de balmumu üretimi değişiyordur.

Peteklerin düz örülebilmesi için çeşitli yöntemler var. Benim yÜÇK ile langstroth peteklerini kesip çıtalara takmıştım. Bunlar zaten düzdü. Aralarına boş çıtaları yerleştirdim ve haliyle yeni örülen petekler düz oldu. Daraltma tahtası da peteklere yaklaştırılarak düz olması sağlanabiliyor. Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ diye buşuna dememişler. :smiley:

Sayın Alaturka, misinalı petekleri daha denemedim, sonuçları alınca paylaşacağım. Yabancı forumlarda yapanlar var ve arıların destek olarak kullandığını belirtmişler. Metal veya tahta çubuk kullananlar ise genelde ya arıların bu destekleri es geçip etrafından dolaştığını yada tamamen atlayıp diğer tarafından devam ettiklerini gözlemlemişler.

Sayın Murat Akın, tavsiyeniz güzel ama kovanıma dışarıdan balmumu alıp takmak istemiyorum. Elimde de kendi balmumum hiç yok zaten daha işin çooook başındayım. Bir kaç sene içinde balmumunu güneşle eritecek düzeneği kurup kullanınca balmumum olacak ve o zaman bakacağım.

yÜÇK konularında okurken arılara seçenek verildiğinde 37mm kuluçka için ve 41mm bal için kullandıklarını gözlemlemişler. Bende buna göre 15 çıta 35mm ve 15 çıta 41mm kestim. Sonuçları yakında paylaşıcam.

Aslında arıların petek örmek için harcadıkları bal mühim değil, mühim olana petek örmek için geçen zaman önemli ki temel peteği bu nedenle takıyoruz. Arı 10 çerçeve petek örmek için 1 kg mum kullanmıyordur herhalde. Bizim kullandığımız temel peteklerin 12-13 tanesi 1 kg gelsede arının ördüğü petek çok ince olduğu için belki yarısı ağırlığında bile değildir. :frowning: