malesef benim koloni avrupa yavru çürüklüğü hastalığına yakalanmış aradan baya zaman da geçmiş. tüm çıtaları imha ettim askerleri başka bir kovana silkeledim yeni kabarmış ve ham petekler verdim. 1 hafta sonra açtığımda ise plastik kovan altlıgı arı ölüsüyle doluydu ve 2 cıta arı kalmıs. ana duruyo yumurtlama yapmış ancak o cıtaları saracak işçi mevcudu yok başka bir kovandan kapalı gözlü çıkmak uzere olan ve yeni cıkan işçilerle beraber kovana takfiye yaptım bakalım ne olacak belki yanlış yapmışımdır sizce ne yapmalıyım.
Sayın mubilya:
Arılar birbirini kıracak düşüncesiyle birleştimenin hatalı olduğunu düşünmüşsünüz.
Her ikiside yeni kovana konduğundan yani her ikiside misafir olduğundan pek kavga olmaz.
Yavru çürüklüğünün cinsi ancak labratuvar sonuçlarına göre adlandırılır.
murat abi belirtiler avrupa gibi duruyor kahverengi larvalar falan işaretler onu gosteriyor. antibiyotiksiz çözüm yoluna gittim ama sonuç pek iyi olmadı. insallah toparlar hayırlısı artık.
Antibiyotik kullanmış olsaydın o anda geçmiş gibi olur ardından daha ağır olarak hastalık geri döner.
peki murat abi ölü arılar plastik tabanın altında dolmustu temizledim onları biranda bu kadar arını kırılmasını neye bağlamak gerekir. plastik tabanı ilk kez kullandım polen tuzağı vardı onla bi ilgisi olabilir mi acab.
Kovan tabanında o kadar çok arı ölüsü her zaman yavru çürüklüğü belirtisi değildir.
Yavru çürüyüp öldüğünden arı doğmaz ki neden ölüsünler.
Başka bir sorun aramalısınız.
Ani üşümü daha çokta zehirlenme üzerinde durmalısınız.
Yakında kanalo varmıydı.?
şimdi murat abi şöyle izah edeyim. yavru çürüklüğü varken eski kovan ahşap tabanlıydı ve arı ölüsü problemi yoktu. zaten arı ölüsünün ayç den olduğunu kastetmemiştim. ayç teşhisinden sonra bütün çıtaları imha ederek sadece arıları plastik tabanlı kovana silkeledim 1 adet ballı polenli petek ve 3 adet te ham petek verdim ne olduysa bundan sonra oldu. plastik taban ilk kez kullnadım acaba yanlış bi uygulama mı yaptım polen tuzagı vardı onu devre dışı bırakmadım ondan olabilir mi.
Muharrem Bey,
Çiçektozu kapanının çalışıyor olması ya da hatalı kullanılması arı ölümlerine neden olamaz.
Arı ölüleri sadece kovanın içinde mi? Kovanın önü nasıl?
Şu anda konumuzun dışına düşmüş olsa da sorayım: Bu kovanda yavru çürüklüğü hastalığının neden ve nasıl oluştuğu hakkında neler düşünüyorsunuz?
cahit bey kovanın içinde var sadece dışında dikkat cekici bir ölüm yok. yavru çürükklüğü olma sebebi tahminime göre birkaç sebebi var. bal polen stoku az olması, havaların soguk devam etmesi, peteklerin eski olması,birde hızlı geliştirme çabaları olunca hastalık kaçınılmaz oldu. su anda 1 çıta arı kaldı ana yumurtlama yapıyor ancak yumurtayı saracak kadar arı mevcudu yok. anayı da başka kovana vermek istemeiyorum hastalık bulasmasın diye. toparlamayacak gibi gorunuyor. hayırlısı bakalım.
Kovanın altı derken ne kastetiğinizi tam olarak anlayamadım çekmeceden bahsediyorsanız sorun çok farklı olur
Kovanın tabanından bahsediyorsak birçok neden olabilir ama plastik kovan ile alakalı olacağını zannetmiyorum 3 yıldır plastik taban kullanıyorum bir sorunla karşılaşmadım
Kovanın tabanında gördüğünüz arılar, çiçektozu kapanın kullanılmasından ötürü olamaz.
Kovanda hangi çeşit yavru çürüklüğü olursa olsun, (varsa bile) hiçbir çeşidinde bu türden ölüm olmaz.
Zehirlenmeyi andırıyor…
(Depodayken kovanın içine sızmış, dökülmüş zehirli ilaç kalıntılarından ötürü meydana gelen zehirlenmeyi andırıyor.
Çevredeki bitkilerin ilaçlanması nedeniyle zehirlenen arı ölüleri kovanın içinde değil, yoğun olarak kovanın önünde görülürler.)
Koloninin kurtulması için yapılacak ilk işlem, kovandaki fazlalık çerçeveleri almak olacaktır.
Mevsim nedeniyle balözü bulmaları kolay olsa bile beslemenin de yararı olacaktır.
Kovanda zehirli madde kalıntısı bulunması ihtimali varsa, doğal olarak kovanı değiştirmek ya da iyice temizlemek gerekir.
‘‘Yavru çürüklüğü var’’ diye ısrar ediyorsanız bile yapılacak olanlar aynıdır: Kovandan fazlalık çerçeveler alınır; koloni beslenir.
Geçmiş olsun, kolaylıklar dilerim.