İlk defa bu sene kendi balımı yedim önce Allah'a sonra arılara sonsuz şükürler olsun. Yıllar önce askerliğimi Maraş'ın yüksek kesimlerinde jandarma olarak köylerde devriye gezerek yapmıştım. Saolsun köyde bir vatandaş bize petekli bal ikram etti ve ilk defa o zaman ağızda tamamı eriyen bir petekli bal yemiştim ve o günden sonra ağızda erimeyen her petek hakiki karakovan değil diyordum taki kendi karakovan çerçevemde peteğini arının kendisine yaptırana kadar.
Bugün iftardan sonra komşulara birer parça dağıttım fakat hiçbiri tıpkı benim daha önceden inanmadığım gibi ağızda mum kaldı diye inanmadılar. Oysa ben ne şeker verdim onlara ne de temel petek. Varoa ilacı bile vermedim kalıntı olur diye. Bunu ilerde ticari olarak yapmak istiyorum fakat müşteriye tamamen arının kendi yaptığını nasıl inandırabilirim? Neden benim karakovan balı ağızda erimiyor?
Bunun sebebi şunlardan biri olabilir mi?
1.Arılar nektarın hepsini ayçiçeğinden topladılar. (Nektar çeşidi bir etken midir mumun kalınlığına?)
2.Kovanlar deniz seviyesinde ve Akdeniz iklimi yani çok sıcak. (Sıcaklık ve rakım etken midir mumun kalınlığına?)
3.Fenni kovanda karakovan yaptırıyorum. (Bunun bir etken olduğuna inanmıyorum)
tamamı ağızda eriyen petek diye bir şey mi varmış? ben ilk defa burada duymuş oldum… petekler baldan yapılmıyor. arı balı yer ve üst üste sıralanır. yediği balın da etkisiyle arı teri diyebileceğimiz bir madde yanı bal mumu salgılar. bu salgıyı işleyerek petek örerler. ağızda erimesi söz konusu olabilir mi bilmiyorum. tecrübeli ustalarımız bu konuya açıklık getireceklerdir. ama ben bal mumunun yani peteyin ağızda eriyeceğini normal bir olay olarak görmüyorum.
Hiç bir mum ağızda erimez düşüncesindeyim sizin askerlikte yediğiniz bal tam açlık yani vücudun bala ihtiyaç duyulan bir zamana denk gelmiş olmalı hasretle hemen inmiş mideye ağızda arı mumunun erimesi için tam hatırlamıyorum 50 60 derece sıcaklığa ihtiyaç var insan vücudu bu ısıyı sağlamayacağı için mum ağızda erimez benim görüşüm bu siz olumlu tarafından bakın en azından nasıl bir bal yediğinizi biliyorsunuz insanlara gelince inandırmak kolay degil bal konusunda bir yığın söylenti varken zor
Belki haklı olabilirsiniz o gün acıkmıştım biraz fakat emin olun bugün yediğim petekli balda çok fazla mum kaldı ağzımda sakız gibi. Mumu daha ince ördüklerini işittim acaba benim yediğim petekli balın mumu daha ince yapılmış olamaz mı yukarda sıraladığım etkenlere bağlı olarak?
Benim yaptırdığım öyle işte kovanın ana arı ızgaralı ballık kısmına direkt boş kasnaklı karakovan çerçevesini verdim bembeyaz petek ördüler bal bastılar ve sırladılar fakat sonuç ağızda dağılmadı ben de bunun sebebini merak ediyorum nektar, rakım, sıcaklık olabilir mi diye?
sizin dediğiniz arının doğalına ters bir olay. arılar peteyi sadece bal depolamak için yapmazlar. arıların petek örme nedenin temel nedenlerinden biri de yavru yapmak zaten. ki yavru yapılan gözler bal doldurulmadan önce arılar tarafından temizlenir. sizin aklınızda ne var bilmem ama şayet yavrudan bir kalıntı kaldığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
arının ırkından kaynaklanma ihtimali düşündüğünüz nedenlerden olma ihtimalinden daha yüksek. ırkların arasında peteklerin renk farklılığı gösterdiğini duymuştum. ama petek kalınlığı konusunda ırklar farklılık gösterir mi bilemem.
Aslında ben herkesten özür diliyorum soru şu şekilde olmalıydı: Arının kendi yaptığı doğal petekte kullandığı mum ince ya da kalın farklılık gösterir mi? Cevap evetse neye göre farklılık gösterir?
Peki Halil bey arıya ya da çevre koşullarına göre mumun daha ince ya da daha kalın örülmesi diye bir şey var mı? Böyle bir şey işittim buradaki arıcıdan sıcak iklimde kalın petek örerler dağda ya da soğuk iklimde arılar daha ince petek örerler bu da ağızda daha çabuk dağılmasına sebep olur diye. Bu bilgi yanlış mı doğru mu onu öğrenmek istiyorum.
Yanılmıyor.
Pupa kılıfları petek gözünde kalıntı bırakır, petekleri çok uzun süre değiştirmezseniz çıkan arı bile küçülür.
Bir parça yavru çıkmış peteği eritip süzerseniz göreceksiniz.
Petek büyükse kendi ağırlığını taşıması için yukarıya çıktıkça peteğin kalınlığı artabilir.
Uçlardaki peteğin taşıdığı yük az olduğundan ve yeni yapıldığından et kalınlığı daha ince olur.
Petek gözlerinin et kalınlığı 0,15 mm olabilir.
Balmumunun erime sıcaklığı 65 derece.
İnsan vücut sıcaklığı 36,5 derece
Balmumu yenildiğinde hamur kıvamına gelir, barsakların içyüzüne sıvanır, daha sonra yenilen
besinlerin vucuda yarayan kısımların emilimini engeller.,
Benim merak ettiğim de buydu Murat bey demek ki arılar farklı nedenlerden dolayı ince ya da kalın örebiliyorlar. Bu arının cinsine, nektarın çeşidine, iklime göre de değişmez mi? Belki benim o zamanlar yediğim petekli bal çok ince örülmüştür ondan ağızda kalan mum kalıntısını bile hissetmemişimdir.