Bu bölümdeki yazılardan anlıyoruz ki Varroa ile mücadelede bir yöntem de arıya kendi peteğini örme serbestliği verip bu petekleri kuluçka için kullanmasını sağlamak. Her arı tipine (Karniyol, İtalyan, Kafkas vs) göre de değişen doğal petek boyutları kovan içerisinde bile değişiklik gösteriyor. Sadece işçi, kraliçe, erkek arılar için değil; arılar pek çok farklı boyutlarda farklı işler için petek örüyorlar.
Ticari temel petek gözleri, normalden 0,3 ila 0,5mm büyük olduğu için işçi arıların boyunun büyüdüğünü fakat buna nazaran hem uçma mesafesinin hemde yaşam süresinin azaldığı bilimsel olarak kanıtlanmış.
Ayrıca boyu büyüyen bal arılarına (Apis Mellifera), Asyalı bal arılarından (Apis Cerena) varroa geçtiğini savunan bilimsel araştırmalar da var.
Ben bu sene langstroth kovanımda şunu uygulayacağım:
- 10 tane boş çerçeve aldım. Bunlara yatay olarak gergin biçimde 15 kiloya dayanıklı misina geçirdim. Diğer forumlarda okuduğuma göre yatay olması arıların misinaları kopartmaması için gerekiyormuş.
- Bu çerçevelere doğal petek örülmesini sağlayacağım. Kuluçka bölümünde bu peteklerin kullanılmasını sağlayacağım. Böylece arının vücut boyu bir süre sonra normale dönecek.
- Ballık kutularında ise yarım temel petek takacağım. Diğer kalan yarıma kendi istedikleri gibi petek örsünler.
- 1:1 oranında bahar desteği şurubu hazırlarken 100g taze ısırgan otu eklemesi ile arıların daha hızlı petek ördüğünü kendi yÜÇK kovanımda gördüm, bu şurubu da destek olarak verirsem bir sezonda tüm kuluçka peteklerini değiştiririm gibi geliyor.