O günlerde gelecek Allahin izniyle,hem daha yasin genc öyle sabirsiz olma kardes.
İyi dilekleginiz için çok teşekkür ederim abi
Sayın gencer,
Çok süper olacak inşallah,evvel allahın izniyle,siz kolonileri güçlü tutunuz.
hafta sonu hava açık ve çok güzeldi bal akımı vardı yavru uçuranlar roket gibi gidip gelenler velhasıl tam bir akım harekatı vardı.ancak özellikle 2 adet çift ballıklı kolonimin etrafında, arkasında, kapak altlarında ve kat aralarında yağmacı olduğunu zannettiğim uçuşlar vardı.Daha arılığa girişimde saldırılar başladı.
Bu yağmacılık mı yoksa normal bir hareket mi acaba?
Ana bal akımında arılar öncelikle kuluçkalık kemerlerini mi doldurup sırlarlar yoksa ilk önce gelen nektarı ballığa mı taşırlar?
Kuluçkalık ve ballık arasında bir öncelik var mıdır? Yoksa direkt olarak boş buldukları yerlerden mi başlarlar?
önce kuluçkalık.
Önce kuluçkadaki yavrunun üstüne doğru koyar,
kuluçkalıkta bal koyacak fazla alan bulunmadığı için,katta ki kabarmış peteklere serer.
Forumda paylaşılan ve bu yıl denediğim sistem iyi işliyor.
kestaneden 2 hafta önce kuluçkalığa 6 çerçeve, çoğunlukla kapalı yavrulu ve bal kemerli çerçeveleri verdim.
üstüne ana ızgarası ve kalan çerçeveleri üste doldurdum.
oğul için haftalık kontrol yapıyorum.
şu ana kadar sıkıntı yok. Kapalı yavrular çıkmış yerine günlük atılmış.
şu anda kuluçkalıktaki tüm bal kemerleri bile neredeyse bitmiş, 6 çerçevenin hemen hemen hepsinde yavru var. Ana arı bulduğu heryere yavru atmak zorunda kalmış.
Bal da üst kata taşınıyor. Gayet güzel görünüyor.
Sadece 1 kovanda meme gördüm, onları da temizledim. Haftalık kontrol ve temizliğe devam…
Uzun süreli yağmur yağmazsa inşallah kestaneden güzel bal alırız.
O halde ana bal akımının başladığı öncelikle kuluçkalıktaki kemerlerdeki beyazlamalardan anlaşılır değil mi?
KBu sistemde arı kuluçkalığa polen taşımıyormu polen blokeli çerçeve yokmu.Arılar polene daha az mı çalışıyorlar.
Bal akımı havalar ısındıkçamı artar?
Açmış çiçek çokluğu, ortam sıcaklığı, ortam nemine göre bal özü akımı artar.
Sabahları sisli olan günler daha çok bal özü gelir.
Sadece kuru sıcak yetmiyor yani
Anladım hocam teşekkürler
Murat Bey,
Size farklı bir sorum olacak. Ana bal özü zamanında ballıkta 10 çerçeve yerine sadece 5 çerçeve konulsa sıkıntı oluşturur mu? Çünkü geçen sene ballıkta 10 çerçeve vardı. Hepsinin bir kısmı sırlı ve açık ballıydı. Tam sırlı çerçeve elde edebilmek amacıyla dışarıdan gelen nektarın da güçlü olmadığı varsayımıyla ballıkta 5 çerçeve tutmak istiyorum. Ne dersiniz?