AŞI (Meyve Ağaçları) ÜZERİNE PAYLAŞIMLAR

sevgili teknik arıcılık üyeleri
şöyle bir baktım ama bağ bahçe çalışmaları başlığı altında tam istediklerime ulaşamadım

konuya şuradan bir başlayayım.
daha önce hatırlarsanız çekik gözlü insanların yaşadığı uzak diyarlardan aliexpress aracılığıyla aşı makası getirtmiştim.
bununla yapmış olduğum aşılarda hiç tutan görmedim. ancak şu eski tekniklerle (yarma ) yaptığım 2 aşı tuttu.
çalışmış olduğum işlerinde meyve vermeyen onlarca ağaç var. haftaya kendi bahçemde ( evimin yakınında ) budama işlemi yapacağım.
benim ağaçlarda meyvelerini bildiğim kayısı erik kiraz ceviz gibi ağaçları budamayı düşünüyorum.
budanan dallardan aldığım kalemleri iş yerine getirip aşı yapmayı düşünüyorum.
bunu için gerekli ekipmanları tamamladım.
ancak birkaç gündür izlediğim videolarda en çok tutma oranı yüksek olanı hangisi bir karar veremedim bilemedim.
bunun için daha önce
1)dilcikli (ingiliz ) aşısı
2)matkap ile aşılama
3)yarma aşı
4)kabuk altı aşısı
5)aşı makası ile aşı vs…
gibi aşılama yapan bilgisi olan püf noktalarını bilen arıcı abilerim varmıdır diye düşündüm.

A) tutma oranı en yüksek olan
B) hangi meyveye hangi aşı yöntemi daha iyi tutar
C) macunmu çamurmu aşı bandımı
D) Ankara için hangi tarih de ( hafta da) hangi ağaca aşı

vs. püf noktaları bilen paylaşa bilecek olan varsa sevinirim.
şimdiden teşekkürler

Bizde kivi aşılayacağız Adnan Öztürk arılığında paylaşmıştı.Şu an aşılama zamanı nasıl yapacağımızı bilmiyoruz.

Buradan paylaşılırsa hepimiz için çok güzel ve verimli olur…

Şimdi işim var akşama bildiklerimi yazarım…

Kusura bakmayın devamı gelecek sayıya veya arkası yarın gibi oldu…

bekliyoruz murat hocam,
sabırsızlıkla

Öncelikle aşı kalemlerini mart içine kadar olan sürede alıp nemli (ıslak değil dikkat) bir beze sarıp daha sonra streç film ile tekrar sarıp hava almayacak şekilde buzdolabının sebzeliğinde ya da kuzeyde kalan bir bölgeye 30 40 cm derine gömerek toprakta da saklayabilirsiniz. Önemli olan kısmı aşı kaleminin uyanmamış olmasıdır. Buzdolabının dondurucu olmayan kısmında ya da buzhanede +4 derece civarı olur genelde 3-4 ay dayanır.
Aşı için öncelikle anaca su yürümesi iyi olur. Bunun yanında gece gündüz sıcaklık farkı mümkün olan en az dönemde (ki Ankara için nisan sonu başlamak iyidir) yapmak gerekir. Bu dönemde anacın kalınlığına göre yöntem seçilir baş parmak kalınlığı ve daha aşağısı için dilcikli daha kalınsa kabuğa kalem ya da yarma yapabilirsiniz.
Daha sonrasında haziran içinde sürgün göz,ağustos ortası da durgun göz aşısı tercih ediliyor.

ilave olarak aşı bıçağınız çok keskin olsun.
kalemin ve anacın kabuğunun iç kısmı (kabuğun alttaki odun kısmına değen yerleri)birbirine değsin.
su kaybını önleyin.

aşılarnızın %90 ı tutar.

öncelikle vermiş olduğunuz değerli bilgilerden dolayı teşekkür ederim
sanki nisan sonuna meyve ağaçları patlıyor gibi ben mayısta kiraz yiyorum bahçeden
ayrıca dün gördüğüm eriklerde hiç nisan sonunu bekleyecek gibi durmuyorlardı

Kalemleri ilk fırsatta al, zaman geçiyor. Aşılama zamanı anaçlara su yürüme zamanıdır.

Kalemleri sağlıklı korumak için dolapta sakla.

Hiç sorun ouşturmaz. Aşılarınızı toprakla sarmayı ihmal etmeyin. Sürgünler 30 40 cm olunca da toprağı ondan beş on gün sonra da aşı bağını alın. 1175 rakım karasal iklimde ben 1 mayıstan itibaren ceviz aşılıyorum sorun olmuyor. Elma vs gibi ağaçları da nisan aynda yaparım.

Her aşı türü her ağaç için uygun olmayabilir yani farklı ağaçlar için farklı aşı türleri daha iyi olabilir.aşılamanın püf noktası özsuyun yeter ve uygun miktarda kalem vb aktarmayı başarmak ve bunu doğru zamanda yapmaktır.neyi neye aşılamak istediğinizi belirtirseniz daha net cevaplar alırsınız…

Asi kalemini meyve veren daldan mi almak makbul yoksa ağacın herhangi bir dalı da olurmu. Malum kış olunca hangi dalda meyve vardı bilemiyorum [emoji16][emoji16]

Redmi 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bir yıllık sürgünlerden seçilir

Önemli değil. Sürgün gözü olacak. Yıllık sürgünler üzerinde meyve gözü bulunmaz.

