Armut yetiştiriciliği hakkında bilgisi olanlar lütfen yazsınlar .
Hocam merhaba
Armut yetiştiriciliğinin, elma yetiştiriciliğinden farkı yok, ikisi de aynı familyadan.
İkisinin de, hem ağaç sağlığı, hemde meyvenin düzgün oluşması, yoğun zirai mücadeleyle mümkün.
Deveci armudunun üretimi biraz daha farklı, yapraklarda oluşan ateş yanığı hastalığının hasarını ortadan kaldırmak ve düzgün meyve oluşturması için, antibiyotik kullanıldığını biliyorum.
Evet deveci armudu ,ama biz bu antibiotikten kurtulamayacakmıyız.
Hocam maalesef kurtulamıyoruz.
Deveci armudunun menbaı Bursa, meyveciliğin köy olarak örgütlü yapıldığı tek yer de, Ağaköy.
Ateş yanığı hastalığı, ayvalarda da görülen, yaprakları alev yalamış gibi kahverengi renge büründürerek kurutan bir hastalık.
Bununla başedebilmek için antibiyotik karışımı ilaçlar uygulayarak, bunun önüne geçen yaratıcı fikirleri olan bir köylü.
Armudun lezzeti ve albenisi çok, fiyatı da yüksek, üretimindeki aşamaları bildiğim için alıp yemiyorum.
köydeki ahlat ağaçlarını armut aşlamak istiyoruz sşı zamanı ne zaman.
Ağaçlar filize patlamadan yani son bir iki gün kalmış olabilir,çünkü cinsine göre değişebilir…
Kalem veya yarma aşı, gözler kabarmaya başladığı fakat patlamadığı dönem olan, şimdiki mevsim uygun.
Yaprak aşısı veya göz aşısı, sürgünlerin iç odunsu kısmının sertleştiği, göz alınacak sürgün ve aşılık fidenin kabuğunun en kolay ayrıldığı dönem olan, Haziran ayı gibi yapabilirsin.
Ne aşısı yapacaksınız?
Kalem aşısı yapacaksanız tabiat canlanmadan aşılanacak kalemleri kesip stoklayınız.
Ağaçlar yaprak açtıktan sonra bu kalemleri kullanıp aşı yapabilirsiniz.
Stoklamanın en basit yolu ;
Kestiğiniz kalemleri gazete kağıdına sarıp biraz ıslattıktan sonra iki kiremit arasına koyup böylece toprağa gömmek.
kiremitler eski tip kiremit olup yüzyüze bakacaklar… yani boru gibi içi boş olacak.
gazeteye sardığınız kalemleri içine koyup toprağa gömeceksiniz…
Böylece aşı kalemleri kurumadan/yeşermeden öylece 1 -2 ay bekleyebilir.
ozaman o antibiotık işini öğrenmem gerekir.yoksa demekki sorun yaşayacağız.
Hocam nerede ve nekadar bir alanda yetiştirmeyi düşünüyorsunuz?Koyun gübresini çok sevdiğini farkettim verim patlaması oldu kabuk kısmında mantar hastası olan ağaçlarım da her halde güçleninçe iki yıldır mantar gözükmüyor.
mustafa selamlar fındıklar patladı kara yemişlerde deyişiklik yok . kyun gübresini cok ve her yıl koyarsan da mantar yapar diye biliyorum biz iki senede bir hayvan gübresi koyrız oda agacın gövdesine cok yakın konmaz yaprak altlarına serpilir
Bekir kardeşim, koyun gübresi beklemiş olmalı .Fındıklara çok sevindim karayemişler de bir aksilik olursa üzülme pet şişede hazırlıyorum tutmuş halde arkadaşlara aynı şekilde göndermeyi düşünüyorum .
daha vakit var ama bahar yeni geldi bozulma yok enazında yinede teşekkürler
2,5 dönum armut bahçesi kurdum kendime eğlence olsundiyeama köyde başka yapan yok ben örnek olmalıyım.
Hocam yer neresi ?
izmit kandıra
Mustafa bey armutlar erken çiçek açar biliyorsunuz inşaallah erkenci bir çeşit secmemişinizdir.Karadenizin soğuğu vurmaması için önlemler almalısınız ,dölleyiçi çeşitlerde bulundurmalısınız.Eğer arılar komşulardan dölleyiçi taşımıyorsa ki armuta pek konmuyorlar bizim beykozda dölleyiçi konusunu çiddiye almalısınız.
düzeeci ve dölleyici olarak akça armudu ekmişim .problem yok sadece hangi ilaçları ve gübrelr konusunda sorun var yarı bodur deveci armudu bahçesi.u
Armutçuluk forumu var mı acaba? ![]()
rastlamadım