Merhabalar
Geçtiğimiz hafta kovanlarımın 100m ilersinde bir çam dalında oğul gördüm.Yakınlarına gittiğimde petek örmüşler ve kapalı yavrular görülüyordu.Oğul’a dokunmadım.Merak ettiğim husus.Arılar kovanlarda petek ördüğünde erkek arı gözü yapıyor.Bu oğul’da erkek arı gözü yok denecek kadar azdı.Arı öncelikle erkek arı gözü yapıyor erkek arı çıktıktan sonra daralan göze ana arı işçi arı yumurtası’mı atıyor?Hadise nasıl oluyor?
oğulun öncelikle neslinin devamı gerekiyor onun için oğul önce işci yavru için petek örüyor.
bir kovana 5 kasnak koymuştum 2 sini erkek 3 ünü işci olarak ördü.
Koloni ihtiyacı neyse örülen petek de o doğrultuda olur.
Evet, oğulun amacı kadro yapıp kendini kuvvetlendirmektir.
İşçi arılarda, bu amaç doğrultusunda işçi arı gözlü petek örerler.
Atalarından gelen binlerce yıllık tecrübeyle, genlerine işlemiş bu bilgiyle içgüdüsel olarak hareket ederler.
Atalarından kalan bu miras onları hiç hataya düşürmez.
Nektar akımından hemen önce versek kasnakları yinede erkek arı gözü yaparlar mı?
Adı üstünde kasnak.
Erkek arı gözü veya işçi gözü ne fark eder Ümit.
Amaç kasnağa daha fazla bal doldurtmak değil mi?
Ikisinin arasındaki tek fark bana göre tabiki
Bu zamanda verilen kasnak kahverengi petek örülür ve çok fazla yavru dogacagi için simsiyah kara petek olur .
Ama mayıs gibi öldürülen petek baldan olur ve bembeyaz renkte
Yavru attirmadan bal sezonuna taşırsan harika görüntülü karara kovan balı olur abi.
Şöyle bir ayrıntı: arılara şerbet verilerek zorla yaptırılan petek kabartmada petekler kirli olurlar.
Özer bir şeyi kaçırdık galiba.
Bizde Kanola açtı.
Bizde bundan sonra örülecek petek bal ile olur.
Ama ben yinede 1 hafta 10 gün henüz petek ördürtmem.
Arı şu an gelişmeli.
Vallaha bizde kış halen çok soğuk .ağaçlar çiçek acsada çoğunu arı görmedi .
Soğuk vurmuş birçok ağaca
Bizde de ufak ufak çalışıyor be Özer.
Millet arı böldü ana yetiştiriyor.
Bizde haftaya doğru ana yetiştireceğiz.
Bu yıl etrafta ve bölgede Kanola da bol miktarda var.
Arıları tutamayacağız…
Daha 2 kovana Halil abi gibi alttan yavru çekmeden direk 3 kabarmış petekle kat attım.
1 arı sadece el kadar dalak atmış ona petek verdim.gerisi kıştan nasıl çıktı iseler Aynı.
Hele karniyol diye aldığımız arılar açlıktan ölecek doymuyor lar.anlamadım.hep açlar.
Daha tek petek ekleyemedim aldım Hatta .
Özer bizde de hemen hemen aynı.
Daha kolonilere 1-2 çerçeve ancak ekledik.
Havalar dengesiz olunca yavru çürüğünden çekindiğimizden pek vermiyoruz.
Yarın bakacağız yeni doğanlar falan ne durumda.
Kuluçkalık dolmuş mu. Kat istiyorlar mı?
Benim bütün kovanlarım karniol ve poşette şerbet ve kek verdim hangisini alabilirse alsın diye gayet güzel gelişiyorlar.
Bence ırk değil stok durumuyla değerlendirilmeli.
Sıkıntı orada işte yeni başlamadım.kime ne kadar stok yaptırıp ne kadar ile çıktı Biliyorum abicim.
Ama
Kendi yerli arılarım nasıl girdi ise öyle çıktı .
Ilk defa karniyol deneyelim dedik acindan ölecek .
Gelişim çok yavaş .
Nisan 15i bekliyorum Eğer halen atağa geçmezse helvasını yerim.
Kışa sıkı 6 çerçeve girip 4 çerçeve çıkıp okka gibi kemeri löp diye yiyip Birde adam gibi gelişmeyip yerine sayan
Benden uzak olsun
Karniol ün diğer arıları geçmesi lazım, belki tarlarılar düşmüştür. 15 Nisanda coşmaları dileğiyle.
hah işte aynısı benim 3 koloni de böyle sen şahitsin stokları tamamdı en kötüsü 6 -7 çerçeveydi
3 kolonim şuan 3 çerçeve gelişmiyor
bazı analar canımı sıkıyor
havaların ısınmasını bekliyorum sonra direk ana üretimi
arıya şans veriniz.
o gelişmeyen arınız, diğer gelişen arıları geçebilir havalar ısındığında 3.tur yavru atımında. hava sıcaklığına bağlı olabilir. ananın yumurtalıklarının soğuktan büzüşmesinden kaynaklı olabilir. polen yetersizliği olabilir, polen olsa bile tek tip kaynaktan polen taşınmış olabilir, içindeki vitaminler yeterli gelmeyebilir. Arı sütü üretiminin yumurtlamasına yetmeyecek miktarda olmasından kaynaklanabilir, kovanda arı sütü üreten arıların sayısının az olmasından kaynaklanabilir. ana arının yumurtalıklarının bir kısmının hafif ezilmiş göçük olmasından kaynaklanabilir, zamanla düzelenler var.
Ana arının babasının, soğuk iklim özellikli bir arı olmasından kaynaklanabilir.
Kısaca bu durum geçici büyük ihtimalle. Kışın az yavru atan arıların bahar döneminde daha güçlü ve sağlıklı koloni kurduklarını değerlendirmek gerekir.
Her durumda mevsim kayarsa, diğer kovanlardan bal alamazsanız bu kovanlardan bal alma ihtimaliniz doğabilir.
Bu yazdıklarınız genelde arının genetik özellikleri içinde yer aldığına göre demek ki bu bölgeye uyum sağlayamıyormuş.
yeni öğrendiğim birşey. doğrumu yanlışmı tecrübe etmedim. Ancak:
Bu mevsimde hiç Gelişmeyen arı, soğuk iklim arısı özellikleri gösterdiğinden dolayı, ilerleyen günlerde soğuk hava beklentisinden dolayı kasıtlı olarak yumurta atmadığı yönünde. Bu iyi bir özellik havalar soğuyacaksa veya sürekli yağmurlu geçecekse. yani hava durumuna göre beklentiye göre önceden tedbirli bir arı olabilir. Geleceği görebilen arı iyi bişey mi bilemiyorum.