Aklıma şeftali geldi, şeftali hariç.

Aşı yapmak için :

Yumuşak çekirdeklileri kendi arasında sert çekirdeklileri kendi arasında aşı olacağını biliyoruz.

Yumuşak çekirdekliler: elma, armut, ayva, muşmula gibi Bu meyveler kendi cinsine aşı yapıldığı gibi, ayvaya diğer üçünü aşılarsınız ama ayvayı diğerlerine yaparsanız tutma şansı çok azdır.

Sert çekirdekliler: Badem, kiraz, vişne, erik, şeftali, kayısı, zerdali, mahlep ( idris ağacı ) gibi benzer ağaçlar.

Hepsini kendi cinsine aşılayabilirsiniz. Badem sağlam ağaç olduğundan vişne, kiraz, erik, şeftali aşılanabilir, ama yakın olmalarına rağmen kiraza, vişne olur ama gövde durumundan dolayı tersi olmaz.

Kiraz kökü derine gidemez, kazık köküyle taban toprağını delmesi için mahlep ağacına aşılanır.

Erik kolay yetişen bir ağaç olduğundan bademde olduğu gibi diğer ağaçlar vişne, kiraz, şeftali aşılanabilir.

Bu günlerde yapılacak en uygun aşı yarma ve kakma aşılardır.

Aşılanacak ağaçlara su yürümesi yani uyanması olmadan yapılmalıdır ama aşı kalemi soğuk bir ortamda saklanıp ağaçlar yeşerdikten sonra yapılabilir.

Soğuk günlerde yapılan aşılar soğuktan korunmalıdır.
Örnek:
Aşı yapıldıktan sonra aşının 4 parmak altından bir poşet boru şeklinde ağaca iple bağlanır ve içine toprak doldurulur, aşı yerinin ve aşı çubuklarının toprak içinde kalması sağlanır.

Aşının yapılması:

Çapı 2 ila 10 cm arasında olan ağaçlara yarma aşı yapılabilir ama uygun çap 5 cm dir.

Topraktan 1 karışla yarım metre yükseklikten ağaç testere ile kesilir.
Testerenin yakma etkisi olan yüzeyden ince bir talaş kaldırılır yani ölü yüzey çıkarılır.

Sonra ortadan biraz yarılır, aşı yaparken kolay olması için bu kesiğe kuru ağaçtan bir kama çakılır ve aralık 5 mm kadar açılmış olur.

Meyvesini beğendiğimiz ağaçtan kalem yapacağımız geçen yılın sürgünü kesilir bu sürgünün en iyi yeri ortasıdır.

Kalemde 2 sürgün gözü yeterlidir.
Kalem iki yanından düzeltilir yani yani yandan bakılınca kabuk kesiti belli olur.

Kalemde kahverengi koruyucu dış kabuk ve altında yeşil renkli iç kabuk vardır.

Aşı yapılmasında amaç yeşil kabukların birbirine değmesi amaçlanır.

Kama varken yarılmış yere sıkıca konulan kalem her iki kenara iki tane konulup aşı bandıyla sarılır bütün kesilen yüzeylere aşı macunu sürülür.

Kakma aşı:

Yarmaya göre daha büyük çaplı ağaçlara uygulanır.
Ağaç kabuğu yandan kesilir ve kabuğun 2 kenarı biraz kaldırılır, bu boşluğa tek yüzeyi yontulmuş kalemin yontulmuş düz yüzü ağaca gelecek şekilde çakılır.

Bu kakma aşı da tek tarafı kaldırılmış kabuk olarak ta uygulanabilir.
Böyle olunca kabuğun kaldırılmayan yerine gelen yüzeyden yeşil kabuk çıkacak şekilde ince bir kıymık çıkarılır. bunda ama kaynayabilecek yüzeyin artırılması amaçlanır.

Yukarıda ağaç olarak belirtmedim. ceviz ve dutta aynı aşılar uygulanabilir ama değişik işlem gerekir.
Bu ağaçları aşı yapılacak yerlerinin daha yukarısından 1 hafta önceden kesilir ki içindeki aşılamayı engelleyen öz suyunun akıtılması amacıdır.

Sonra aşı yapılacak yerden kesilir.ve diğer işlemler uygulanır.

Diğer aşılar o yılın sürgünlerinin kahverengine dönüştüğü zamandır.

Ana gövdeye yakın obur dallardan değil de uç sürgünlerden almakta yarar var.

bazı ağaçlarda kayısı ve zannedersem kirazda, yeni sürgün bir boğumla ayrılıyor
bu boğumdan sonrasını mı alalım

teşekkürler adem abi

murat hocam ben doğru anladım mı diye tekrar etmek istedim
bu normalde olması gereken mi; yani kalemi uyanmadan aldıktan sonra soğuk ortamda saklayıp ağaç yaprak açtıktan sonra da aşılayabilirmiyiz ?,
yoksa; böyle bir ihtimal de var mı normal olan gözler uyanmadan alıp ağaçta uyanmadan mı aşılamak

Doğru anlamışsın.

Anaç ağaç ve kalem alınan ağaçlar uyanmadan alındığı ve aşı hemen yapıldığı gibi.
Anaç ağaç uyansa bile önceden alınmış soğuk ortamda saklanmış aşı kalemiyle de daha ileri tarihlerde aşı yapılabilir.